ΘΙΑΚΟΙ ΓΚΟΥΡΜΑΔΕΣ (συνταγή Λουκίας Δευτεραίου)
ΥΛΙΚΑ
Ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μισή κούπα ζάχαρη
Μισή κούπα πετιμέζι
Μία κούπα καλό κρασί
Μισή κούπα καλό λάδι
Μισή κούπα χυμό πορτοκαλιού
Το ξύσμα από δύο πορτοκάλια
Κανέλλα και γαρύφαλλο σε σκόνη
Καλό λάδι για τηγάνισμα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΩΜΑ
Μισό κιλό μέλι θυμαρίσιο
300 γρ. καρυδόψυχα τριμμένη
300 γρ. αμυγδαλόψυχα τριμμένη
300 γρ. σουσάμι (καλό είναι το αμύγδαλο και το σουσάμι να τα καβουρδίσουμε για να μυρίζουν πιο έντονα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σείουμε το αλεύρι με σίτα ή με σουροτήρι να πέσει σα βροχή σε βαθιά πινιάτα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη κανέλλα το γαρύφαλλο το ξύσμα πορτοκάλι, και ανακατεύουμε ελαφρά, να ενωθούν καλά τα υλικά.
Μετά ρίχνουμε τα υγρά.
Πρώτα το πετιμέζι διαλυμένο μέσα στο ζεστό κρασί, μετά το λάδι καυτό και ανακατεύοντας διαρκώς προσθέτουμε και τον χυμό πορτοκαλιού.
Ζυμώνουμε με απαλές κινήσεις. Ίσως χρειαστεί λίγος χυμός παραπάνω πορτοκάλι.
Μόλις ενωθούν καλά τα υλικά σε μαλακή ζύμη, πλάθουμε μικρές μπάλες σε μέγεθος ... χουρμά, (εξ' ου και η ονομασία), που τις "πατάμε" με την παλάμη μας ελαφρά πάνω σε τρίφτη ή σε σουρωτήρι για να κάμουνε σχεδιάκι από τη μιά μεριά.
Μετά τις αποκολλάμε σιγά - σιγά ρολάροντάς τες από τη μιά πλευρά προς την άλλη έτσι ώστε να "διπλώσουνε" κάπως, για να μείνει κενό στη μέση τους, σα σωλήνας.
Αμέσως τα ρίχνουμε σε καυτό λάδι και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ωραίο ρόδινο σκούρο χρώμα.
Τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν από το πολύ λάδι πριν το μέλωμα.
ΜΕΛΩΜΑ
Μιάμισυ κούπα μέλι θυμαρίσιο, τρεις κούπες νερό, μια κανέλα ξύλο
. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και ρίχνουμε μέσα τσι γκουρμάδες, χλιαρούς προς κρύους, για να τραβήξουνε καλά σιρόπι.
Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τους απλώνουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι, αμύγδαλο, σουσάμι και κανέλλα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΥΛΙΚΑ
Ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μισή κούπα ζάχαρη
Μισή κούπα πετιμέζι
Μία κούπα καλό κρασί
Μισή κούπα καλό λάδι
Μισή κούπα χυμό πορτοκαλιού
Το ξύσμα από δύο πορτοκάλια
Κανέλλα και γαρύφαλλο σε σκόνη
Καλό λάδι για τηγάνισμα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΩΜΑ
Μισό κιλό μέλι θυμαρίσιο
300 γρ. καρυδόψυχα τριμμένη
300 γρ. αμυγδαλόψυχα τριμμένη
300 γρ. σουσάμι (καλό είναι το αμύγδαλο και το σουσάμι να τα καβουρδίσουμε για να μυρίζουν πιο έντονα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σείουμε το αλεύρι με σίτα ή με σουροτήρι να πέσει σα βροχή σε βαθιά πινιάτα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη κανέλλα το γαρύφαλλο το ξύσμα πορτοκάλι, και ανακατεύουμε ελαφρά, να ενωθούν καλά τα υλικά.
Μετά ρίχνουμε τα υγρά.
Πρώτα το πετιμέζι διαλυμένο μέσα στο ζεστό κρασί, μετά το λάδι καυτό και ανακατεύοντας διαρκώς προσθέτουμε και τον χυμό πορτοκαλιού.
Ζυμώνουμε με απαλές κινήσεις. Ίσως χρειαστεί λίγος χυμός παραπάνω πορτοκάλι.
Μόλις ενωθούν καλά τα υλικά σε μαλακή ζύμη, πλάθουμε μικρές μπάλες σε μέγεθος ... χουρμά, (εξ' ου και η ονομασία), που τις "πατάμε" με την παλάμη μας ελαφρά πάνω σε τρίφτη ή σε σουρωτήρι για να κάμουνε σχεδιάκι από τη μιά μεριά.
Μετά τις αποκολλάμε σιγά - σιγά ρολάροντάς τες από τη μιά πλευρά προς την άλλη έτσι ώστε να "διπλώσουνε" κάπως, για να μείνει κενό στη μέση τους, σα σωλήνας.
Αμέσως τα ρίχνουμε σε καυτό λάδι και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ωραίο ρόδινο σκούρο χρώμα.
Τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν από το πολύ λάδι πριν το μέλωμα.
ΜΕΛΩΜΑ
Μιάμισυ κούπα μέλι θυμαρίσιο, τρεις κούπες νερό, μια κανέλα ξύλο
. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και ρίχνουμε μέσα τσι γκουρμάδες, χλιαρούς προς κρύους, για να τραβήξουνε καλά σιρόπι.
Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τους απλώνουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι, αμύγδαλο, σουσάμι και κανέλλα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου