Ε.Π.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΦΥΛΛΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ του Θόδωρου Πιτικάρη

Μπαρμπαρόφυλλα
Τα φύλλα αυτού του δέντρου τα χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στην Κέρκυρα για να ψήσουν στον ξυλόφουρνο το ψωμί,ώστε να μην ακουμπάει πάνω στις στάχτες.Κατά μια ερμηνεία,λόγω των φύλλων αυτών,το ψωμί από καλαμπόκι λεγόταν Μπαρμπαρέλα.
ο επίσης Κερυραίος Μάκης Χανδρινός προσέθεσε τα εξής στο κείμενο:
Στην Κέρκυρα λέγεται κοκκυκιά ή κουτσουπιά . Οντως τα φύλλα της, είχαν αυτή την χρήση αφού τα είχαν ξεράνει στον ήλιο και τα κρατούσαν αρμαθιές περασμένα σε κλωστή.Πριν την χρήση τα μούλιαζαν σε λίγο νερό και επάνω έψηναν το ψωμί η ή την αγινοκουλούρα.Ως προς το όνομα ο αραβόσιτος έδωσε το όνομα,διότι το αραβικό σιτάρι(αραβίτος-καλαμπόκι)ήταν από την Μπαρμπαριά δηλαδή την αραπιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου