Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ''ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ'' του Αντ.Σταυρούλια

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στην σκέψη όταν προσπαθούμε να σχολιάσουμε την δημιουργία της ''Επτανήσου Πολιτείας'' από τους Ρωσο/οθωμανούς στα 1800.
Κατ'αρχήν το αποτέλεσμα είναι ένα!   Η δημιουργία δηλαδή,ανεξάρτητου Ιονίου Κράτους,
χωρίς ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ παρουσία στα φρούρια των νησιών μας,δεν υπήρχε δηλαδή Ρωσικός
ή Οθωμανικός στρατός στα κάστρα, και επομένως υπήρχε η δυνατότητα εσωτερικής αλλαγής του εσωτερικού πολιτικού καθεστώτος,από τους ίδιους τους πολίτες,έστω και με πιθανές τις έξωθεν πολιτικές παρεμβάσεις!
Η εσωτερική κατάσταση-πολιτική και κοινωνική-δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα προκειμένου να ωραιοποιήσουμε μια κατοχή.Την Γαλλική εν προκειμένω.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ:
Οι Γάλλοι έφεραν πράγματι τον αέρα και τις κατακτήσεις του 1789 στα νησιά,αλλά παρέμειναν κατακτητές για τους δικούς τους ,γνωστούς λόγους.
Οι Ρώσοι-Τούρκοι τους εκδίωξαν ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ και αυτό το θεωρώ σοβαρό ζήτημα,για τους δικούς τους επίσης λόγους,αλλά που είχε σαν αποτέλεσμα την ίδρυση της ''Επτανήσου Πολιτείας'' ΧΩΡΙΣ στρατό κατοχής και ΧΩΡΙΣ τοπικούς γκαουλάϊτερ!
Δεν μπορούμε να λέμε δηλαδή, ότι ναι μας ελευθέρωσαν οι Ρώσοι-Τούρκοι,αλλά γιατί το έκαναν, το έκαναν για να διώξουν τους αντιπάλους τους, Γάλλους, άρα εγώ που συμπαθώ τους Γάλλους,θεωρώ ότι κακώς τους διώχνουν!
Ναι αγαπητοί αρνητές της ίδρυσης της ''Επτανήσου Πολιτείας'' στις 21 Μαρτίου του 1800,έγινε παλινόρθωση της προτέρας κατάστασης με το σύνταγμα που είχε. αλλά αυτή μπορούσε  να αντιμετωπισθεί σε ένα ΕΛΕΥΘΕΡΟ πλέον κράτος με ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ πολιτική δράση!
Κανένα επιχείρημα από οποιονδήποτε συγγραφέα δεν μπορεί  την παραμονή ενός ξένου στρατού κατοχής(των Γάλλων συγκεκριμένα).
Διάβασα μια επιχειρηματολογία που αναφέρει ότι έγινε μία ''σταυροφορία'' κατά της δημοκρατικής κουλτούρας των Γάλλων!
Ε, όχι!
Δεν συγκρούονταν αυτού του είδους, τα συμφέροντα τότε!
Δεν έγιναν οι Ναπολεόντιοι  πόλεμοι για να διαδώσουν τα δημοκρατικά επιτεύγματα της Γαλλικής Επανάστασης,ούτε οι Ρώσοι-Τούρκοι , εξεστράτευαν για το αντίθετο!
Ενα πρέπει να μείνει στην σκέψη μας:

''Δεν υπάρχουν καλοί, ούτε κακοί επικυρίαρχοι,ανάλογα των προσωπικών προτιμήσεών μας''


Ενα είναι το γεγονός:

Η ίδρυση άμεσα μετά την επέμβαση των Ρώσων-Οθωμανών , ενός ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ Ιονίου κράτους ΧΩΡΙΣ στρατό κατοχής στα κάστρα των νησιών, με δική του  σημαία,με δικό του Σύνταγμα,με δικούς τους πρεσβευτές και με δικό του στρατό!2 σχόλια:

 1. Σαφέστατα δεν πρέπει να παραλείπονται ή να υποτιμώνται τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά της τότε εποχής στον ευρύτερο χώρο του Ιόνιου Αρχιπελάγους...
  Αν πχ η "Δημοκρατική" Γαλλία (με τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα επίδοξο νεο-Κοσμοκράτορα!), δεν εξοβελιζόταν από το προσκήνιο από την "προσωρινή συμμαχία" Ρωσίας-Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (είναι λάθος να επαναλαμβάνουμε στις μέρες μας την ονομασία "Τουρκία" διότι δεν υπήρχε τότε τέτοιο κράτος), ίσως τα Επτάνησα δεν γινόταν το "βρέφος" που έφερνε την Ελπίδα της Απελευθέρωσης στην υπόλοιπη Ελλάδα, ίσως και να μην βρίσκονταν ποτέ έως σήμερα με την Ελλάδα!
  Και φυσικά δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε βλέποντας μόνο το δέντρο και χάνοντας το δάσος, ότι η συγκυριακά και για "ίδιον" όφελος ανίερη "συμμαχία" Ρωσίας-Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (επειδή και μόνο το ένα σκέλος της, ήταν ο δυνάστης του υπόλοιπου έθνους) που εκδίωξε τους "δημοκρατικούς" Γάλους και την κατοχική στρατιωτική διοίκησή τους από τα Επτάνησα και να μην μας επιτρέπει να μελετήσουμε τα οφέλη (για εμάς) αυτής της "στρατηγικής" τους, που δημιούργησαν το πρώτο Ελεύθερο και Ανεξάρτητο (Ελληνικό) Κράτος, την Ιόνιο Πολιτεία! (τόσο για τους Επτανήσιους, όσον και για ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος).
  Δεν μπορεί επίσης, να περνάει απαρατήρητο ή να διαστρεβλώνεται, το γεγονός ότι δεν υπήρξε στρατός κατοχής ή Ύπατη Αρμοστεία εκ μέρους των Ρώσων ή των Οθωμανών στο νεοσύστατο Κράτος της Ιόνιας Πολιτείας!
  Το "Πολιτειακό" όπως ορθώς αναφέρει ο συντάκτης του ανωτέρου άρθρου, ήταν Θέμα των Πολιτών της Ιόνιας Πολιτείας. Όπως και έγινε με το Σύνταγμα του 1803!
  Εκεί αποκαθηλώθηκε η "Αριστοκρατία" (που ως συνήθως συμβαίνει και επωφελήθηκε συγκυριακά την απρόσμενη "τύχη τους να αρπάξουν" (το 1800) τη κυβέρνηση και συνεπώς την τύχη ενός κράτους...Στις Κυβερνήσεις που ακολούθησαν έως το 1807, όπου η Αγγλία κατέλαβε τα Επτάνησα, σαφέστατα θα υπήρξαν "παρεμβάσεις" με διπλωματικές ή άλλες ίσως μεθόδους, των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, αλλά τον κύριο λόγο τον είχε η Γερουσία στη Βουλή της Ιόνιας Πολιτείας!
  Εν κατακλείδι, θα 'λεγα ότι από μια τρίτη ματιά, η τότε ευκαιριακή "συμμαχία" των Οθωμανών με την Ρωσία, απέβη τελικά σε μια μεγάλη ήττα για την Οθωμανική αυτοκρατορία, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε γεωστρατηγικό πεδίο!
  Ομοίως και για τις άλλες Δυνάμεις, αφού έβαλαν από την πίσω πόρτα τους Άγγλους ανέλπιστα στην ζωτική περιοχή του Ιονίου ελέγχοντας τα Επτάνησα, δηλαδή τον γεωστρατηγικό χώρο Δύσης-Ανατολής!
  Ταυτόχρονα όμως, η στυγνή και ωμή διοίκηση των Άγγλων, ενδυνάμωσε το Ριζοσπαστικό κίνημα (για την ιδέα της απελευθέρωσης τόσον των Ιονίων νήσων από τον νέο δυνάστη), την Φιλική Εταιρεία και τα αποκομμένα αντάρτικα κινήματα στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο (αφού είχαν ήδη φανεί τα πρώτα σημάδια της κατάρρευσης της παντοδυναμίας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (στους κύκλους των "Ευρωπαίων" ηγετών) όσον και για την ιδέα της απελευθέρωσης του Έθνους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εντελώς ανιστόρητη τοποθέτηση αφού οι Ρωσότουρκοι σύμφωνα με το Σουλτανικό Φιρμάνι εγκαθίδρυσαν το "αρχοντολόι" (αυτή ήταν η πρότερη κατάσταση) ...
  Επίσης ο καλός γιατρός μας αποκρύπτει, μάλλον λόγο άγνοιας οτι στην Κέρκυρα τη Πρωτεύουσα της ελέω Σουλτάνου Ανεξάρτητης οντότητας της Επτανήσου Πολιτείας υπήρχε Τουρκική Φρουρά που έκανε τα αίσχη και αναγκάστηκε να επιστρέψει ο Ρωσικός Στόλος και να τους διώξει.
  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή