Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014

OIKIA KOΣΜΕΤΑΤΟΥ Αργοστόλι,Κεφαλονιά της Αναστασίας Ζαχαράτου

Ένα από τα ελάχιστα κτήρια προσεισμικής αρχιτεκτονικής του Αργοστολίου, θα το θαυμάσετε ανάμεσα στους Φοίνικες της Λεωφόρου Ριζοσπαστών.
 Το αρχοντικό, που είναι γνωστό και ως Μέγαρο, κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1850 και ήταν αρχικά διώροφο, λιθόχτιστο. Κατά την Αγγλοκρατία ακόμη, στέγασε την αγγλική αποστολή και οικογένειες Άγγλων, για μια σύντομη περίοδο και το νορβηγικό προξενείο. 
Το 1953, ο καταστροφικός σεισμός ισοπέδωσε τον πρώτο όροφο του μεγάρου και μετά την αναστήλωση, διασώθηκε μόνο το ισόγειο, ενώ κατασκευάστηκε νέα στέγη στο πρότυπο της παλιάς. Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως οικεία της οικογένειας Κοσμετάτου, ενώ όλα τα αντικείμενα εκθεσιακής και μουσειακής αξίας έχουν μεταφερθεί και εκτίθενται στο Ίδρυμα Υιών Φωκά – Κοσμετάτου. 

Ανήκει ως κληροδότημα στο ελληνικό δημόσιο.
Οι υιοί Φωκά-Κοσμετάτου, Σπυρίδων, Κοσμέτος και Νικόλαος, γεννήθηκαν στην Κεφαλονιά τα τέλη του 19ου αιώνα. Επιστήμονες που κατείχαν σημαντικές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς, έζησαν στην Ευρώπη αλλά ασχολήθηκαν με την Κεφαλονιά και την ιστορία της για όλη τη ζωή τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου