Ε.Π.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Οι άγνωστες Εκκλησίες της Σπιανάδας. (Κέρκυρα) του Σπ.Χειρδάρη

Απόσπασμα από το Χάρτη του Hommann 1735Απόσπασμα από το Χάρτη του Hommann 1735 
  • Στον Χάρτη του  Hommann 1735 διακρίνουμε στη Σπιανάδα στη θέση (1) την Εκκλησία της ΥΘ Πλατυτέρας (και Αγίου Νικολάου) της Εβραϊδος. 
  • Ο πλήρης τίτλος ήταν Υ Θ Πλατυτέρα ( και Αγιος Νικόλαος ) της Εβραίδος εις την Σπιανάδα, κτίστηκε πριν το 1600 κατεδαφίσθηκε το 1842 . (Σ Παπαγεωργίου ιστορία της Εκκλησίας της Κερκύρας , , Κέρκυρα 1920, σελ.198..).
  • Στη θέση (3) είναι ο υπάρχων Ναός του Αγίου Νικολάου της Πέτρας (σημείο όπου οι Ενετοί εναπόθεσαν το Λείψανο του Αγίου Νικολάου κατά τη μεταφορά του στο Μπάρι. 
  • Στη θέση (4) η γνωστή Υ.Θ. Μανδρακίνα, στη θέση (5) ο Ρωμαιοκαθολικός Μητροπολιτικός Ναός  των Αγίων Χριστοφόρου και Ιακώβου (Ντουόμο). 
  • Στη θέση (2) ο Ναός του Εσταυρωμένου που κτίστηκε το 1650 – 1920 μάλλον σταματάει να χρησιμοποιείται,  με το ΠΔ 18-2-1925, ΦΕΚ 61/Α/12-3-1925  μπαίνει στο διαρκή κατάλογο  των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδος και κατεδαφίζεται το 1959 (?).
  • Από τη Μανδρακίνα (4) πηγαίνοντας Νότια (δεξιά στο χάρτη) περνάμε το σημερινό Μποσκέτο φτάνουμε στη Πύλη με τη Γέφυρα και συνεχίζοντας «Καρβουνιάρη» φτάνουμε σε ένα σκάμμα, το οποίο προφανώς προοριζόταν για Προμαχώνας.  Σήμερα στη περιοχή αυτή έχει κτιστεί το «Ακταίον» . Στη Βόρια πλευρά της κατασκευής υπάρχει σκάλα που οδηγεί σε υπόγεια κατασκευή που θα ήταν εύλογο να ελέγξει η 21η ΕΒΑ μήπως συνδέεται με την θρυλούμενη και από τον Κατσαρό αλλά και μελετητές «Κούφια» Πλατεία. 
  • Πλησίον της Εκκλησίας (1) προς την ακτή υπάρχει ως φαίνεται στη φωτο 3,  το Περιστύλιο «Μαίτλανδ» η γνωστή Στέρνα, η οποία με υπόγεια δίοδο  συνδέεται αποδεδειγμένα με την ακτή στη περιοχή ΝΑΟΚ όπου υπάρχει Πύλη. Απόσπασμα Πίνακα εποχής ΑγγλοκρατίαςΑπόσπασμα Πίνακα εποχής Αγγλοκρατίας 
Στον Πίνακα διακρίνεται δεξιά με το  πυραμιδοειδές καμπαναριό ενώ σε πρώτο πλάνο διακρίνεται ο Άγιος Ελευθέριος με το πίνακα να φαίνεται να έχει ζωγραφιστεί από το Καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνος. Νοητά διασχίζοντας αυτή την οδό αριστερά βγαίνοντας στην Σπιανάδα και πηγαίνοντας προς Μανδρακίνα συναντάμε μια άλλη στέρνα όπως διακρίνεται με πλέγμα. Το κτήριο προ της εισόδου του Φρουρίου είναι η Λότζια εκεί που γίνονταν οι συναντήσεις των προυχόντων. Το κάθετο κτήριο του Λιστόν δεν έχει ακόμα κτιστεί.



Πίνακας εποχής περί 1830 .Πίνακας εποχής περί 1830 . Σε αυτό το ζωγραφικό πίνακα παρουσιάζεται ο λαμπρός Ναός της ΥΘ Πλατυτέρας (και Αγίου  Νικολάου) της Εβραϊδος μερικά χρόνια πριν τη κατεδάφισή του από τους Άγγλους. Είναι ορατό το Περιστύλιο «Μαίτλανδ» στη Στέρνα

2 σχόλια:

  1. Θα ηθελα να ρωτησω αν υπάρχει καμιά φωτογραφία της εκκλησίας του Εσταυρωμένου. Δεν ειναι απίθανο να υπάρχει, δεδομένου οτι ο ναός κατεδαφίστηκε την δεκαετία του '50.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς δεν έχω βρει κάπου, στο δεύτερο πίνακα διακρίνεται δεξιά το χαρακτηριστικό καμπαναριό του Ναού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή