Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

ΠΩΣ ΣΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ

Πόσοι μαθητές στην Ελλάδα γνωρίζουν την ιστορία του Ολοκαυτώματος, πόσω μάλλον τη μοναδική στα παγκόσμια χρονικά περίπτωση της Ζακύνθου, όπως διασώθηκε ολόκληρη η εβραϊκή κοινότητα χωρίς μία απώλεια; Πόσο ευθύνεται η αμάθεια και η ημιμάθεια για την εισροή του νεοναζισμού στα σχολεία;
Η διημερίδα που διοργανώνει το Εβραϊκό Μουσείο και το υπουργείο Παιδείας στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων έρχεται ακριβών να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην εκπαίδευση δασκάλων και καθηγητών σχετικά με την ιστορία των Εβραίων στην Ελλάδα. Στόχος των σεμιναρίων είναι να χτυπήσουν το νεοναζισμό και το ρατσισμό στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο, μέσα από τη διδασκαλία και τη μνημόνευση του Ολοκαυτώματος.
Η πρωτοβουλία του Μουσείου 
Το Μουσείο χρησιμοποιεί την εμβληματική γενοκτονία των Εβραίων, για να διδάξει μαθήματα ηθικής και ιστορίας για το σημαντικό αυτό γεγονός, καθώς και ότι η Ζάκυνθος κατέχει ξεχωριστή θέση στη διάσωση των Εβραίων (οι ίδιοι αποκαλούν τη Ζάκυνθο «Νησί των δικαίων»).
«Εχω την αίσθηση ότι ο ζακυνθινός λαός και ιδιαίτερα τα παιδιά, δεν γνωρίζουν την τοπική τους ιστορία, ιδιαίτερα ως προς το κομμάτι που αφορά το πέρασμα των Εβραίων από το νησί μας», λέει στην «Ημέρα ο κ. Σαμουήλ Μόρδος, τελευταίος απόγονος της εβραϊκής κοινότητας Ζακύνθου και συγγραφέας του βιβλίου «Οι Εβραίοι της Ζακύνθου – Ιστορικό πέντε αιώνων». «Είναι ένα λιθαράκι», συνεχίζει, «ώστε να μάθουν τα παιδιά στο νησί ότι το γεγονός ότι σώθηκαν και οι 275 Εβραίοι, δεν έχει καθορίσει το πέρασμά τους από το νησί, δεν αφορά μόνον τους Εβραίους, αλλά αφορά όλο το νησί μας». Για το λόγο αυτό, τονίζει ο κ. Μόρδος γίνεται τελευταία μια παγκόσμια προσπάθεια, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, το μοναδικό αυτό γεγονός να γίνει γνωστό.
Ανάλογα σεμινάρια έχουν γίνει στα Γιάννενα και το Βόλο, αλλά, όπως τονίζει ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος «η επιλογή της Ζακύνθου έχει έναν ξεχωριστό συμβολισμό ως παγκόσμιο φαινόμενο».
ΠΗΓΗ:http://imerazante.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου