Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Εισερχόμενος στο γραφείο μου,προ ημερών είδα μια επιστολή κάτω από την πόρτα, με την παράκληση όπως έγραφε, στην θέση του παραλήπτη, να τη διαβάσω την Κυριακή όταν θα ακούω την λειτουργία του Αγίου Γερασίμου,από το Ζακυνθινό κανάλι.
Σεβάστηκα την επιθυμία του συγγραφέα και σας την κοινοποιώ:

''Φίλοι Επτανήσιοι ήρθε ο καιρός να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα.
Ηρθε ο καιρός να απαιτήσουμε με την βοήθεια των Αγίων μας.
Ηρθε ο καιρός να αρχίσουμε να συζητάμε με όποιον βρίσκουμε, για να ξεκινήσει ένας αγώνας ζωής για τα νησιά μας.
Το αίτημα θα είναι ένα και μοναδικό!
''Υπαγωγή των Ιερών Μητροπόλεων των Ιονίων Νήσων στον Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως!''
Εκεί ανήκαν από αιώνες.Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ποίμαινε τους πιστούς πολίτες και τους καθοδηγούσε στον αγώνα τους κατά της λατινοποίησης που απεργάζοντο οι φλάρηδες και οι μισιονάριοι.
Πραξικοπηματικά μετά την Ενωση, οι Ι.Μητροπόλεις υπήχθησαν στην Εκκλησία της Ελλάδας,χωρίς καν να διατηρήσουν το καθεστώς της ημιαυτονομίας που έχουν οι Μητροπόλεις των Βορείων Επαρχιών,της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.
Ετσι έγινε ένα σημαντικό βήμα εις βάρος της ταυτότητας των Επτανησίων.
Στα πλαίσια της πολιτικής,ισοπέδωσης της πολιτιστικής διαφορετικότητάς μας,οι Μητροπόλεις μας, έγιναν στην ουσία, από φάροι Ορθοδοξίας,απλές ενορίες της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Εδώ χρειάζεται προσοχή  και να το τονίσετε στους φίλους της ''Επτανήσου Πολιτείας''.
ΔΕΝ μιλάμε για αυτοκέφαλη εκκλησία των Ιονίων Νήσων όπως πονηρά οι άγγλοι κατακτητές προσπαθούσαν να επιτύχουν,επί αγγλικής κατοχής (προστασίας κατ'ευφημισμόν).
Μιλάμε για άμεση υπαγωγή στον Οικ.Θρόνο!
Η τυχόν αυτονόμηση της Εκκλησίας, οδηγεί σε επικίνδυνες και ύποπτες ατραπούς,όπως ορθά είχε επισημάνει ο καθηγητής της Ιονίου Ακαδημίας,Κωνσταντίνος Τυπάλδος,ο ιερομόναχος εκ Κερκύρας.
Μιλάμε τονίζω και πάλι για υπαγωγή και έτσι επιστροφή στην οικουμενικότητα που χαρακτηρίζει την ζωή των Επτανησίων, ανά τους αιώνες.
Στόχος δικός μας πρέπει να είναι μόνον η επιστροφή στην κανονικότητα και έτσι η απομάκρυνση από τον βαλκανοποίηση και τον εθνικισμό/εθνοφυλετισμό,
όπως ορθά έχει επισημάνει ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Γεώργιος Μεταλληνός.
Τοπικά λοιπόν δημοψηφίσματα σε όλες τις Ιόνιες Μητροπόλεις,όπως προβλέπουν οι Ιεροί κανόνες,διαβίβαση των τυχόν θετικών αποτελεσμάτων στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και στον Οικουμενικό Θρόνο για τις περαιτέρω ενέργειες, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Νοεμβρίου 1993 στο Σαμπεζί της Ελβετίας.''

Με τιμή
Δανιήλ Λουρεντζάτος
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου