Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ Τ'ΟΥΡΑΝΟΥ βιβλιοκριτική της Δημ.Φωκά

Υπάρχουν φορές που διαβάζοντας ένα βιβλίο ζηλεύεις που δεν είχες την έμπνευση να το γράψεις εσύ και που δεν ήταν το δικό σου χέρι ,προικισμένο από έμπνευση να κάνει την πένα να γράψει τόσο συναρπαστικά ταξίδια στην επτανησιακή ιστορία.
 Μιλώ για το νέο συγγραφικό πόνημα της Ευρυδίκης Λειβαδά «Στα σκαλοπάτια του Ουρανού»,ένα μυθιστόρημα γεμάτο ιστορικές πληροφορίες που όχι μόνο δεν γίνεται βαρετό, αλλά θες να το διαβάσεις απνευστί για μάθεις τι συμβαίνει παρακάτω.
Η ιστορία της Κεφαλονιάς του 19ου αιώνα, με τις κοινωνικές της τάξεις ,την φτώχεια και την εξαθλίωση για πολλούς, τον πλούτο για λίγους, την αδικία ,την καταπίεση και τους σκληρούς άγγλους δυνάστες που άπληστα εκμεταλλεύονται το νησί.
Κι ανάμεσα στους πολλούς ήρωες φιγούρες που ψάχνουν να λύσουν καλά κρυμμένα μυστικά, άνθρωποι που αγαπούν, μισούν ,ερωτεύονται δολοφονούν, ονειρεύονται , παλεύουν για την ελευθερία και την αδελφοσύνη αψηφώντας τον κίνδυνο.
Είναι η πρώτη φορά που σε βιβλίο συμπάθησα δολοφόνο και από τα λίγα βιβλία που μου έδωσαν το στίγμα της επτανησιακής κουλτούρας ,ντοπιολαλιάς και ψυχής.
Το ιστορικό πλαίσιο του βιβλίου είναι τόσο καλά μελετημένο που άνετα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία. 

Το «ημερολόγιο του Χένρυ Τίμοθυ Κόουλριτζ »,,που θα δείτε στο βιβλίο , αποτέλεσμα της μελέτης των δυο χρόνων που έγινε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου είναι τόσο καλογραμμένοκαι πειστικό που θαρρείς ότι η συγγραφέας το ανέσυρε για να μας το διαβάσει από κάποιο παλιό σεντούκι με κειμήλια.
Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα..θα σας αρέσει πολύ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου