Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014

Διονύσης Σούρμπης: Ο Έλληνας βαρύτονος γίνεται ο Ντον Τζιοβάννι στο Ηρώδειο

Τον ακόλαστο Ντον Τζιοβάννι, τον κεντρικό ήρωα της αριστουργηματικής όπερας του Μότσαρτ που καταπατάει κάθε ηθικό νόμο, αναλαμβάνει να ενσαρκώσει ο Διονύσης Σούρμπης, ένας από τους σημαντικότερους βαρύτονους της νέας γενιάς στο Ηρώδειο.

Ο ταλαντούχος έλληνας βαρύτονος που γοήτευσε το Κόβεντ Γκάρντεν,  με το ντεμπούτο του στον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Ντον Τζιοβάννι» στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά, κάνει ένα μεγάλο βήμα στην ήδη ανοδική πορεία του. Για τον ίδιο, η αναμέτρησή του με τον εμβληματικό ρόλο, σε ένα από τα πιο αγαπημένα του έργα του Μότσαρτ είναι ένα στοίχημα. «Μου δίνεται η ευκαιρία να κερδίσω αυτό το στοίχημα στην προκλητική, με την καλή έννοια, σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά με το πάντρεμα που κάνει ο σκηνοθέτης πάνω στο δράμα. Είναι πολύ μπροστά η σκέψη του και πιστεύω πως μια τέτοια σκηνοθεσία ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Ηρώδειο». 

Στο πιο αγαπημένο για εκείνον έργο του Μότσαρτ ο βασικός ήρωας «είναι ένας χαρακτήρας ανθρώπου που καβαλά μέσα του πολλά παιδικά τραύματα, ένας άνθρωπος που τρομάζει με την αγάπη, δεν την έχει γνωρίσει. Εξιτάρει τους ανθρώπους γύρω του, την Ντόννα Άννα, την Ντόννα Ελβίρα, όλους τους ήρωες, μέχρι να φτάσει στο τέλος στο δείπνο με τον Κομεντατόρε».

Ο Διονύσης Σούρμπης, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1978, ενώ από την εφηβεία το όνειρό του ήταν να γίνει λυρικός τραγουδιστής, επηρεασμένος από τα διάσπαρτα μελωδικά ερεθίσματα του τόπου που μεγάλωσε με την πηγαία, πλούσια μουσική παράδοση και τις χαρακτηριστικές ζακυνθινές καντάδες.  

Αργότερα θα λάβει δίπλωμα μονωδίας από την τάξη του Γιώργου Σαμαρτζή στο Ωδείο Άλεξ Τουρνάισεν της Αθήνας. Tο 2005 κερδίζει την υποτροφία του Σωματείου «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας» και θα συνεχίσει τις σπουδές του στο Τρεβίζο της Ιταλίας με τον μαέστρο Κλωντ Τιολάς, με τον οποίο μελετά μέχρι σήμερα. Έχει αποσπάσει πρώτα βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς: Τότι νταλ Μόντε, 'Ιρις Αντάμι-Κορραντέττι, Πέρτιλε-Μαρτινέλλι, Σπύρος Αργύρης κ.ά. Το 2013 λαμβάνει τιμητική διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάζεται από το 2003, ενώ έχει εμφανισθεί επίσης στο Θέατρο Λα Φενίτσε της Βενετίας, Περγκολέζι του Τζέζι, στα Θέατρα του Τρεβίζο και του Φέρμο .Εχει ερμηνεύσει με επιτυχία τους ρόλους των Σωτήρη στο «Δαχτυλίδι της Μάνας»,  Φίγκαρο στον «Κουρέα της Σεβίλλης», Ζερμόν στην «Τραβιάτα», Φορντ στον «Φάλσταφ», Μαρτσέλλο στη «Μποέμ», Μπελκόρε στο «Ελιξίριο του Έρωτα», Σίλβιο στους «Παλιάτσους, Βαλεντίνο στον «Φάουστ», Μπατόνε στην «Ευτυχή Πλάνη» του Ροσσίνι, Ντανίλο στην «Εύθυμη Χήρα» του Λέχαρ και Σάρπλες στην «Μαντάμα Μπατερφλάι».

Το 2013 πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στην Βασιλική Όπερα του Λονδίνου στον ρόλο του Πίνκ στην Τουραντότ γοητεύοντας κοινό και κριτικούς, ενώ το 2015 στον ίδιο χώρο θα ερμηνεύσει τον Σίλβιο στους Παλιάτσους του Λεονκαβάλο.

Η όπερα Ντον Τιζοβάννι του Μότσαρτ, παρουσιάζεται στο Ηρώδειο από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών,  στις 11, 13, 14 & 15 Ιουνίου 2014 / 21.00 σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά και μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.  Ο Διονύσης Σούρμπης ερμηνεύει τον Ντον Τζοβάννι, στις 14 και 15 Ιουνίου.

πηγή:http://www.protothema.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου