Ε.Π.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

ΟΙ ΜΑΡΚΕΤΟΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ του Ι.Μ.Χατζηφώτη

Η κεφαλληνιακή οικογένεια Μαρκέτου κατάγεται από την Νάπολη της Ιταλίας. Η εγκατάστασίς της στην Κεφαλληνία τοποθετείται γύρω στο 1400, οπότε μέλη της μπήκαν στην υπηρεσία των κομήτων Τόκκων. 





Λεονάρδος Τόκκος

Ο Θεόδωρος Μαρκέτος υπήρξε ιδιαίτερος γραμματεύς του Λεονάρδου Τόκκου,ο οποίος του παρεχώρησε φέουδα και τίτλο ευγενείας με το ακόλουθο δίπλωμα:


''Ημείς Λεονάρδος ελέω Θεού κύριος και Δεσπότης και Δούκας της Λευκάδος και κόμις της Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, Παλατίνος και δεσπότης Ηπείρου, δηλοποιούμεν εις πάντας ότι η εμή αυθεντία ασφαλίζει τω ημετέρω ευγενεί Θεοδώρω Μαρκέτω, τοις κατιούσιν αυτού και διαδόχοις, άρρενος και θήλεος γένους ανθ' όσων υπέρ ημών πράττει, τας γαίας τας οποίας κατέχει εις τας ημετέρας νήσους , Λευκάδα και Κεφαλληνία. Οπως κατέχη ταύτας ασφαλείς και αναλλοιώτους, αυτός και οι κληρονόμοι του, άρρενες τε και θήλεις. 
Εξεδόθη τη 27 Μαρτίου,δεκάτη της Ινδίκτου,έτους 1460 από της γεννήσεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού''.

το οικόσημο της οικογένειας στο σπίτι μου στην Πάτρα
φιλοτεχνημένο από τον Ζακυνθινό καλλιτέχνη Ραυτόπουλο(Μπαλόρντο)
που έχει φιλοτεχνήσει τα οικόσημα Ζακύνθου στο Μουσείο του νησιού

Τα φέουδα αυτά βρίσκονταν στην περιοχή της Πυλάρου,όπου δημιουργήθηκε ο οικισμός Μαρκετάτα. Εκεί σωζόταν ως τους σεισμούς του 1953 το αέτωμα και οι παραστάδες της εξώπορτας του αρχοντικού των Μαρκέτων.
Οι τίτλοι και τα φέουδα της οικογένειας επιβεβαιώθηκαν το 1538 από τον Προβλεπτή της Κεφαλληνίας Αγγελή Νατάλη κι αργότερα (1550, 1555, 1601, 1607, 1638, 1640) από τους εκάστοτε Προβλεπτάς. 
Η εγγραφή της οικογένειας στο Libro d'oro της Κεφαλληνίας (Χρυσή Βίβλος των Ευγενών) , έγινε μεταξύ 1593 και 1604.
Το οικόσημο των Μαρκέτων αποτελείται από έναν χρυσό δικέφαλο αετό και πάνω από αυτόν στέμμα και ήλιο. 
Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας κλάδος της οικογένειας μετώκησε στο Κάστρο της Λιβαθώς (Αγιος Γεώργιος), άλλος στο Ληξούρι και άλλοι παρέμειναν στα Μαρκετάτα και συγκεκριμένα στα Φερεντινάτα όπου και έγινε η τελευταία εγγραφή τους στο Λίμπρο ντ'όρο το 1799, μετά την απελευθέρωση από τους Ρώσους του νησιού από την γαλλική κατοχή.
Από τους απογόνους των Μαρκέτων ο ιερεύς χειρουργός Παναγής Μαρκέτος πήρε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση.
Ο Ευγένιος Ρίζος Ραγκαβής στο έργο του ''Χρυσή Βίβλος των Ευγενών της Επτανήσου'' που τύπωσε στα γαλλικά, γράφει γι'αυτόν:
''Ελαβε ενεργότατον μέρος στην μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821 κατά του οθωμανικού ζυγού επί κεφαλής 60 συγγενών και συντρόφων του κατοίκων εις το Φρούριον του Αγίου Γεωργίου. 
Διακρίθηκε στην πολύνεκρη μάχη του Λάλα Ηλείας η οποία αναζωπύρωσε την αγωνιστικότητα των Ελλήνων στο πλευρό του κόμητος Ανδρέα Μεταξά που αργότερα έγινε ο πρώτος  κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Συνέχισε τον αγώνα του στην πολιορκία των Πατρών και σε όλες τις μάχες ως το τέλος της Επαναστάσεως, οπότε η Κυβέρνηση του απένειμε τον βαθμό του Λοχαγού της Λεγεώνος και τον Πολεμικό Σταυρό''.
Μονογραφία για την δράση του με τον τίτλο '' Ο αγωνιστής του 1821 παπά Παναγής Μαρκέτος'' δημοσίευσε το 1947 ο Διον.Η.Ποταμιάνος στην επιθεώρηση ''Ηχώ του Ιονίου''.
Στο προαύλιο του ναού των Αγίων Θεοδώρων,οικογενειακή εκκλησία των Μαρκέτων στο Κάστρο της Λειβαθώς, υπάρχει ο τάφος του αγωνιστού με την επιγραφή:
''Ενθάδε κείται Παναγής Μαρκέτος, ιερεύς, γεννηθείς μεν το 1783, μεταστάς δε προς αιωνίους μονάδας το 1858.
 Ήτο απαραμίλλου τιμιότητος.
Διετέλεσε τον βίον εναρέτως και χρηστώς,αγωνισθείς υπέρ ανεξαρτησίας της Ελλάδος,παρασχών δε συνάμα γενναίως και τελεσφόρως την συνδρομήν αυτού ως ευπειθής πατριώτης''.

Ένας άλλος απόγονος, ο ιερομόναχος Δανιήλ Μαρκέτος, έχει υπογράψει μαζί με άλλους κληρικούς και λαϊκούς, μαθητάς του οσίου Γερασίμου Νοταρά, προστάτου της Κεφαλληνίας, το μαρτυρικό γράμμα που συνόδευσε την αίτησι ''του Θεοφιλεστάτου πρώην Μαϊνης Ιερεμίου, ως εκπροσώπου της περιφήμου νήσου Κεφαλληνίας,την απευθυνθείσαν προς τον Παναγιώτατον Οικουμενικόν Πατριάρχην Κύριλλον, προς ον δέεται ικετευτικώς αξιώσαι εκδοθήναι συνοδικώς,τιμάσθαι κανονικώς και εν αριθμώ των οσίων και αγίων ανδρών καταλεχθήναι τον ημέτερον τούτον πατέρα Γεράσιμον''.
Ο συνοδικός τόμος αναγνωρίσεως του οσίου Γερασίμου εξεδόθη το 1622.
Στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση πήρε  επίσης μέρος, νεώτατος, ο ανηψιός του παπά Παναγή, Κυριάκης,
γεννημένος το 1805.
Καθώς μας πληροφορεί ο Διον.Η.Ποταμιάνος στην μελέτη του 
''Ο οίκος των Μαρκέτων του Κάστρου'' (Αθήναι 1969),όπου με επιμέλεια έχουν καταγραφεί τα γενεολογικά του κλάδου αυτού των Μαρκέτων, μας πληροφορεί για τους αδελφούς του Κυριάκη, Σάββα και Σπυρίδωνα:
'' Οι αδελφοί Σάββας και Σπυρίδων κατά το έτος 1850 ανήγειραν από κοινού ωραίαν μεγάλην διώροφον οικίαν μετά τριγωνικού αετώματος, μεταξύ του αρχοντικού των κομίτων Αννίνων Καβαλιεράτων και της οικίας κληρονόμων Βλάχου''.

Στους απογόνους αναφέρουμε τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγή Λορεντζάτο,τέκνο της Στάμως Μαρκέτου και του Ζήσιμου Λορεντζάτου. Οι αδελφοί του Γεώργιος, Αριστοτέλης και Διονύσιος Λορεντζάτοι συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων αποίκων του Αγγλοαιγυπτιακού Σουδάν. 
Βουλευταί εξελέγησαν ο Θεόδωρος και ο Γεώργιος ,υιοί του Σπυρίδωνος Ιωάννου Μαρκέτου και της Αγαθής Ματαράγκα.

Στα γράμματα αναφέρουμε την Σταυρούλα Μαρκέτου Καλίτση, παιδαγωγό, συγγραφέα , τον Ανδρέα Μαρκέτο από τον κλάδο του Ληξουρίου, ποιητή και συγγραφέα της μελέτης ΄΄Ντάντε και Βυζαντινή Ιταλία'' Αθήνα 1970 και τον Μπάμπη Μαρκέτο , εκδότη και διευθυντή του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης.

Θα προσθέσω στο άρθρο τον παθολόγο ιατρό Σπύρο Μαρκέτο,καθηγητή Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών(Αθήνα 15 Απριλίου 1931 - 29 Φεβρουαρίου 2012). Συγγραφέας,πολυβραβευμένος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο,γενικός γραμματέας του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών και βουλευτής.Είχα την τιμή να μιλήσω πολλές φορές στο προσωπικό γραφείο του και να μου δωρίζει κάθε φορά και ένα από τα βιβλία του.
Το άρθρο αυτό το έγραψε ο αείμνηστος πλέον Ι.Μ.Χατζηφώτης και δημιοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου 1974,μετά από δική μου επιθυμία στην διεύθυνση του περιοδικού ''Ιστορία Εικονογραφημένη'' της ΠΑΠΥΡΟΣ ΠΡΕΣΣ.

Γρηγόρης Κων. Μαρκέτος
δ/ντής ΕΣΥ , παιδίατρος
Το σπίτι της οικογένειας με το αέτωμα στο κέντρο της φωτογραφίας
το 1904 στο φόρο, στο Μπόργκο του Κάστρου Αγίου Γεωργίου
ανάμεσα σε οικία Βλάχου αριστερά κ οικία Αννίνου δεξιά με το πηγάδι

φωτογραφία του 1934



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου