Στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι γνωστό σαν «μαντζουράνα».
Για τις θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν γνωστό και στους αρχαίους
Έλληνες και μάλιστα αναφέρεται από τον Διοσκουρίδη ως
«σάμψυχο». Το σάψυχο είναι αυτοφυές και το βρίσκουμε κυρίως στα
ψηλά οροπέδια, όπου ανθίζει από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Οι ανθισμένες κορυφές του σάψυχου είναι ένα θαυμάσιο μπαχαρικό,
που δίνει ένα μοναδικό άρωμα σε σάλτσες, στο κρέας, στον κιμά,
στα γεμιστά.
Από τις ανθισμένες κορυφές βγαίνει και το έλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική και στην αρωματοποιία.
Στην Ιθάκη η άγρια μαντζουράνα είναι από τις πιο αρωματικές.
Χρησιμοποιείται σε όλα σχεδόν τα φαγητά, σε ψάρια αλλά και σε
κρέας, καθώς και στα γεμιστά και λαδερά για έξτρα άρωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου