Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

ΟΙΚΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Οίκος-Μουσείο Καραβόμυλος Κεφαλονιάς
Casa-Museo Karavomylos Cefalonia


Για τις νεώτερες γενιές φωτογραφίσαμε σε σύνθεση, σκεύη του μουσείου που χρησιμοποιούνταν για την αλιάδα.
Έτσι, δεξιά είναι η πέτρινη καυκιά ,με την αλιάδα μέσα, έργοπερίπου του 1910 του Κωνσταντή Μαρίνη –Σκορτσανίτη, το κοπάνι της ίδιας περίπου περιόδου, έργο του Νικολή Καβαλιεράτου-Θεούλη και η λινή μεσάλα, σπαρμένη, επεξεργασμένη, υφασμένη και κεντημένη από την Περιστέρα Τόκκα το 1947, όλοι κάτοικοι Βλαχάτων Σάμης Κεφαλονιάς.
Η γαδένα είναι Απουλίας των μέσων του 19ου αιώνα και μέσα έβαζαν τον τηγανητό η βρασμένο μπακαλάο ή κοφίσι ή και την αλιάδα και το κεραμεικό πιάτο Επτανησιακού εργαστηρίου, αρχών του 20ου αιώνα.

Λεξιλόγιο

Αλιάδα (η) <ΙΤ.> σκορδαλιά
Γαδένα (η) <ΙΤ.> λεκάνη
Καυκιά (η) πέτρινο/ ξύλινο σκεύος που δουλεύεται η αλιάδα
Κοφίσι (το) <ΑΓΓ.> είδος παστού ψαριού
Κοπάνι (το) ξύλινο εργαλείο για το δούλεμα της αλιάδας
Μεσάλα (η) <ΙΤ.> τραπεζομάντηλο φαγητού .

utensili per mangiare del 19 ° secolo fino alla metà del 20 ° secolo.

Τ.Τ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου