Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

Διάσπαση του δήμου της Κέρκυρας: Βελτίωση της ζωής των πολιτών ή ευνουχισμός των Επτανήσων; του Γιάννη Βραδύ μέλους της Συντον.Επιτροπής της ''Επτανήσου Πολιτείας''

Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής του “Καλλικράτη” η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει στην βελτίωση του με ένα από τα προς αναθεώρηση θέματα την διάσπαση του δήμου της Κέρκυρας. Ενώ γιά την ορθή οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης επιβάλλεται η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και η χρήση τοπικών κατά περίπτωση τεχνοκρατών το υπουργείο μονομερώς ανακοίνωσε την διάσπαση του δήμου, ενώ τοπικά δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη καμμία σημαντική συζήτηση γιά το θέμα αυτό. Ο προτεινόμενος αρχικά από το υπουργείο σχεδιασμός ήταν τραγελαφικός καθώς προέβλεπε την τριχοτόμηση της λειτουργικά ενιαίας μέσης Κέρκυρας με δημιουργία συνολικά τριών δήμων στο νησί εκ των οποίων ο του νότου θα είχε έδρα στα όρια της πόλης της Κέρκυρας, ο δε του βορρά με έδρα την Αχαράβη θα συμπεριελάμβανε τμήμα της μέσης Κέρκυρας! Από τα παραπάνω λοιπόν προκύπτει ότι ο υπουργικός σχεδιασμός δεν μπορεί να παρά έχει κάποια πολιτικά κίνητρα.

Η διάσπαση του δήμου της Κέρκυρας θα τον φέρει πληθυσμιακά από την 2η στην 7η θέση στην περιοχή της δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια αλλαγή της μικρο-γεωπολιτικής ισορροπίας στην περιοχή και καθώς τα Επτάνησα δεν θα διαθέτουν πλέον έναν ισχυρό δήμο - αντιστάθμισμα των στεριανών κέντρων σταδιακή αύξηση της εξάρτηση τους από αυτά.

Οι τοπικοί φορείς πρέπει να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση γιά το θέμα της διάσπασης του δήμου και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει πάντως να ληφθεί σοβαρά υπ'οψη η ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού δήμου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου