Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Ο ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα με τη συμμετοχή του εκλεγέντος Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων κ. Τάκη Χατζηπέρου και του εκλεγέντος Δημάρχου Κυθήρων κ. Στράτου Χαρχαλάκη για το ζήτημα των χημικών της Συρίας. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος επίσης α) ο Δρ. Βασίλειος Αλεβιζάκος (Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του κ. Υφυπουργού), β) ο κ. Δημήτρης Χρονόπουλος (Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄, Διευθυντής της Δ1 Διεύθυνσης ΟΗΕ και Διεθνών Ειδικευμένων Οργανισμών και Διασκέψεων του ΥΠ.ΕΞ.) και γ) ο κ. Σωτήριος Αθανασίου (Πληρεξούσιος Υπουργός Β΄ - Γρφ. ΥΦΥΠΕΞ).
Η σύσκεψη που διήρκησε σχεδόν 1,5 ώρα είχε σκοπό την επίσημη ενημέρωση των εκλεγέντων τοπικών Αρχών των Κυθήρων πάνω στο ζήτημα της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ο κ. Χαρχαλάκης παρέδωσε στον κ. Υπουργό επιστολή με το ψήφισμα διαμαρτυρίας και τις 2.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν στα Κύθηρα, συμπεριλαμβανομένων των υπογραφών της κας. Ρένας Δούρου, του κ. Τάκη Χατζηπέρου και των Δημάρχων του Αργοσαρωνικού που υπέγραψαν το κείμενο κατά τη συνάντησή τους στην Ύδρα το Σάββατο 28/6 ύστερα από πρόταση του κ. Χαρχαλάκη.

Οι κ.κ. Χατζηπέρος και Χαρχαλάκης ζήτησαν επίσημη και έγκυρη πληροφόρηση για το θέμα των χημικών που απασχολεί όχι μόνο τα Κύθηρα αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς τα ζητήματα περιβάλλοντος δε γνωρίζουν σύνορα.

Ο κ. Υπουργός και οι υπηρεσιακοί παράγοντες προέβησαν σε ανάλυση του ζητήματος, τόσο τεχνικά όσο και πολιτικά, ισχυριζόμενοι και διαβεβαιώνοντας για τα ακόλουθα:

Α) τα χημικά της Συρίας (είτε πριν είτε μετά την υδρόλυση) δεν θα έρθουν σε κανενός είδους επαφή ούτε με τον αέρα, ούτε με τη θάλασσα της Μεσογείου.
Β) δεν θα γίνει ταφή, απόθεση ή βύθιση οιουδήποτε χημικού ή άλλου προϊόντος στη θάλασσα.
Γ) ο συγκεκριμένος θαλάσσιος χώρος επελέγη γιατί δεν είναι προσβάσιμος στο ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής ενέργειας από τις χώρες της Ανατολής.
Δ) πάνω στο πλοίο που θα γίνεται η υδρόλυση θα υπάρχουν 4 παρατηρητές επιστήμονες της αρμόδιας υπηρεσίας για τα χημικά του Ο.Η.Ε.
Ε) η Ελλάδα θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία με την αποστολή ενός πολεμικού πλοίου και (εάν απαιτηθεί) και ενός υποβρυχίου.
Στ) το ΕΛΚΕΘΕ έχει ήδη πάρει δείγματα νερού από την περιοχή και θα πάρει και μετά τη λήξη της σχετικής διαδικασίας για να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα, αποδεικνύοντας ότι δεν υπήρξε βλάβη του περιβάλλοντος.
Ζ) από την υδρόλυση 520 τόνων χημικών, θα παραχθούν περίπου 4.500 τόνοι υδρολυμένου προϊόντος και δεν θα αντληθεί νερό από τη θάλασσα αλλά από δεξαμενή χωρητικότητας 20.000 τόνων νερού που υπάρχει πάνω στο πλοίο.Η) την όλη διαδικασία θα επιβλέπουν ειδικοί πιστοποιημένοι επιστήμονες στα χημικά, καθώς και σειρά άλλων επιστημόνων και παραγόντων.
Θ) το προϊόν που θα παραχθεί μετά την υδρόλυση (4.500 τόνοι περίπου απενεργοποιημένου χημικού προϊόντος) θα μεταφερθεί για απόθεση σε χώρες εκτός της Μεσογείου.
Ι) για όλη τη διαδικασία έχουν ληφθεί υπερβάλλουσες δικλείδες και μέτρα ασφαλείας, διπλά και τριπλά τοιχώματα στις δεξαμενές, δεξαμενές αρνητικής πίεσης κ.λπ.

Ωστόσο, παρά τις παραπάνω διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού, οι κ.κ. Χατζηπέρος και Χαρχαλάκης επέμειναν σθεναρά στο να υπάρξει επίσημη γραπτή τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα, για την οποία δεσμεύθηκε ο κ. Υπουργός. Παράλληλα ζήτησαν να προκληθεί απάντηση – ενημέρωση και από την αρμόδια υπηρεσία του Ο.Η.Ε. για τα χημικά. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου