Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ 9 ΥΛΙΚΑ της Κατερίνας Γρηγορίου (Θιάκι)

1 κούπα σπορέλαιο
3 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι 
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο
1/2 κούπα σταφίδα ξανθή πλυμένη στραγγισμένη και αλευρωμένη.
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
3/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα απαλά με το χέρι ή με αναδευτήρα.
Κατόπιν χτυπάμε στο μίξερ ή με σύρμα το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη.
Ρίχνουμε το λάδι στο μείγμα του αλευριού και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά.
Σε λαδωμένο ταψάκι νούμερο 28 απλώνουμε το μείγμα. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο (ψήνεται και σε αντίσταση και σε αέρα) για 40-60 λεπτά. Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία!
Η ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ Ή ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΒΕΤΑΙ ΣΕ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ "Θεός 'σχωρέσ' τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου"

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΓΙΟΥΣ;;;

Τελείωσαν λοιπόν οι καλοκαιρινές γιορτές των Αγίων των τριών νησιών...
Αναρτήσεις επί αναρτήσεων...χρυσοποίκιλτα άμφια...σχολιασμοί επί σχολιασμών...
Και τώρα τι θα κάνουμε, με τι θα ασχοληθούμε;
Πως θα προχωρήσει η τραγική καθημερινότητα μέχρι να αρχίσουν τον Οκτώβρη οι χειμωνιάτικες, οι κανονικές γιορτές δηλαδή, των Αγίων;
Οι τουρίστες φεύγουν σαν τα αποδημητικά πουλιά...
Οι επαγγελματίες και οι καλοί και οι ''αρπαχτές'', κάνουν απολογισμό. Ο,τι μείνει πολύ ή λίγο το κρύβουν στα στρώματα ή κάτω από τις πλάκες σε αδιάβροχη θήκη και μακρυά από τοίχους για να μην πλακωθούν από σεισμό και κοιμούνται ήσυχοι.
Οι εκκλησίες μετράνε τα έσοδα τους.
Οι Δημοτικές Αρχές ξεχνάνε τα πάντα και θυμηθούν να κάνουν ψευτομερεμέτια την επόμενη τουριστική σαιζόν.
Οι πιο πλούσιοι θα φύγουν για μεγάλα αστικά κέντρα.
Μερικοί δονκιχότες θα μείνουν να βαστάνε Θερμοπύλες. Θα παράγουν πολιτισμό και θα συντηρούν την παράδοση.
Οι αγρότες θα συνεχίσουν την δύσκολη δουλειά τους. Ευτυχώς είναι και τα έρμα τα τμήματα των ΤΕΙ και του πανεπιστημίου στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας και έτσι θα βγάζουν το κατιτίς οι αετονύχηδες.
Αντε καλό Φθνινόπωρο

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΟΙ...ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΕΣ ΚΑΜΗΛΕΣ του Ορέστη Καππάτου

Σε γράμμα του Sir Charles James Napier ,προς την αδελφή του Emily, με ημερομηνία 25 Οκτωβρίου 1825 μπορούμε να διαβάσουμε :
« αγόρασα δυο καμήλες για πέντε λίρες….δεν φτάνω στην κορυφή του κεφαλιού της καμήλας μου, και έτσι βάζω το χέρι μου στην καμπούρα της. 
Είναι ψηλές, περίπου 7 πόδια, κάνουν ένα τρομερό γρύλλισμα , είναι φαινομενικά ήρεμες αλλά δεν τους αρέσει να γονατίζουν και τότε μουγκρίζουν και δαγκώνουν. 
Το άλογό μου ο τούρκος συνάντησε μια καμήλα στο δρόμο, σε ένα δύσκολο σημείο. Η καμήλα περπατούσε μεγαλοπρεπώς, με την μύτη στον αέρα. Ο τούρκος πίστεψε ότι αντίκρυζε τον διάβολο, ξεφυσούσε τόσο που έλεγα ότι θα ξεκολλούσαν τα ρουθούνια του, και πήδηξε πάνω σε ένα βράχο προς μεγάλο κίνδυνο της ζωής μου.
 Προχωρήσαμε μαζί και σε μισή ώρα πλησίασε την καμήλα και ξαφνικά, με τα αυτιά του κολλημένα πίσω,  πετάχτηκε σαν μικρός τίγρης και κάρφωσε τα δόντια του στο πισινό της πόδι, αλλά η καμήλα έμεινε αδιάφορη.
 Είχαν πάρει μερικές καμήλες οι Έλληνες και πέντε – έξι έφθασαν εδώ. Τα δυστυχισμένα ζώα ήταν ξεκαμωμένα από τις κακουχίες. Ο Κέννεντυ και εγώ τις αγοράσαμε για να κουβαλάνε μεγάλους λίθους για τα δημόσια έργα της αγοράς του Ληξουρίου. Έτσι τρώνε καλά και δεν δουλεύουν σκληρά..»
Το ανωτέρω κείμενο προέρχεται από το βιβλίο «Αναφορά στους δρόμους της Κεφαλονιάς» της Ε. Κοσμετάτου, στις σελίδες του οποίου, μπορούμε να βρούμε πλήθος στοιχείων για την κατασκευή δρόμων και κτιρίων, κατά την διάρκεια της θητείας του Napier, αλλά και απίστευτα στοιχεία από την αλληλογραφία των Kennenty –Napier.

Σημείωση ιστολογίου: ο Νάπιερ ήταν διοικητής της Κεφαλονιάς επί αγγλικής κατοχής στα Επτάνησα

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Τ' Αντιμήρι του Τάκη Τόκκα

Στην Κεφαλονιά στις 23 Αυγούστου το πρετσεσιό(=λιτανεία) τόσο του σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου όσο και με τους Θρόνους ή τις πορταντίνες(=μικρή θήκη με πλαίσιο για την εικόνα με δύο πλευρικούς βραχίονες για την περιφορά) από τους Θρόνους, που φέρουν τις ξακουστές εικόνες της Παναγιάς , αποκαλούνται με τον όρο τ’ Αντιμήρι ή / και Αντιμίρι ( προφέρεται χωρίς προερρίνωση, σαν το λατινικό d αντί ντ, δηλ. Αdιμήρι).
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης-έχοντας ως πρότυπο τις εβραϊκές γιορτές-έχουν προεόρτια, εόρτια, μεθεόρτια και διαρκούν οκτώ ημέρες. Τ’ Αντιμήρι / Αντιμίρι, δηλαδή η απόδοση της εορτής & τα εννιάμερα της Παναγίας ανήκει στα μεθεόρτια και εξακολουθεί να έχει τον εορταστικό χαρακτήρα τα εορτής και για κάποιους μελετητές συμπεριλαμβάνει και το πανηγύρι.
Η μέχρι τώρα αρχειακή έρευνα φανερώνει ότι η λέξη αυτή συναντάται στην Κεφαλονιά από τα μέσα του 18ου αιώνα.
Στη Κεφαλονιά ξακουστά πρετσεσιά για του Αντιμήρι είναι του Αγίου Γερασίμου βέβαια , στο Γιαλό της Σάμης η εικόνα της Παναγίας Λουτριώτισσας (στη φωτογραφία), στην Λακήθρα της Παναγίας Γαρδελιώτισσας ,στα Δεμουτσαντάτα της Παναγίας Στεφάνας με τον ανθισμένο κρίνο κ.α
Τάκης Τόκκας

Βιβλιογραφία
-Τσιτσέλη Α.Ηλία, Γλωσσάριο Κεφαλληνίας, Βιβλιοχαρτοπωλείο
Διονυσίου Νότη Καραβία,Αθήνα, MCMXCVI σ.163
-Πανταζάτος Ι.Διονύσης,Για να μη σβύσει η παλιά Κεφαλονίτικη και
Θιακιά ντοπολαλιά ,χ.τ.ε, 2000 ,σ.29
-Μεσολωράς Δ.Ι ,τ’Αντιμήρι, στο περιοδικό Η Κεφαλονίτικη Πρόοδος,
Τεύχος 3,Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2012,σσ 27-30
-Μεσολωράς Δ.Ι ,τ’Αντιμήρι, στο περιοδικό Η Κεφαλονίτικη Πρόοδος,
Τεύχος 4,Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2012,σσ 44-46
Παρατηρήσεις/διάλογος που ακολούθησε το κείμενο στον ιστότοπο Ionian center όπου δημοσιεύτηκε:
Μαρία Αμπατιέλου : Θέλω νά κάνω δυό παρατηρήσεις: Ποτέ ή λέξη < σπρετσεσιό> δέν άναφέρεται στήν Λιτανεία Άγίων ,παρ όλο πού στά Ίταλικά θά πή αύτό. ( Processionale) Οί παλαioi τήν χρησιμοποιουσαν ειρωνικά όταν ήθελαν νά πούν ότι βγήκαν κι έκαμαν πολλές έπισκέψεις. Έπίσης ή λέξη άντιμοίρι γράφεται μέ <οι> έκ τού άρχαίου <άντίμοιρος>= αύτός πού παίρνει ίση μερίδα.Έν προκειμένω ή έπανάληψη (άπόδοση) ίδιου έορτασμού μέ τήν ήμέρα τής κοιμήσεως τής Θεοτόκου
Παναγιώτης Κλαυδιανός : Επιτρέψτε μου κι εδώ στο τζαντε*Ζάκυνθο στην ΙΟΝΙΑ ντοπιολαλιά μας το πρετσεσιο χρησιμοποιούνταν ειρωνικά..επιδεικτική βορτα ζευγαριών **εβγηκανε πρετσεσιο**!!!!παρόλ" αυτά είναι ο ορισμός λιτανείας από αιώνες όπως εμείς οι επτανήσιοι κάνουμε...

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Ο ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟΣ ΠΟΡΔΟΜΥΛΟΣ του Παναγή Νικολάτου

...πρώτα απ' όλα να πούμε μπράβο στην κοπελιά για την επιτυχία της, ανεξάρτητα αν είναι Αμερικανίδα, Ελληνίδα, Μαροκινή, Ινδή ή από το Άλφα του Κενταύρου. ...αυτό το λησμονήσαμε.
...θυμηθήκαμε όμως να βγάλουμε την είδηση ότι είναι μισή Ελληνίδα (όπως η ίδια λέει) και βιαστήκαμε να την γράψουμε Κεφαλονίτισσα για να πάρουμε κι εμείς λίγη από την λάμψη του μεταλλίου και λίγη από τη δόξα της πρωτιάς.
...ολίγον από γκιουβέτσι. ...για να έχουμε να λέμε, μη στραβωθεί κανένας γαμπρός να μας πάρει τις ξεπάρθενες. ...κανένας τουρίστας να έρθει να του πάρουμε το σκαλπ για μια μερίδα κρεατόπιτα. ...ή κανένας επενδυτής που θα στραβωθεί να ρίξει τους παράδες του στο ευγενές χαλιφάτο μας.
...τα ίδια που κάναμε και πέρυσι αν θυμάμαι καλά, με εκείνον τον Ελληνικής καταγωγής πλην Αμερικάνο πολίτη και πεζοναύτη ήρωα που συνέβαλε στη σύλληψη επικινδύνου "τζιχαντιστή" (κατά δήλωση των αρχών πάντα) στο τραίνο για το Παρίσι.
...δεν σχολιάζω τον τίτλο του άρθρου που την πολιτογράφησε Κεφαλονίτισσα (κατακαημένο Διγαλέτο κι εσύ Κατσαφάνη πως βαστάς;) την ίδια στιγμή που το κείμενο που ακολουθεί αναφέρει τόπο καταγωγής της οικογένειας της την Λευκάδα!! ...αυτά είναι!! ...δεν είχαμε εμείς κατσίκα, κλέψαμε του γείτονα συμπέθερε, αλλά στο πιο πολιτισμένο. ...δεν κλέβουμε κατσίκια ή πρόβατα πια, όπως οι ένδοξοι πρόγονοι μας (ων την μνήμη επιτελούμε), αλλά αθλητές. ...ή μάλλον τη σκιά της λάμψης των μεταλλίων τους.
...πορδόμυλος ανάμεσα σε Ελληνοελληναράδες και Αμερικανοελληναράδες για την πατρότητα του αθλητή ή της αθλήτριας. ...την ίδια στιγμή ο αρθρογράφος βρίσκει την ευκαιρία να τα ψάλλει ένα χεράκι στο Ελληνικό κράτος που με την γραφειοκρατία του δεν δίνει την υπηκοότητα στην αθλήτρια, μήπως αγωνιστεί με τα Ελληνικά χρώματα κάποτε και να είναι με τη βούλα όλα δικά μας, αθλητές, μετάλλια και δόξα. (...για πήγαινε κουμπάρε να πάρεις την Αμερικάνικη ή τη Γαλλική υπηκοότητα κι έλα μετά να μου πεις τι είναι γραφειοκρατία και τι όχι)
...τέλος πάντων, κουβέντα να γίνεται.
...και τα χάλια μας στο δίκτυο, σε θέα δημόσια, να μας δούνε ζόρκους όλλοι και να καταλάβουν πόσο μικρή την έχουμε.
#...την αξιοπρέπεια μας, αλλά κι αυτό που σκέφτηκες αναγνώστη μου σωστό είναι.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΣΠΥΡΙΔΩΝ




Σύμφωνα με την παλιά επτανησιακή παράδοση την Κυριακή μετά την Κοίμηση της Παναγίας εορτάζονται από κοινού οι τρεις προστάτες των Επτανήσων Σπυρίδων, Διονύσιος και Γεράσιμος. 
Προς τούτο υπάρχει και σχετική ακολουθία απ' όπου και το απολυτίκιο των τριών Αγίων :

 «Τους τρείς ευσπλάχνους προστάτας Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Κερκύρας τε, τους τας νήσους ταύτας εκ παντοίων νόσων και λοιμών διαφυλάττοντας, τους αενάους ποταμούς των θαυμάτων τους εκ των Αγίων αυτών τριών Λειψάνων τοις πιστώς προστρέχουσιν αναπηγάζοντας.
 Σπυρίδωνα τον μέγαν, τον του Αρείου καθαιρέτην και τον θαυματόβρυτον Διονύσιον, συν τω θείω Γερασίμω τον τους δαίμονας αποδιώκοντα και πάσαν νόσον θεραπεύοντα. Τούτους αεί πλουτούντας ύμνοις τιμήσωμεν.
Αυτοί γαρ τη Τριάδι υπέρ ημών αεί πρεσβεύουσιν».

Πηγή: Αγιος Νικόλαος Γερόντων Κερκύρας

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

ΤΟ ΒΡΑΚΙ

Άβρακος βρακί δεν είχε,

τόβαλε και χέστηκε...

Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΠΡΙΝ 350 ΧΡΟΝΙΑ της Δημήτριας Φωκά

Ηταν τα µέσα της δεκαετίας του 1670 όταν ο γάλλος γιατρός, αρχαιολόγος και περιηγητής Ζακόµπ Σπον πέρασε από την Ελλάδα καθ’ οδόν προς την Ανατολή.
 Δηµοσιευµένες το 1678 ως «Ταξίδι στην Ιταλία, στη Δαλµατία και στην Ελλάδα» oι πληροφορίες του ,μεταξύ άλλων αναφέρονται και στην Ζάκυνθο.
 Το τοπίο, οι άνθρωποι ,τα ήθη στο πέρασμα της ιστορίας.
 Αναφέρεται διεξοδικά στη διαδικασία παραγωγής ,αποξήρανσης ,αποθήκευσης και εμπορίας της σταφίδας ,δίνει οικονομικά στοιχεία από τις δραστηριότητες των ξένων εμπορικών πρακτόρων ,ιδίως των άγγλων, υπογραμμίζει το μονοπώλιο εξαγωγής οίνου και ελαίου προς τη Βενετία.
 Θαυμάζει την ποιότητα των φρούτων, ιδίως των πεπονιών, των λεμονιών και των ροδάκινων .Στο οδοιπορικό του παραθέτει στοιχεία για τη δομή της Χώρας και των χωρίων, φτάνει ως το Μαραθονήσι και τα Στροφάδια, όπου μόναζαν τότε 80 μοναχοί και επαναλαμβάνει το μύθο ότι οι νησίδες υδροδοτούνται από υπόγειο κανάλι του Αλφειού ποταμού.. Υπογραμμίζει τη δυσφορία των κατοίκων για την τοποθέτηση πρωτοπαπά αντι Επισκόπου και τη σχετική αντιπαλότητα με την Επισκοπή Κεφαλονιάς.


πηγή: ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

ΧΕΛΩΝΑΚΙΑ ΚΑΡΕΤΤΑ του Γιάννη Γαστεράτου (Κέρκυρα)

Για 3 μήνες θηλυκές Χελώνες Καρέττα έβγαιναν στις παραλίες της Κέρκυρας για να γεννήσουν. Αφού έμειναν θαμμένα τα αυγά μέσα στην άμμο για 2-2,5 περίπου μήνες ήδη από τα τέλη Ιουλίου ξεκίνησαν να βγαίνουν τα πρώτα χελωνάκια και θα συνεχίσουν να βγαίνουν μέχρι και τον Οκτώβρη.
Η ευαίσθητη αυτή περίοδος συμπίπτει με την μέγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα στα ίδια σημεία. Γι'αυτό προσέχουμε πολύ με τις ομπρέλες στην άμμο καθώς μπορεί να σπάσουμε τα αυγά στον αυγοθάλαμμο ή να ρίξουμε την θερμοκρασία της φωλιάς. Δεν μπαίνουμε με οχήματα στις παραλίες γιατί συμπιέζοντας την άμμο δεν φτάνει οξυγόνο στα μωρά και οι ροδιές μπορούν να γίνουν θανάσιμο εμπόδιο γι'αυτά στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη θάλασσα. Προσέχουμε με τα φώτα το βράδυ στις παραλίες γιατί τα χελωνάκια που κανονικά πηγαίνουν προς την αντανάκλαση του φωτός της σελήνης και των αστεριών στο νερό, μπερδεύονται και κατευθύνονται προς τη στεριά. Αν δούμε τα χελωνάκια τα αφήνουμε να φτάσουν στη θάλασσα χωρίς παρέμβαση για αποτυπώσουν την παραλία στο εσωτερικό τους ''gps''.
Όσα θηλυκά από αυτά τα καταφέρουν να ενηλικιωθούν μετά από 2-3 δεκαετίες θα επιστρέψουν στις ίδιες παραλίες της Κέρκυρας να γεννήσουν τα δικά τους αυγά.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Το Τσιριγότο το νοτιότερο άκρο του Ιονίου τόξου, τιμάει στις 17 Αυγούστου τον πολιούχο του, τον Αγιο Μύρωνα. 
Καταγόταν από την Κορινθία,όπου και είχε γίνει ιερέας. Βρισκόμαστε περίπου στο 250μ.Χ. επί Δεκίου αυτοκράτορα,όπου και γίνονται οι μεγάλοι διωγμοί των Χριστιανών.Κατά την λειτουργία των Χριστουγέννων εισέβαλαν στον Ναό, Ρωμαίοι με επικεφαλής τον ανθύπατο/έπαρχο Αχαϊας, Αντίπατρο.
Χαρακτηριστική είναι η κατηγορία του Αγίου Μύρωνα προς τον Ρωμαίο διοικητή που τον είχε φυλακίσει,οπότε τον αποκάλεσε ''λύκο άρπαγα''. Οταν ο Ρωμαίος διοικητής ζήτησε από τον Αγιο να αλλαξοπιστήσει προκειμένου να ελευθερώσει το ''ποίμνιό'' του, οι ίδιοι οι πιστοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά,λέγοντας ότι δεν θα χάσει ο πνευματικός πατέρας μας,την ψυχή του για να ζήσουν λίγο παραπάνω τα σαρκία μας!!!
Μετά από βασανιστήρια,αποκεφαλίστηκε. Τμήμα του λειψάνου του βρίσκεται στην Μονή Κύκκου στην Κύπρο.
Στα χρόνια της Ενετοκρατίας όταν το νησί ήταν έρημο,πήγαιναν Κρήτες κυνηγοί.
 Κάποτε δύο κυνηγοί είδαν να βγαίνει ένα αγριοκάτσικο από μια συστάδα θάμνων. Εκεί όταν πήγαν να πιούν νερό-γιατί το κεφάλι του αγριοκάτσικου ήταν βρεγμένο-βρήκαν εικόνα του Αγίου Μύρωνα οπότε και έχτισαν εικονοστάσι προς τιμήν του.
Μετά από μήνες όταν ξαναπήγαν στο νησί με σκοπό να χτίσουν Ναό,δεν βρήκαν εκεί την εικόνα,αλλά 300 μέτρα μακρύτερα.
Με αφορμή την θέση αυτή,έχτισαν στο σημείο αυτό Ναό σύμφωνα με την θέληση του Αγίου όπως υπέθεσαν και άρχισε ο εποικισμός του νησιού από Κρήτες.


Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Ο ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΖΗΛΕΨΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΙΘΑΚΗΣ

Εκεί που έλεγα ότι τα είδα όλα και δεν θα ξαναπαιχτεί η ίδια παράσταση,ο Δήμαρχος Ζακυνθίων Παύλος Κολοκοτσάς εζήλωσε την δόξα του πρώην Ιθάκης Κασσιανού και μετά από πέντε χρόνια έφερε και αυτός εστεμμένες ομορφιάς για να ανεβάσει το πολιτιστικό επίπεδο του νησιού!
Ελπίζω να μην τις πάει να δουν το άγαλμα του Βεζάλ γιατί προβλέπω να αντιδρά το άγαλμα του μεγάλου Βέλγου ανατόμου λίγο κάτω από τη μέση και να έχουμε απρόβλεπτες εξελίξεις...
Σας θυμίζω τι έγραφαν προ πενταετίας (Ιούλιος 2011) για τον συμπαθή Δήμαρχο Ιθάκης:
Σάλο έχει προκαλέσει στην Ιθάκη η νέα περίεργη δραστηριότητα του δημάρχου Γιάννη Κασσιανού, που έπεσε στα χέρια ανδρών του Λιμεναρχείου επειδή απέπλευσε με το πολυτελές σκάφος του, γιατί δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα απόπλου ενώ και το κότερο είχε δεσμευτεί από το ΣΔΟΕ!
Ο δήμαρχος σκόπευε να πάει στο Κατάκολο για παραλάβει καλλονές από 30 χώρες, οι οποίες θα φωτογραφίζονταν στην Ιθάκη για την συμμετοχή τους εκπρόσωπους στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Τουρισμός». Όταν, όμως, διαπιστώθηκε ότι απέπλευσε χωρίς άδεια, οι λιμενικοί τον προσήγαγαν στο Λιμεναρχείο, όπου του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να τον οδηγήσουν στο αυτόφωρο.
Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρανομιών που καταλογίζονται στον δήμαρχο, καθώς σύμφωνα με το kefaloniapress.gr ο κ. Κασσιανός κατέβηκε στις πρόσφατες εκλογές παρά το γεγονός ότι υπήρχε κώλυμα εκλογιμότητας λόγω του ποινικού μητρώου του. Ακόμη, το 1995 είχε συλληφθεί σε ξενοδοχείο της Αθήνας ενώ περίμενε μια Βραζιλιάνα συνεργάτιδά του, που όμως συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με κοκαΐνη στα… τακούνια των παπουτσιών της! Ο Γιάννης Κασσιανός είχε καταδικαστεί και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης τριών ετών, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε από την αποφυλάκισή του ως την εκλογή του, είχε καταδικαστεί αρκετές φορές για υπεξαίρεση και χρέη προς το δημόσιο.

ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΜΑΣ της Μαγδαληνής Ντούκα Μοντεσάντου

Με αφορμή την μεγάλη γιορτή της Παναγιάς ανατρέχουμε στους Ιερούς Ναούς και Μονές της Κεφαλλονιάς που είναι αφιερωμένοι στην Χάρη Της. Όταν ξεκίνησα την επιγραμματική καταγραφή, θεωρούσα πως ο αριθμός τους είναι πεπερασμένος, όμως γρήγορα κατάλαβα το λάθος μου και αναθεώρησα άμεσα τη σκέψη μου. Είμαι περισσότερο από βέβαιη πως υπάρχουν (ή υπήρχαν) Παναγιές στο νησί μας που έχουν διαφύγει της παρούσας περιληπτικότατης καταγραφής. Ευχαριστώ δε, όσους προσέθεσαν στην καταγραφή αυτή Ι.Ναούς που διέφυγαν των γνώσεών μου αφιερωμένους στην Θεοτόκο.

ΠΑΛΛΗ
Παναγία των Εισοδίων ή Παναγοπούλα
Κοντά στη Πλατεία στο Ληξούρι
Παναγία Περλιγγού
Κτητορική των Περλιγγίδων. Εντός του Ληξουρίου.
Παναγιά στα Κηπούρια
Ιστορική ανδρική μονή κτισμένη επάνω σε κάθετο στο Ιόνιο Πέλαγος βράχο, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Κτίσθηκε το 1759. Στην Ι.Μ. φυλάσσονται κειμήλια μεγάλης αξίας, λείψανα διαφόρων αγίων, θαυματουργές εικόνες, μύρο του Αγίου Δημητρίου, τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου.
Παναγιά στους Ορόγγους
Η δεύτερη παλαιότατη εκκλησία της Κεφαλλονιάς. Έξω από τα Μονοπολάτα, στην Πάλλη. Πιθανόν η Παναγιά των Χαρίτων (όπως αναφέρει ο Η.,Τσιτσέλης –Τ. Β΄, 273 υπ.3).
Παναγιά η Κεχρινιώτισσα
Ησυχαστήριο της οικογένειας Ζακυνθινού του 18ου αι. Ο σημερινός ναός είναι κτίσμα του 1828. Είναι συνδεδεμένος με μεγάλο θαύμα που έγινε όταν τρείς Ληξουριώτες ναυτικοί που ήταν σε σκλαβοπάζαρο στο Αλγέρι προσευχήθηκαν να ελευθερωθούν. Και όταν ξύπνησαν βρέθηκαν κάτω από ένα γεφυράκι κοντά στην Ι.Μ. με τις αλυσίδες στα χέρια τους κομμένες. Σήμερα οι αλυσίδες αυτές κοσμούν την εικόνα της Παναγιάς.
Παναγιά η Κορωνιώτισσα
Την θαυματουργή εικόνα της Θεομήτορος έφερε στην Κεφαλλονιά γύρω στα τέλη του 15ου αι. ο αρχόντας Λέων Πολυκαλάς που έφυγε καταδιωκόμενος από την Κορώνη της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια καταστράφηκε η Ι.Μ. Χρόνια μετά η ιερή εικόνα βρέθηκε από βοσκό της περιοχής και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κτισθεί ο ναός εκ νέου. Η Παναγιά αυτή λέγεται και Δακρυροούσα γιατί με τον καταστροφικό σεισμό της 23ης Ιανουαρίου 1867 ο Ι.Ν. δεν γκρεμίστηκε και η θαυματουργή Παναγιά βρέθηκε στο δάπεδο με δάκρυα στα μάτια.
Παναγιά στους Βαρδιάνους
Ανδρική μονή αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Παλαιότατη μονή (υπήρχε τον 17ο αι.), κτισμένη επάνω στην πιο παλαιά του Αγίου Νικολάου. Η Μονή της Παναγιάς γκρεμίστηκε με τους σεισμούς του 1767 και ανοικοδομήθηκε τρία χρόνια αργότερα. Το 1916 συγχωνεύθηκε με τη μονή Κηπουραίων.
Υπαπαντή στα Βαρειά
Πριν το 1721 υπήρχε ερειπωμένος ναΐσκος που ανήκε στον Αναστάσιο Δεφαράνα και τον παραχώρησε στον ιερέα Ζαφ. Περδικάρη που θεωρείται και ο κτήτωρ της μονής. Η μονή είχε ελάχιστο προσωπικό και ακόμη πιο ελάχιστα εισοδήματα. Σήμερα υπάρχει μόνον μια μικρή εκκλησιά.
Παναγιά στην Άγια Θέκλη
Οι παλαιότερες πληροφορίες απαντώνται το 1755.
Παναγιά στην Κοντογεννάδα
Τα παλαιότερα τεκμήρια για τον Ι.Ν. τα έχουμε από το 1760.
Παναγιά στα Κουβαλάτα
Η πιο παλιά πληροφόρηση συναντάται το 1724.
Παναγιά η Αγριλιώτισσα
Στα Χαβριάτα. Οι παλαιότερες πληροφορίες απαντώνται το 1822.
Παναγιά στα Δαμουλιανάτα
Έγγραφο του 1849 αναφέρεται σε κλοπή.
Παναγιά στο Ρίφι
Δεν γκρεμίστηκε με τον σεισμό του 1953. Το καμπαναριό της είναι πετρόκτιστο.
Παναγιά στο Σκινιά
Τρίκλιτος ναός, παλαιότατος με αγιογραφίες των Κων. Και Νικ. Λιώκη.
ΣΑΜΗ
Παναγιά στα Αγρίλια
Ανδρική Μονή στη Σάμη. Κτίσθηκε τον 18ο αι. μετά από εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας από δυο βοσκούς οι οποίοι, στην συνέχεια, αφιερώθηκαν στην Χάρη Της. Εξαιρετικό το τετράπλευρο προσεισμικό καμπαναριό που έχει διασωθεί.
Παναγιά η Λουτρού
Ο ομώνυμος Ι.Ν. στη Σάμη όπου προσκυνάται η εικόνα της Θεοτόκου Γλυκοφιλούσας. Κατά μια παράδοση την ιερή αυτή εικόνα εναπόθεσε στον ναό ο Δον Χουάν ο Αυστριακός μετά την νίκη του ενωμένου χριστιανικού στόλου εναντίον των «αλλοπίστων» το 1571 στην Ναύπακτο (Εχινάδες).
ΠΥΛΑΡΟΣ
Παναγιά στα Θέματα
Παλαιότατη μονή κτισμένη στην Πύλαρο στο μοναδικό δάσος από πουρνάρια. Η ονομασία προέρχεται από την ύπαρξη βυζαντινού Θέματος στην Κεφαλληνία.
Υπαπαντή στα Σπήλια
Ανήκε στην οικογένεια των Ποταμιάνων και πιο παλιά στους Αρσένη και Κλουδάκη. Είναι στην Ανωμεριά (θέση Σπήλια). Πρώτες πληροφορίες έχουμε τον 17ο αι. Ο ιερομόναχος Δημ. Αυγερινός ίδρυσε κοινόβιο και καλλιέργησε τους γύρω αγρούς.
Υπεραγία Θεοτόκος στο Ανατολικό
Παλαιότατος ναός. Το πιο παλιό έγγραφο είναι του 1755.
Ζωοδόχος Πηγή στα Δρακάτα
Νεώτερος ναός του 19ου αι. (παλαιότερο έγγραφο: 1858).
Παναγιά η Κρήνη
Παλαιότερη πληροφόρηση: 1811. Είναι κτισμένη σε μέρος κατάφυτο με τρεχούμενα (εξ’ου και η ονομασία της).
Παναγιά στα Δρακοπουλάτα
Στο σκαλοπάτι. Ιδιωτική εκκλησιά.
Παναγιά η Κουλούμπαινα
Στα Μακρυώτικα. Εκκλησιά της οικογένειας Κουλουμπή.
Παναγιά η Κουρβισιάνα
Στα Ποταμιανάτα
ΕΡΙΣΣΟΣ
Παναγιά Παλιοχέρσου
Παλαιότατο μοναστήρι λίγο έξω από τα Δεφαρανάτα Ερίσσου. Πιθανόν κτίσθηκε το 1600. Η εφέστια εικόνα της Παναγιάς ονομάζεται η «Πλατυτέρα των Ουρανών». Το καθολικό είναι αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου.
Παναγιά στο Φισκάρδο
Ανδρική αρχικά Μονή αφιερωμένη στη Θεοτόκο. Ήδη το 1673 υπήρχε ερημοκλήσι. Τον 19ο αι. την απαντάμε ως γυναικείο μοναστήρι.
Παναγιά στην Άσσο
Στην Πλακούλα, όπως ανεβαίνουμε στο φρούριο, αριστερά μας. Παλαιότερα έγγραφα 1760-1762.
ΕΛΕΙΟΣ-ΠΡΟΝΝΟΙ
Παναγία η Λαγκουβάρδα ή Φιδούσα (στο Μαρκόπουλο)
Το Θεοτοκονύμιο αυτό προέρχεται αφ’ ενός μεν από το La Guardia (παρατηρητήριο), αφ’ ετέρου από τα ακίνδυνα φιδάκια που βγαίνουν στη Χάρη της. Η πρώτη μονή καταστράφηκε σε επιδρομή Αγαρηνών.
Ζωοδόχος Πηγή στο Μία Χωριό
(Υπάρχει κι άλλη μια Παναγιά την οποία είχε την ευγενή καλοσύνη η κ. Σοφία Αθανασάτου να με ενημερώσει). Πρόκειται για τη Ζωοδόχο Πηγή στο Μία Χωριό (τοπωνύμιο πάνω από το Ξενόπουλο και σχεδόν στο όριο του Εθνικού Δρυμού του Αίνου). Γιορτάζει την Νιά Παρασκευή, και υπήρχε επιγραφή "εχρωματίσθει το 1824", επίσης το Μία Χωριό είναι παραφθορά του "Μέγα Χωριό διότι παλιότερα εκεί υπήρχε μεγάλος οικισμός.
Παναγιά η Φιδούσα (στα Αργίνια)
Το 15αύγουστο παρατηρείται το ίδιο θαύμα με τα φιδάκια που παρουσιάζεται και στην Παναγιά στο Μαρκόπουλο.
Παναγιά –Θεοτόκος Γοργοεπήκοος
Ανδρική Μονή στα Χιονάτα (Παβιολάτα) μετόχι της Ι.Μ. Στροφάδων. Οικοδομήθηκε το 1644. Υπέστη καταστροφές χρόνων και σεισμών και το 1905 ανοικοδομήθηκε και εμπλουτίσθηκε.
Παναγιά στην Άτρο
Το αρχαιότερο μοναστήρι της Κεφαλλονιάς. Βρίσκεται σε δυσπρόσιτο τόπο, λίγο έξω από τον Πόρο, επάνω στο βουνό Άτρος, σε υψόμετρο πέραν των 750 μ. Παλαιότατη Μονή, βυζαντινή, του 8ου αι. Σώζεται το Αρχονταρίκι και ο μεσαιωνικός Πύργος. Η πρόσφατη φωτιά του 1994 κατέστρεψε μεγάλο μέρος της, καθώς και το πολύτιμο αρχείο της.
Παναγιά η Γραβαλιώτισσα ή Παναγιά με τους κρίνους (στην Πάστρα) 
Η ιερή εικόνα βρέθηκε το 1720 και ανήκε σε παλαιότατο Ιερό Ναό. Εδώ παρατηρείται το εξής θαύμα: Ολόξεροι κρίνοι ανθίζουν και μοσχοβολούν το 15αυγουστο, παρόλο που έχουν κοπεί και αναρτηθεί στην ιερή εικόνα την ημέρα του Ευαγγελισμού.
Παναγιά στην Πηγή
Ι.Μ. στον Ελειό. Ανδρική μονή. Έχει μετόχια στους Πρόννους, στη Σκάλα, στις Βάλτες. Παλαιότερη πληροφόρηση έχουμε από νοταριακή πράξη του 1624.
Παναγιά στα Μαυράτα
Παλαιότερη εγγραφή: 1770.
Παναγιά Γιωργανάτων
Στη Σκάλα. Παλαιότερη πληροφόρηση: 1757.
Παναγιά στο Αράκλι
Ήταν μετόχι της Ι.Μ. των Σισσίων. Παλαιότερο έγγραφο είναι του 1761.
Παναγιά η Σισσιώτισσα (στα Σίσσια και στο Αργοστόλι – Εισόδια Υπεραγίας Θεοτόκου Μεσοσπορίτισσας)
Ανδρική Μονή που κτίσθηκε πιθανόν τον 13ο αι. και έχει άμεση σχέση με τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης (πιθανή παραφθορά της λέξης Ασσίζη – Σίσσια). Η εφέστια ιερή εικόνα είναι έργο του 15ου αι. Η Ι.Μ. είναι στην περιοχή Σίσσια και είναι συνδεδεμένη με την ομώνυμη εκκλησιά στο Αργοστόλι, στην λήξη ακριβώς της Γέφυρας ντε Μποσέ. Η λιτανεία από τα Σίσσια στην Ευαγγελίστρια του Κάστρου γίνεται προς τιμή της Παναγιάς, ανάγεται στα ενετικά χρόνια και γίνεται μέχρι τις μέρες μας με μεγάλη κατάνυξη.
Στο Αργοστόλι υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Πορταϊτισσας των Ιβήρων και ο Ι.Ν. εορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου της Μεσοσπορίτισσας.
ΚΡΑΝΙΑ – ΣΠΗΛΙΑ – ΜΗΝΙΕΣ - ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
Παναγιά η Δραπανιώτισσα 
Ι.Μ. που βρίσκεται απέναντι από το Αργοστόλι στην ομώνυμη «γλώσσα» Δρέ(ά)πανο. Στο Πρακτικό της Λατινικής Επισκοπής του 1264 γίνεται αρκετές φορές μνεία για την πρώιμη αυτή μονή. Την θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας ή Παναγιάς Ελεούσας του Κύκκου αφιέρωσε στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου η Κωνσταντίνα Χαλικιά, τα μέσα του 19ου αι.
Παναγιά η Λάμ(ν)ια
Έξω από τα Δειλινάτα είναι η Ι.Μ. με το εξαιρετικό προσεισμικό καμπαναριό και καθολικό. Οι εικόνες ανάγονται στον 18ο αι.
Παναγιά η Στεφάνα
Στα Μοντεσαντάτα (σημερινά Δεμουτσαντάτα). Κτίσθηκε τον 19ο αι. σε ερείπια παλαιότατης γυναικείας μονής. Η εφέστιος εικόνα είναι του 13ου αι. περίπου, έχει επιζωγραφισθεί τον 19ο αι., είναι αργυροντυμένη και έχει επιγραφή «Υπεραγία Θεοτόκος η Θεόνυμφος Δέσποινα η Πεφανερωμένη της Στεφάνας». Στα πόδια της Θεοτόκου υπάρχει άνθος το οποίο, κατά την διάρκεια της παρακλήσεως που διαβάζεται μπροστά από την θαυματουργή εικόνα, ανοίγει.
Παναγιά η Καθολική ή Παναγιά η Πρεβεζιάνα
Ρωμαία Παναγιά της Φραγκοκκλησιάς. Κάτω από την ασημένια επένδυση στον χρυσοποίκιλτο βενετικό θρόνο υπάρχει μια Παναγιά βυζαντινή, πλεγμένη με θρύλους. Ο Α-Δ Δεμπόνος στο ομώνυμο πόνημά του σημειώνει: «η τεχνοτροπία της την κατατάσσει μεταξύ Παλαιολογείου και Κρητικής Σχολής (1250-1500)… στο αριστερό μέρος η ασημοσκέπαστη φέρει σφυρήλατη την επιγραφή «Η Κυρία Αναφω νείτρα». Είναι μορφής Οδηγήτριας και κατά υπολογισμούς μεταφέρθηκε στην καθολική εκκλησία από το αρχοντικό των Πάγκαλη (πιθανόν προστάτιδα της οικογένειας) όπου μέχρι το 1772 φυλασσόταν εκεί.
Παναγιά του Φουσάτου – Υπεραγία Θεοτόκος Ευαγγελίστρια
Ο σημερινός μητροπολιτικός ναός –λόγω του ότι φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της προσεισμικής εκκλησίας-. Η ιερή εικόνα είναι της Παναγιάς της Βλαχέρνας που ήταν η πολιούχος του Αργοστολίου μέχρι και τα μέσα του 19ου αι.
Παναγιά η Ρακαντζή
Σήμερα, η μεγαλόπρεπη εκκλησιά της ομώνυμης Παναγιάς με το εκπληκτικό βενετικής αρχιτεκτονικής καμπαναριό το οποίο δεν έπεσε με τους σεισμούς του 1953, έχει «αντικατασταθεί» από ένα ταπεινό εκκλησάκι, απέναντι από την Ι. Μητρόπολη Κεφαλληνίας. Η παλαιότατη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς είναι συνδεδεμένη με την οικογένεια Χωραφά και κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από την πόλη Ρακάν του Πόντου (για τον λόγο αυτό υπάρχει και η κατάληξη –ντζή).
Παναγιά στα Σπήλια
Μικρός ναός που εορτάζει στις 15 Αυγούστου, στο λοφίσκο δυτικά του Αργοστολίου.
Παναγιά στα Κομποθεκράτα
Η παλαιότερη εγγραφή απαντάται το 1764.
Παναγιά στις Μηνιές ή Παναγιά η Μαγγάνα
Κτητορική των Σβορώνου – Κορνέλλου. Το 1660 βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα και κτίσθηκε η πρώτη εκκλησιά. Παλαιότερη εγγραφή: 1758.
Υπεραγία Θεοτόκος στο Λαγκάδι
Παλαιότατος ναός που γκρεμίστηκε με τον σεισμό του 1953 και ξανακτίσθηκε. Κοσμείτο με εκπληκτικά κιονόκρανα από μονόλιθο. Το παλαιότερο έγγραφο είναι του 1601.
ΛΕΙΒΑΘΩΣ - ΕΙΚΟΣΙΜΙΑ
Παναγιά η Διώτισσα (ή των Βλαχερνών)
Παλαιότατη μονή στο νησάκι στο νότιο μέρος της Κεφαλλονιάς – Λειβαθώ- Δίας η οποία καταστράφηκε από τους Ιταλούς με κανονιοβολισμούς. Σήμερα ο Ι.Ν. έχει υποστυλωθεί. Η θαυματουργή εικόνα της ομώνυμης Παναγιάς φυλάσσεται στην Ι.Μ. Εσταυρωμένου.
Παναγιά στο Κάστρο η Ευαγγελίστρια
Κτίσμα του 15ου αι. τουλάχιστον – ίσως και παλαιότερη-. Φέρει μαρμάρινη επιγραφή: «1580». Μια από τις τρεις παλαιότερες εκκλησίες της Κεφαλλονιάς (η άλλη είναι ο Ι.Ν. στους Ορόγγους και η πρώτη χρονικά είναι η Παλιαιοβασιλική του Φισκάρδου η οποία βρίσκεται σε ημιερειπιώδη κατάσταση). Ξυλόγλυπτο τέμπλο, παλαιότατες εικόνες δημιουργούν την αίσθηση, πέρα από το δέος και την κατάνυξη, ότι πρόκειται για χώρο μουσειακό, καθώς φιλοξενούνται εικόνες από αρκετές από τις γύρω, κατεστραμμένες πλέον, εκκλησιές του Κάστρου Αγίου Γεωργίου Κεφαλληνίας.
Παναγιά στην Πεσσάδα
Ι.Ν. της Υπεραγίας Θεοτόκου που ξανακτίσθηκε τον 19ο αι. επάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Είναι τρισυπόστατος ναός. Υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της «Παναγιάς της Παλαιόκτιστης» η οποία ήταν αγιογραφημένη σε παλαιό τοίχο.
Υπεραγία Θεοτόκος Σιμωτάτων
Παλαιότερη εγγραφή: 1757. Γκρεμίστηκε με τους σεισμούς του 1953 και ξανακτίσθηκε στην ίδια θέση.
Παναγιά στα Βλαχάτα - Αφράτο
Θεοτόκος στο Αφράτο. Ή Παναγιά η Μπουρμπουρελού. Ξανακτίσθηκε από τον Παναγή Καβαλιεράτο.
Ευαγγελίστρια στα Λουρδάτα
Ξανακτίσθηκε μετά τους σεισμούς του 1953.
Παναγιά στα Περατάτα
Παλαιότερη πληροφόρηση: 1811. Με τον σεισμό του 1953 έπαθε μόνον φθορές.
Παναγιά στη Μέση ή στις Μέσ(σ)ες
Στη Λακύθρα. Στο μέσο του χωριού (εξ’ ου και η ονομασία). Παλαιότερη πληροφόρηση έχουμε το 1755.
Παναγιά στα Καλλιγάτα
Κτίσμα του 18ου αι. με θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο και εικόνες –φορητές και μη- μεγάλης αξίας. Η εικόνα της Παναγιάς είναι συνδεδεμένη με την Καλλιγαρέα Πύλη της Κωνσταντινούπολης. Ο αργυρόγλυπτος θρόνος της Προσκυνήσεως έχει αναρτημένη την Παναγιά την Βρεφοκρατούσα.
Υπεραγία Θεοτόκος στα Κουρκουμελάτα
Μεγάλος και πλούσιος ναός. Παλαιότερη εγγραφή: 1757. Ιδιωτική της οικογένειας Βεργωτή.
Παναγιά στα Ντομάτα
Ι.Ν. του 19ου αι. με εκπληκτική πρόσοψη. Γιορτάζει στα Εισόδια της Θεοτόκου και εκεί φυλάσσεται το φέρετρο του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ Κωνσταντινουπόλεως. Το ντυμένο με φύλλο χρυσού ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι αμύθητης αξίας.
Παναγιά η Πλαστηριώτισσα
Κτίσμα του 19ου αι. στα Κοργιάννα. Υπάρχει ακόμη και άλλη μια θαυματουργή εικόνα αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, έργο του 19ου αι. του αγιογράφου Μαυρογιάννη.
Παναγιά η Ελεούσα στα Κλείσματα
Εκκλησία του 18ου α. Ήταν η μητρόπολη του χωριού. Σώθηκαν κομμάτια από το τέμπλο και ο θρόνος. Η νέα εκκλησιά κτίσθηκε στην θέση του Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα.
Παναγιά στα Σπαρτιά
Παλαιότερη εγγραφή: 1665. Ιδιωτική της οικογένειας Λυκιαρδόπουλου. Γκρεμίστηκε και ξανακτίσθηκε μετά το 1953.
Φανερωμένη στα Σπαρτιά
Ανήκε στην οικογένεια Πανά. Ήταν στο κέντρο του χωριού όπου και ξανακτίσθηκε μετά το 1953.
Θεοτόκος στις Κεραμειές
Συναδελφική των οικογενειών Βαλλιάνου. Η εκκλησιά είναι του 1892 και το καμπαναριό του 1903. Δεν έπεσε με τους σεισμούς.
Κοίμηση της Θεοτόκου ή Παναγιά στο Τραπεζάκι
Ο Η. Τσιτσέλης μας πληροφορεί πως ανήκει στις οικογένειες Βαλσαμάκη, Βικάτου, Ποδηματά. Βρίσκεται κτισμένος ο ναϊσκος σε ρομαντική τοποθεσία. Το 1895 έζησε εκεί ο αγιορείτης μοναχός Νικόδημος.
Παναγιά στον Κόλυμπο ή Κολυμπιώτισσα
Ναϊδριο μετά την διασταύρωση προς Καραβάδο και επί του κεντρικού άξονα Αργοστολίου-Πόρος, στο αριστερό μας χέρι, σε χωματόδρομο μήκους περίπου 400 μ. Υπάρχει επί του δρόμου μικροκατασκευή ναϊσκου, έργο της Μαριάννας Βαλλιάνου. Η Εκκλησία είναι παλαιότατη, έχει γκρεμισθεί με τους σεισμούς και σήμερα υπάρχει μόνιμα κλειδί στην εξώπορτα για τους διερχόμενους πιστούς.
Παναγιά στα Τραφώνια 
Στα Σβορωνάτα, συνοικία Μπετσάτα. Παλαιότατος ναός. Παλαιότερο έγγραφο: 1755. Το τέμπλο κατασκευάστηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1677 και καταστράφηκε το 1953. Το σημερινό καμπαναριό είναι το προσεισμικό.
Παναγιά η Πλατυτέρα
Στα Σβορωνάτα. Ιδιωτική της οικογένειας Σέρρα. Γκρεμίστηκε με τους σεισμούς και κατασκευάστηκε μεγαλύτερη στην ίδια θέση.
Κοίμηση Θεοτόκου στα Μεταξάτα
Ιδιωτική της οικογένειας Ποταμιάνου. Κτίσθηκε το 1870. Δεν γκρεμίστηκε το 1953 και έχει αναπαλαιωθεί.
Παναγιά Γαρδελιώτισσα ή Καρτιναλιώτισσα
Στη Λακύθρα. Παλαιότερη εγγραφή: 1755. Γκρεμίστηκε με τους σεισμούς και ξανακτίσθηκε με τη φροντίδα του Διονύση Αλιπράντη.
Παναγιά Μπουρμπουρελού ή Μισοσπορίτισσα
Στη Λακύθρα. Ιδιωτική της οικογένειας Μπαρμπάτη. Γκρεμίστηκε και ξανακτίσθηκε από την οικογένεια Λιπιάτου. Η εικόνα της υπάρχει στην Παναγιά στις Μέσσες.
Ιεροί Ναοί και Μονές που ΕΧΟΥΝ πλέον ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ
Κοίμηση της Θεοτόκου (Παλαιότατος ναϊσκος όπου σήμερα η Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου).
Υπαπαντή στα Χαβριάτα (Απαντάμε στοιχεία της τις αρχές του 18ου αι. Ήταν στη θέση Τριβί).
Ζωοδόχος Πηγή (Στη θέση Στράτη, στο δρόμο προς Κατωγή. Οι εικόνες της σώζονται στα Κηπούρια. Κατεστράφη με τους σεισμούς της 23ης Ιανουαρίου 1867).
Παναγιά η Μαγγάνα – Γέννηση της Θεοτόκου (Στα Μεταξάτα. Κτίσθηκε το 1931. Έχει σήμερα καταστραφεί και στη θέση της υπάρχει μεγάλο εικονοστάσι από την οικογένεια Βεργωγή).
Παναγιά η Μαγγάνα – (Στα Κουντουράτα. Ιδιωτική της οικογένειας Τραυλού).
Υπαπαντή στα Μεταξάτα (Άγνωστο πότε κτίσθηκε ο παλιός ναός. Σήμερα υπάρχουν μόνον ερείπια. Η εικόνα υπάρχει στην Αγία Παρασκευή).
Παναγιά στα Καταποδάτα (Παλαιότερο έγγραφο: 1768).
Θεοτόκος Βλαχερνών (Στο Παλαιόκαστρο. Ανήκε στην οικογένεια Φερεντίνου).
Παναγιά στα Τραχώνια (Μετόχι της Ι.Μ. Άτρου. Παλαιότερη πληροφόρηση: 1610).
Ι.Μ. Κυράς των Αγγέλων (Στον Άγιο Δημήτριο Ληξουρίου. Ανοικοδομήθηκε το 1659 όμως υπάρχουν πληροφορίες για αυτήν από το 1612).
Ι.Ν. Κυράς των Αγγέλων (Στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου Λειβαθούς. Της οικογένειας Θιακού. Σώζονται ελάχιστα ερείπια στην ανατολική πλευρά, έξω από τα τείχη).
Παναγιά η Φανερωμένη (Στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου έξω από τα τείχη και προς ανατολάς. Απαντάται σε έγγραφο του 1597. Ανήκε στις οικογένειες Στίβα, Μηλιαρέση, Καγκελάρη, Κολώνια, Κακουράτου, Καντούτσα, Κοντομίχαλου. Ο ναός συνδέεται με τα μεσαιωνικά τάγματα – Ναΐτες Ιππότες- Διασώζονταν εμβλήματα εντός-).
Παναγιά στα Σκλαβάτα (Παλαιότερη εγγραφή: 1755).
Παναγιά στο Πιρί (Στις Κεραμειές. Βρισκόταν κοντά στο παλιό γεφύρι).
Μισοσπορίτισσα στις Κεραμειές (Βρισκόταν πίσω από το νεκροταφείο του Αγίου Βασιλείου).
Παναγιά στον Κατελειό (Άγνωστο πού ακριβώς ήταν. Το 1669 ήταν μετόχι της Ι.Μ. Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς).
Υπεραγία Θεοτόκος στον Αμπελά (Παλαιότερα έγγραφα απαντώνται το 1756)
Ι.Μ. Θεοτόκου Φανερωμένης στην Καρυά (Γυναικεία μονή Ν.Δ. του χωριού Φραγκάτα. Απαντάται το 1677 και διαλύθηκε στις αρχές του 19ου αι.).
Παναγιά η Υπαπαντή στο Αργοστόλι (Κτητορική της οικογένειας Γεράκη. Σήμερα έχει ανεγερθεί μόνο ο Ι.Ν. ενώ στσίδια, εικόνες και ιερά σκεύη φιλοξενούνται στην οικία Παναγή Γεράκη).
Παναγιά στα Λιβαθινάτα (Παλαιότερη εγγραφή: 1714).
Παναγιά η Ζωοδόχος Πηγή (Κτητορική της οικογένειας Σκιαδά, πίσω από τις παλιές της φυλακές, επάνω στο λοφίσκο. Εικονίζεται σε γκραβούρα του 1853 του Cook).
Παναγιά η Ελεούσα (Στα Φωκάτα – Λακύθρα. Σήμερα υπάρχει μόνον ένα εικονοστάσι).
Παναγιά στα Μηνιατάτα (Οικογενειακή των Λούζη. Κατεστράφη με τους σεισμούς του 1953 και δεν ανοικοδομήθηκε ποτέ).
Ι.Μ. Γεριών ή Παναγιά στα Γεριά ή Ιέρια (Δυτικά από τους Βόβυκες, σε ύψωμα. Ιστορικότατη μονή που υπήρχε ήδη τον 17ο αι. Σήμερα δεν υπάρχουν ούτε ίχνη της καθώς στα ερείπιά της έχει κτισθεί μεγάλο οικοδόμημα).
Παναγιά στο Κοκκινοπήλι (Μετόχι της Ι.Μ. Υπεραγίας Θεοτόκου Γεριών. Οι παλαιότερες πληροφορίες απαντώνται το 1833).
Παναγιά η Κοκκιλιώτισσα
Στο τέλος του δρόμου της Κρανιάς και με κατεύθυνση προς τον Πόρο, στο αριστερό μας χέρι (απέναντι από το S/M Liddl). Υπάρχουν μόνον ερείπια. Η θαυματουργή εικόνα φυλάσσεται τον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς.
Παναγιά στα Τυπαλδάτα (Παλαιότερη πληροφόρηση: 1816).
Παναγιά η Πλακιώτισσα (ή Μισοσπορίτισσα. Ι.Ν. των Εισοδίων. Στην περιοχή Πλάκα στο Αργοστόλι).
Santa Maria della Vittoria (Όπου σήμερα ο Ι.Ν. των Αρχαγγέλων στο Αργοστόλι. Εκκλησία συνδεδεμένη κι αυτή με την νίκη στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου (Εχινάδων). Στον σημερινό Ι.Ν. υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Οδηγήτριας του Ακαθίστου Ύμνου).
Santa Maria della Salute (Υπεραγία Θεοτόκος των Χαιρετισμών, όπου σήμερα το στρατολογικό γραφείο στο Αργοστόλι).
Santa Maria di Trapano (Όπου σήμερα η Παναγιά του Δραπάνου).
Santa Maria della Guardia (Ερείπιά της υπάρχουν μέσα στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, στη δεξιά πλευρά αμέσως μετά την είσοδο. Πιθανόν κτίσθηκε ταυτόχρονα με τον Άγιο Νικόλαο – 1597-).
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Αυγουστάτος Παναγής, Εκκλησιές στη Λειβαθώ, Σύλλογος Λειβαθώς, Αθήνα 2007
Δεμπόνος Α-Δ, Παναγία Πρεβεζιάνα
Ζαπάντη Σ. – Σιμάτος Λ., Οι ναοί του Αργοστολίου στα χρόνια της Ένωσης (1864), Δήμος Αργοστολίου 2008
Κεφαλονιά, Ένα μεγάλο Μουσείο – Τ. 1,2,3
Ι.Μητρόπολις Κεφαλληνίας, Προσκυνηματικός Οδηγός
Λειβαδά Ευρυδίκη, Η Παναγιά η Ρακαντζή, η ανεύρεση του τέμπλου της και η σχέση της με τον Πόντο, εφημερίδα «Τα Χρονικά», Νοέμβριος- Δεκέμβριος 1999
Λειβαδά Ευρυδίκη, Το Κάστρο τ’ Αη – Γιώργη, έκδοση ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2000
Λουκάτος Δημήτριος, Κεφαλονίτικη Λατρεία, Αθήνα 1946
Μοσχόπουλος Γεώργιος, Ο Κώδικας του Ναού της Υ. Θεοτόκου Δραπάνου, ΤΙΑΚ
Μοσχόπουλος Γεώργιος, Το εκκλησιαστικό Αρχείο Κεφαλονιάς, ΤΙΑΚ, 1984
Τσιτσέλης Ηλίας, Κεφαλληνιακά Σύμμικτα, Τ. 2ος, Αθήναι 1960
Προφορική πληροφόρηση: Μάρκος Κοτσιλίνης, Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός (τους οποίους και ευχαριστώ θερμά).
_____________________
ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ
Από τον κ. Διονύση Γαρμπή - Συμπλήρωμα στις Παναγίες της Κεφαλονιάς για την περιοχή Ομαλών: Παναγία Φανερωμένη στα Φραγκάτα (η ενοριακή του χωριού, διαφορετική από την αναφερόμενη). Η Παναγία στην Καρυά, παλιά μονή της περιοχής βρισκόταν ανάμεσα σε (παλιά) Φραγκάτα και (παλιά) Βαλσαμάτα, δηλ. Ανατολικά/Νοτιοανατολικά των Φραγκάτων.
Από τον κ. Βαγγέλη Μαζαράκη - Στα Δειλινάτα: Είναι Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑΣ, μια οικογενειακή εκκλησία την οποία φροντίζει η οικογένεια ΜΑΖΑΡΑΚΗ περισσότερο από 1 ΑΙΩΝΑ
Μαγδαληνή Ντούκα-Μοντεσάντου
Μουσειολόγος – Μουσειογράφος, ΜΑ Επιστήμες της Εκπαίδευσηςμας, 

Η ΝΟΝΑ ΡΗΝΗ της Αλκμήνης Chaitow (Κέρκυρα)

η Νόνα Ρήνη

Εχω αναφερθεί πολλές φορές στην αγαπημένη μου Νόνα Ρήνη, μητέρα του πατέρα μου.
Σήμερα που έφτιαχνα τα σύκα "για τον κρύο χειμώνα", έτσι μου έλεγε τότε, την θυμήθηκα πολύ έντονα και μου ήρθε στον νου μια της, εμπειρία που μου είχε διηγηθεί ο πατέρας μου. 
Κάποιο σούρουπο, η Νόνα Ρήνη πήγε στο κοτέτσι "να κλείσει τις κότες" και να μαζέψει τα αυγά.

 Λίγο πριν μπει στον χώρο βλέπει έναν συγχωριανό να είναι μέσα και να της κλέβει τα αυγά!!!
 Οταν τον ειδε η Νονα κρύφτηκε και τον περίμενε να φύγει...
Οταν πήγε σπίτι διηγήθηκε στον Μπαμπά τι συνέβη και το εύλογο ερώτημα του πατέρα μου ήταν

 " γιατί δεν του μίλησες;''
Η απάντηση της Νόνας ήταν: " αφού τον γνωρίζουμε, δεν ήθελα να ντροπιαστεί... " !!!
Ημουν μόλις 12 χρόνων όταν ''έφυγε'' η Νόνα Ρήνη.

 Αξέχαστη για την καλωσύνη της, την λεπτότητα της, την υπομονή της.
 Νάσαι καλά εκει που είσαι Νόνα Ρήνη.

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ του Ηλία Γεωργάκη


Στην νοτιοδυτική πλευρά της Λευκάδας χτισμένο στη πλαγιά του βουνού Ράχη, 23 χλμ. από τη πόλη της Λευκάδας βρίσκεται το Καλαμίτσι, ένας από τους πιο παραδοσιακούς οικισμούς του Νησιού.
 O δρόμος από το χωριό (ο οποίος σε κάποια σημεία είναι αρκετά στενός), κατεβαίνοντας διακλαδίζεται στην πορεία προς τρεις διαδοχικές παραλίες η μία είναι τα "Καβαλικευτά", η άλλη είναι το "Αβαλι" και η άλλη είναι η "Μεγάλη Πέτρα". Το απόγευμα προσφέρει πανέμορφο ηλιοβασίλεμα που είναι ένα από τα πιο «πανηγυρικά» της Λευκάδας.
Η θέση του, αθέατη από τη πλευρά της θάλασσας, επιλεγμένη έτσι ώστε να προστατεύεται από τις επιδρομές των πειρατών. Κύρια ασχολία των κατοίκων της υπήρξε η καλλιέργεια σιτηρών, λόγος για τον οποίο υπάρχουν ανεμόμυλοι στους τριγύρω λόφους. 

Από τις παλιές εκκλησίες και ξωκλήσια ξεχωρίζει η Παναγία των Κήπων, κάποτε πλούσιο μοναστήρι. Από τα υψώματα του χωριού τα βλέμμα του επισκέπτη αναπαύεται στο γαλάζιο του Ιονίου Πελάγους ενώ νοιώθει υπέροχα όταν αντικρίζει τα αστραφτερά γαλαζοπράσινα νερά, τις ξανθές αμμουδιές, τις ομορφότερες στο νησί.
 Από τις πιο γνωστές και οργανωμένες παραλίες το «Κάθισμα» που έχει βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς. Το μόνο που χωρίζει θάλασσα και βουνό είναι η απέραντη αμμουδιά.
 Στα δρομάκια του χωριού η ζωή κυλά ακολουθώντας τον παραδοσιακό της ρυθμό και είναι θαυμάσιο ότι θα συναντήσετε γυναίκες ντυμένες με την παλιά λευκαδίτικη φορεσιά, ενώ αξίζει να θαυμάσετε την τέχνη των υφαντών που έχει μια μακρόχρονη παράδοση. 
Οι κάτοικοι του χωριού είναι ευγενικοί και αυθόρμητοι με τους επισκέπτες του τόπου τους. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, γραφικά ταβερνάκια, εστιατόρια καθώς και καταστήματα με τοπικά προϊόντα σας περιμένουν για να σας χαρίσουν ευχάριστες διακοπές.

ΑΝΤΟΝΙ ΕΡΒΙΝ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Η ζωή του και η επιμονή του,καθώς επίσης η αναγέννησή του από τις στάχτες του ειδικά στις 12/8/2016 ημερομηνία σημαδιακή για το νότιο Ιόνιο (αναγέννηση μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς),μας δίνει το δικαίωμα να τον ανακηρύξουμε επίτιμο Επτανήσιο πολίτη!!!
Ο Άντονι Έρβιν χρειάστηκε 16 ολόκληρα χρόνια για να επιστρέψει στο ίδιο σημείο: την Ολυμπιακή δόξα!

Ο 35χρονος κολυμβητής από την Καλιφόρνια, θριάμβευσε στα 50 μέτρα ελεύθερο ανδρών στο  Ρίο Ντε Τζανέιρο και επανέλαβε την προ 16ετίας επιτυχία του από τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ.Ο Έρβιν νίκησε με 21.40, αφήνοντας ένα εκατοστού του δευτερολέπτου πιο πίσω τον Γάλλο Φλοράν Μανοντού, που ήταν κάτοχος του τίτλου και μεγάλο φαβορί για να τον διατηρήσει. Ο επίσης Αμερικανός Νέιθαν Εϊντριαν συμπλήρωσε την τριάδα του βάθρου με 21.49 (12/8/16)


Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο Αμερικανός κολυμβητής πέρασε πολλά.

Παλεύοντας από μικρό παιδί με την νευροψυχιατρική διαταραχή Τουρέτ και έχοντας κερδίσει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο μόλις στα 16 του, αποσύρθηκε έξι χρόνια αργότερα από τις πισίνες. Στην συνέχεια πάλεψε με την εξάρτηση από ναρκωτικά, βρέθηκε στον δρόμο άστεγος, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας και έφτασε πολλές φορές κοντά στον θάνατο, οδηγώντας την μοτοσικλέτα του υπό την επήρρεια LSD!

Αργότερα, ασπάστηκε τον Βουδισμό και ασχολήθηκε και με την μουσική, παίζοντας με την heavy metal μπάντα Weapons of Mass Destruction. Για πολλά χρόνια, αρνούνταν να αποκαλύψει σε όσους δεν το γνώριζαν ότι κάποτε είχε κερδίσει Ολυμπιακό μετάλλιο.

Το 2011 όμως, γράφτηκε στο πανεπιστήμιο και αποφάσισε να επιστρέψει στις πισίνες. Παραμένοντας πηγαίο ταλέντο, πήρε την πέμπτη θέση στα 50 μ. ελεύθερο στο Λονδίνο και τέσσερα χρόνια αργότερα, επέστρεψε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, ως ο γηραιότερος κολυμβητής που έφτασε ποτέ σε χρυσό μετάλλιο.

Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών trials, ο Έρβιν έγινε πατέρας μίας κόρης, την οποία λόγω της προετοιμασίας του δεν έχει δει ακόμα από κοντά!

Τώρα θα έχει πλέον την ευκαιρία να την γνωρίσει και να της χαρίσει το χρυσό του μετάλλιο.

Εκτός βέβαια και αν αποφασίσει να το πουλήσει και αυτό, όπως είχε κάνει με αυτό του Σίδνεϊ, το οποίο είχε βγάλει σε δημοπρασία στο eBay για τα θύματα του τσουνάμι στην Ασία!

Με αυτόν τον τύπο, όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς...


Τα πιο συχνά κινητικά τικ που σχετίζονται με το σύνδρομο Tourette είναι:
  • Ανοιγοκλείνει γρήγορα και με μεγάλη συχνότητα τα μάτια του
  • Αγγίζει ή μυρίζει διαρκώς τα αντικείμενα γύρω του
  • Κουνάει σπασμωδικά το κεφάλι του
  • Επαναλαμβάνει/αντιγράφει τις κινήσεις που παρατηρεί σε άλλους
  • Ανασηκώνει συνεχώς τους ώμους του
  • Έχει διάφορες “τελετουργίες” σε καθημερινές κινήσεις (πχ όταν τρώει)
  • Κάνει συνεχώς προσβλητικές χειρονομίες
  • Κουνάει συνεχώς την μύτη του
  • Κουνάει συνεχώς το στόμα και τα χείλη του
  • Χοροπηδάει χωρίς λόγο
Τα πιο συχνά ηχητικά/φωνητικά τικ που σχετίζονται με το σύνδρομο Τουρέτ είναι:
  • Ρουθούνισμα χωρίς λόγο
  • Επαναλαμβάνει συνεχώς λέξεις ή φράσεις δικές του
  • Βήχει χωρίς λόγο
  • Επαναλαμβάνει λέξεις ή φράσεις κάποιου τρίτου
  • “Καθαρίζει” συνεχώς τον λαιμό του
  • Χρησιμοποιεί διαρκώς χυδαίες, άσεμνες, ή προσβλητικές λέξεις