Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΠΙΤΑ του Γιώργου Ζαβιτσάνου

Η λαχανόπιτα φκιάνεται από λάχανα άγρια και ήμερα.
Εγώ δεν θα πω συνταγή για λαχανόπιτα,γιατί δεν είμαι μάερας , αλλά θα αναφέρω τα υλικά και 
την ονομασία τους στην ντοπιολαλιά μας.

Η νόνα μου άνοιε φύλλο κάτου στο κατώι.

Μέσα έβανε άγρια λάχανα τα οποία ήτανε ζωχοί,ζουμαρίθρες,καψομούνες,πικραλίθρες,
μοσχοπαπαδιές,κουφολαχανίδες,σουρσούλια,γουρουνάκια...έβανε και ήμερα λάχανα όπως σέσκλα και λάπατα και το πιό αστείο πράτζινα...
Ετσι λέμε τα λάχανα στα μέρη μας φίλοι μου και μια ακόμα παρατήρηση να σας πω,ότι όταν λέμε λάχανα εννοούμε τα χόρτα...
Ολα αυτά ανακατωνόναντε με μυρωδικά σάψηχο και ρύζι.
Αφού εμπαίνανε ούλα στο νταβά και νάτανε και γανωμένος , επαένανε για το φούρνο.
Μπροτού μπει ο νταβάς στο φούρνο,ήπρεπε να καεί κανιά ώρα μπρωτήτερα.
Για να κάψεις το φούρνο ήθελε λαϊπόδι για προσάναμα και κλιματσές(κλιματόβεργες).
Ρίχνουμε τα ξύλα και περιμένουμε.
Οσο καίει ο φούρνος,αναμεράς τα κάρβουνα με νια μάσα.Οταν είναι έτοιμος με το σουδάβλι πετάμε το ντοβά μέσα.
Η λαχανόπιτα γένεται μα τη πυθημιά της.
Το λαϊπόδι χρησιμοποιείται και για σάρωμα στην αυλή,επειδή είναι σκληρό και πυκνό!

Μετά το ψήσιμο για να βγει το ταψί από το φουρναριό το πιάνουμε με δυό παλιοστράτσες

ή τουβαέλια (πετσέτες για τους κοινούς θνητούς).
Καλοφάωτη!

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ και ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ


ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ και ΚΥΘΗΡΑ της Ελένης Χάρου

H γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα Κύθηρα 

κατά παράδοσιν γιορτάζεται στο προσκύνημα της Αγίας 

Μόνης πάνω στο βουνό.

Είναι μια τοποθεσία, για την οποία μπορούμε να 

επαναλάβομε αυτό που είπε ο Πέτρος στο όρος Θαβώρ 

"Καλόν εστίν ημάς ώδε είναι"


Οι ναοί του Σωτήρος στα Κύθηρα είναι:

Ο Σωτήρας των Σφακιανών στη Χώρα

Ο Σωτήρας του Καλούτση στο Μ. Βούργο


Ο Σωτήρας στον Κούτσακα, περιοχή Λειβαδίου

Ο Σωτήρας Πενταρμενάς στον Κάλαμο

Ο Σωτήρας στο Κεραμουτό

Ο Σωτήρας στο Καλαμιώνα, περιοχή Βιαραδίκων

Ο Σωτήρας στο Κάστρο Μυλοποτάμου

Ο Σωτήρας στα Κεντρωτιάνικα, περιοχή Φρατσίων

Ο Σωτήρας στον Ξερόκαμπο, στη Βρύση των Μητάτων

Ο Σωτήρας στο κοιμητήριο των Μητάτων

Ο Σωτήρας στο Θολάρι

Ο Σωτήρας στα Αρωνιάδικα

Ο Σωτήρας στα Περλεγκιάνικα

Ο Σωτήρας στον Ποταμό, στους Πενταγιούς

Καμπαναριό Σωτήρα Σφακιανών Χώρας Κυθήρων
Σημείωση ιστολογίου Επτανήσου Πολιτείας:


« Καλόν εστιν ημάς ώδε είναι »  ελέχθη από τους μαθητές 

όρος Θαβώρ και σημαίνει: 

Είναι καλό και ωραίο να παραμείνουμε εδώ. Δεν μας ενοχλεί που θα είμαστε εκτεθειμένοι στις καιρικές μεταβολές. Δεν μας πειράζει που εδώ δεν έχουμε τίποτε από τα απαραίτητα για την συντήρησή μας. Μας αρκεί να βλέπουμε, να ακούμε, να βιώνουμε την παρουσία της Αγίας Τριάδος 

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

''Ηλιόδωρος, Λιαπάδες, Κέρκυρα'' του Βασίλη Μεταλληνού

Γαλαζοπράσινη παραλία μέσα στην απείρου κάλους περιοχή των Λιαπάδων με τις 15+ παραλίες πάνω στα υπέροχα ανθρακικά πετρώματα όπου μαγεύουν και τον πιο αδιάφορο στην γεωλογία.
Φωτογραφία: Ηλιόδωρος, Λιαπάδες, Κέρκυρα

Γαλαζοπράσινη παραλία μέσα στην απείρου κάλους περιοχή των Λιαπάδων με τις 15+ παραλίες πάνω στα υπέροχα ανθρακικά πετρώματα όπου μαγεύουν και τον πιο αδιάφορο στην γεωλογία.

ΔΡΟΓΚΟΣ του Αντώνη Νηφόρου (Κάλαμος)

Ούλοι τον έχουνε πως δεν φελάει , αλλά μπουργιέτο είναι γαμιστερός.
Εχει πεντακάθαρο κρέας,μόνο πόχει πολλά αγκάθια,γιαυτό θέλει κρέμασμα και με δυό ξύλα σφιχτά να τονε μαλάζεις με φορά απ'το κεφάλι προς την ορά,στο τέλος κόβεις την ορά,
την πετάς και τονε μαερεύεις.
Στην Ελβετία στις ψαραγορές είναι απ' τακριβότερα ψάρια και τσι περσσότερες φορές
τόνε βρίσκεις παστόνε.



ΣΑΡΤΖΑΔΑ του Διον.Φλεμοτόμου

Για να μάθουν Ζακυνθινά (όσοι δεν ξέρουν): Στην φωτογραφία: σαρτζάδα.

ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ του Δημ.Σολδάτου (Λευκάδα)

Ανοίγω το παράθυρο
να μπει λιγάκι αέρας
για να μου φέρει λάφυρο
τ' αρώματα της μέρας...