Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

''ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ'' Πινακοθήκη Δήμου Κερκύρας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Μια σειρά από τις ωραιότερες εικόνες της Κέρκυρας μπορεί να αναζητήσει κανείς στα τοπία της θαλασσογραμμής της. Στην "παράκτια ζώνη" της όπου συνεχόμενοι κολπίσκοι συγκροτούν ένα μοναδικό πανόραμα όψεων φυσικής ομορφιάς. Ακρογιαλιές και λιμανάκια μας προσφέρουν καταφύγια αναψυχής ενώ ένα αξιόλογο δίκτυο σπηλαίων μας παρακινεί να ανακαλύψουμε το άγνωστο ακόμα κατά πολύ, πρόσωπο του νησιού. Με εφόδιο την παρατήρηση οι καλλιτέχνες όλων των εποχών που δημιούργησαν και δημιουργούν στην Κέρκυρα θαύμασαν από κοντά τα παραπάνω τοπία και μας μετέφεραν με πολλούς τρόπους την μαγεία τους.

Οι απόπειρες αυτές καταγραφής και μέσω αυτών διάδοσης του "παράκτιου κάλλους" της Κέρκυρας συνθέτουν μία ιδιότυπη αλλά εξίσου σημαντική "συγγραφή" της ιστορίας της (αισθητικής, κοινωνικής κ.λπ.) που αποδίδει και εκφράζει τα αισθήματα των κατοίκων και επισκεπτών της ανά τους αιώνες και λειτουργεί ως παρακαταθήκη διάσωσης ενός ανεκτίμητου θησαυρού. Πολύ πιο άμεσα επομένως από τις θεσμικές επιλογές των μορφών εξουσίας και πολύ πιο απτά η τέχνη με θέμα την ομορφιά των θαλασσινών τοπίων μας μεταφέρει έως και τις ημέρες μας αδιάβλητες, αντιλήψεις ισχυρά ριζωμένες στην τοπική μας ταυτότητα.
 
Έκθεση πενήντα έργων τέχνης (19ος-20ος αιώνας) παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας
με θέμα "ΚΕΡΚΥΡΑ. ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ"
και σκοπό με τα ωραία μάτια της ζωγραφικής και της χαρακτικής να μας ταξιδέψει σε μία ευχάριστη πλεύση από τις συλλογές της Πινακοθήκης στις εικόνες της δικής μας θαλασσογραμμής και να μας παρακινήσει να μην παύουμε ποτέ ως εραστές να προασπιζόμαστε σθεναρά αυτή την ομορφιά.
 
Διάρκεια: 23 Οκτωβρίου-30 Νοεμβρίου 2013
Ώρες λειτουργίας: 10.00-15.00 (καθημερινά, εκτός Δευτέρας και αργιών)
Τόπος διαξαγωγής: Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου