Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

''Εθελοντισμός και κοινωνική αλληλεγγύη'' από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μανώλιες Ζακύνθου

Ένας ανθρώπινος οικισμός δεν είναι μόνο μια συλλογή των σπιτιών. Είναι μια ανθρώπινη (κοινωνική και πολιτιστική) οντότητα.

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες βρίσκονται στην καρδιά της δημιουργικής οικονομίας. Οι πολιτιστικές πρωτοβουλίες δεν αποφέρουν μόνον οικονομικά οφέλη μέσα από το εισόδημα που παράγουν και τον αριθμό των ατόμων που απασχολούνται σε καλλιτεχνικούς χώρους και τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά συνεισφέρουν σε δεξιότητες, πνευματικό κεφάλαιο και εκπαιδευμένο προσωπικό σε μια σειρά δημιουργικές βιομηχανίες.
Σταθμός ενημέρωσης των πολιτών, εκθέσεις φωτογραφίας και γραφιστικής, εναλλακτικές μορφές άθλησης, χορού, μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων και θεατρικό παιχνίδι για τα παιδιά, αποτελούν ενδεικτικές παρεμβάσεις στην πράξη για αναζήτηση της ταυτότητα ενός τόπου και την στρατηγική του προβολή .

Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.Με την εθελοντική δράση θα επιτύχουμε την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τη συνοχή που όλοι οραματιζόμαστε και αξίζουμε.

Μερικές απλές, καθημερινές κινήσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, αν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα τοποθετούμε στους μπλε κάδους, βοηθάμε όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην εξοικονόμηση φυσικών και οικονομικών πόρων. Στη συνέχεια, αν ρίχνουμε τα μικροαντικείμενά μας στους κάδους και όχι κάτω στο δρόμο, η πόλη μας γίνεται αμέσως καθαρότερη. Επίσης, ρίχνοντας τα σκουπίδια μας μέσα στους κάδους, βελτιώνουμε την εικόνα της περιοχής και γενικότερα της πόλης μας, εμποδίζουμε τις δυσάρεστες οσμές και τα μικρόβια με τα οποία μπορούν να έλθουν σε επαφή τα παιδιά μας.

Οι χώροι πρασίνου (δέντρα, φυτά) είναι ανεκτίμητος πλούτος για την περιοχή μας, αναντικατάστατοι περιβαλλοντικοί πόροι, που προσφέρουν εξαιρετικά πολύτιμες υπηρεσίες, στην ποιότητα ζωής μας.Αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Δίνουμε καθημερινή μάχη για την προστασία του. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και κυρίως στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου