Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΒΆΡΔΙΑΣ (ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ) του Διονύση Φωκά



Στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο επί Ενετοκρατίας, η θαυματουργή εικόνα της Θεομήτορος περιφέρονταν με τη συμμετοχή των Ενετών από τον ναό της Ευαγγελίστριας στην πόλη και το κάστρο του Αγίου Γεωργίου.
Η λιτανεία της Ιεράς εικόνας της «Παναγίας της Βάρδιας» στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου σταμάτησε το έτος 1924
Η εικόνα αυτή σε μια πλευρά της είχε μια κηλίδα για την οποία η παράδοση αναφέρει:
''Φρουρός του κάστρου ετερόδοξος παρέμενε για μεγάλο διάστημα νηστικός φυλάσσοντας την εσωτερική πύλη, γιατί ο αρμόδιος αξιωματικός βρίσκονταν στο συμπόσιο που λάμβανε χώρα την ημέρα της περιφοράς της εικόνας και παραμέλησε την αλλαγή της φρουράς.
Την ώρα της περιφοράς, ο φρουρός αυτός, σήκωσε το χέρι του υβριστικά δείχνοντάς την εικόνα και είπε: «Για ένα ξύλο με άφησαν νηστικό». Η πομπή εκείνη την στιγμή πλησίασε και ο φρουρός στάθηκε προσοχή. Το όπλο του όμως εκπυρσοκρότησε , τραυματίστηκε στον αντίχειρα και το αίμα του άφησε κηλίδα στην εικόνα.
Αυτό θεωρήθηκε ως θεία δίκη, Καστρινοί σε προχωρημένη ηλικία θυμούνταν την εικόνα με την κηλίδα αίματος που ονομάζονταν «Παναγία της Βάρδιας». Στον Ιερό ναό της Ευαγγελίστριας κάτω από την εικόνα, βρίσκονταν η σπασμένη από την εκπυρσοκρότηση κάνη του όπλου.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε το 1924 αποτέφρωσε τον ιερό ναό της Ευαγγελίστριας και την θαυματουργή εικόνα''.
- Οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο «Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου – Η παλαιά πρωτεύουσα της νήσου», του Νικόλαου Φωκά -Κοσμετάτου, που εκδόθηκε το έτος 1966.
Στη φωτογραφία ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας στο κάστρο

Διονύσης Φωκάς

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου