Μηλόπιτα από το Ιόνιο, με την φινέτσα και τον απόηχο της ενετοκρατίας
1 κιλό φύλλα κρούστας
1 1/2 κιλό μήλα
400 γρ. ζάχαρη
240 γρ. ξανθιά σταφίδα
105 γρ. φρυγανιά
480 ml γάλα
250 γρ. βούτυρο
1 κ.τ.γ. κανέλα
1 ξυλάκι βανίλιας
Εκτέλεση
Έχουμε βάλει από το προηγούμενο βράδυ το ξυλάκι ανοιγμένο στα δύο στο γάλα.
Αν θέλουμε γρηγορότερα το βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα τρίβουμε στην χοντρή μεριά του τρίφτη, τα βάζουμε σε μία λεκάνη όπου προσθέτουμε την ζάχαρη, την φρυγανιά, το γάλα, τις σταφίδες, την μισή κανέλα, και ανακατεύουμε καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο, αλείφουμε ένα ταψί, στρώνουμε τρία φύλλα, ρίχνουμε λίγο από την γέμισή μας μας, ένα φύλλο, λίγο γέμιση και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση και βάζουμε από πάνω δύο φύλλα.
Περιχύνουμε το γλυκό μας με το βούτυρο που έμεινε, ραντίζουμε με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 200° C.
πηγή: glykotiskuriakis
1 1/2 κιλό μήλα
400 γρ. ζάχαρη
240 γρ. ξανθιά σταφίδα
105 γρ. φρυγανιά
480 ml γάλα
250 γρ. βούτυρο
1 κ.τ.γ. κανέλα
1 ξυλάκι βανίλιας
Εκτέλεση
Έχουμε βάλει από το προηγούμενο βράδυ το ξυλάκι ανοιγμένο στα δύο στο γάλα.
Αν θέλουμε γρηγορότερα το βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα τρίβουμε στην χοντρή μεριά του τρίφτη, τα βάζουμε σε μία λεκάνη όπου προσθέτουμε την ζάχαρη, την φρυγανιά, το γάλα, τις σταφίδες, την μισή κανέλα, και ανακατεύουμε καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο, αλείφουμε ένα ταψί, στρώνουμε τρία φύλλα, ρίχνουμε λίγο από την γέμισή μας μας, ένα φύλλο, λίγο γέμιση και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση και βάζουμε από πάνω δύο φύλλα.
Περιχύνουμε το γλυκό μας με το βούτυρο που έμεινε, ραντίζουμε με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 200° C.
πηγή: glykotiskuriakis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου