Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Αυτοφυείς ορχιδέες στο Δάσος των Σκάρων ΛΕΥΚΑΔΑ

Στο Δάσος των Σκάρων, προς «επιθεώρηση» της ανθοφορίας των αυτοφυών ορχιδέων που φύονται στο πανέμορφο αυτό Δρυοδάσος της Λευκάδας, κάποιες από αυτές σπάνιες, βρεθήκαμε πάλι χθες. Δεν εξερευνήσαμε κάποιες νέες περιοχές, απλά αρκεστήκαμε αυτή τη φορά στις γνωστές από άλλες φορές…
Η Ορχιδέα η Γαλακτόχρους (Orchis lactea) βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία. Την έχουμε απαντήσει ως ώρας μόνο σε κάνα δυο μεριές στους Σκάρους. Είχαμε αυτή τη φορά την ευκαιρία να δούμε αρκετά φυτά από το είδος αυτό.
12_orxidees_skaroi11_orxidees_skaroi
Η Ορχιδέα η τετράστικτη (Orchis quadripunctata) είναι από τις ευρέως διαδεδομένες ορχιδέες που φύονται στο δάσος των Σκάρων. Βρίσκεται κι αυτή σε πλήρη ανθοφορία.
16_orxidees_skaroi24_orxidees_skaroi
Η Ορχιδέα η επαρχιακή (Orchis provincialis) απαντάται, όπως έχουμε ξαναγράψει, σε αραιά βελανιδοδάση και σε υψόμετρα από 600 – 1400 μ.. Πάντα την πετυχαίναμε είτε στην αρχή, είτε στο τέλος της ανθοφορίας της. Αυτή τη φορά όμως σταθήκαμε περισσότερο τυχεροί.
3_orxidees_skaroi5_orxidees_skaroi
Η πιο κάτω ορχιδέα που βρήκαμε χθες για πρώτη φορά στην περιοχή των Σκάρων, κάπως χαμηλότερα, στα ριζά του βουνού, και είχαμε απαντήσει τελευταία φορά φέτος στην Εγκλουβή είναι υπό εξερεύνηση κατά πόσο πρόκειται για το ίδιο φυτό με την προηγούμενη, όπως είχαμε γράψει πρόσφατα. Πέρα από τα κοινά κόκκινα στίγματα είναι εμφανείς οι διαφορές τόσο στο χρώμα, όσο και στο σχήμα – μέγεθος του χείλους.
25a_orxidees_skaroi25b_orxidees_skaroi
Το Λιμόδωρο το εκτρωτικό (Limodorum abortivum), μια σπάνια ορχιδέα που απαντάται στο νησί μας, έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο όμορφες αυτοφυείς ορχιδέες του τόπου μας. Έχει, όταν ανθοφορήσει, μεγάλα μοβ άνθη. Παρουσιάζει την ιδιομορφία ότι δεν φωτοσυνθέτει αλλά συμβιώνει με ορισμένους μύκητες που εξασφαλίζουν την ανάπτυξή της. 
Βρήκαμε όμως, στην ίδια περιοχή, ένα και μοναδικό φυτό που δεν έχει όμως ακόμη ανθίσει…
1_orxidees_skaroi2_orxidees_skaroi

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου