Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΙΟΝΤΟΡΟΒΙΤΣ ΟΥΣΑΚΩΦ

Ο Θεόδωρος Ουσακώφ γεννήθηκε στο Μπουρνάκοβο της επαρχίας Γιαροσλάβλ στις 24 Φεβρουαρίου 1743. Το 1766 αποφοίτησε από την Σχολή Ναυτικού της Αγίας Πετρούπολης και κατατάχτηκε στον στόλο της Αζοφικής θάλασσας.
Από την θέση αυτή συμμετείχε στον Α' Ρωσσοτουρκικό Πόλεμο 1768-1774. Μετά την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή,συμμετείχε στην δημιουργία της κύριας βάσης του Ρωσσικού Στόλου στην Σεβαστούπολη, όπου ανεδείχτηκαν οι διοικητικές ικανότητές του.
Στον Β' Ρωσσοτουρκικό Πόλεμο 1787-1792, διακρίθηκε πλέον και για τις στρατιωτικές ικανότητές του. Σαν υποναύαρχος διακρίθηκε στην ναυμαχία στο Φιδονήσι της σημερινής Ουκρανίας, οπότε του ανατέθηκε ολόκληρη η διοίκηση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας από τον πανίσχυρο Αρχιστράτηγο πρίγκηπα Γρηγόριο Αλεξάνδροβιτς Ποτέμκιν, ευνοούμενο της Αικατερίνης Β'. Στην τελική νίκη και στην υπογραφή της συνθήκης του Ιασίου το 1792, συνέβαλε ιδιαιτέρως και παρασημοφορήθηκε.
Στην συνέχεια του ανατέθηκε η απελευθέρωση των Ιονίων Νήσων, από την κατοχή των Γάλλων που , παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, αποδείχτηκαν αντάξιοι των ιδεών της μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης και καταδυνάστευαν τους προγόνους μας. Τέθηκε λοιπόν επικεφαλής του Ρωσσοτουρκικού Στόλου και απελευθέρωσε ένα-ένα τα νησιά μας.
Κορωνίδα της μεγάλης προσφοράς του ήταν η ίδρυση του Πρώτου Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, μετά την Αλωση της Βασιλεύουσας!
Η Επτάνησος Πολιτεία ήταν μία πραγματικότητα!!!
Η όλη πορεία του στα Επτάνησα ανέδειξε έναν άνθρωπο με ήθος και ευσέβεια. Σεβάστηκε και τους Γάλλους αιχμαλώτους και φυσικά τον Ιόνιο πληθυσμό.
 Επανέφερε με το σύνταγμα την διασαλευθείσα κοινωνική τάξη, κρατώντας όμως τα στοιχεία εκδημοκρατισμού που είχαν φέρει οι Γάλλοι, προστατεύοντας τον Λαό από τις αυθαιρεσίες των αρχόντων.
Στα τελευταία χρόνια της ζωής του,μόνασε στην Ι.Μ.Σαναξάρ και μοίρασε τα υπάρχοντά του, στους άπορους ναυτικούς της Σεβαστούπολης. Κοιμήθηκε το 1817.
Τον Οκτώβρη του 2004, αγιοκατατάχτηκε από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου της Μόσχας και η μνήμη Του τιμάται στις 2 Οκτώβρη!
Οι Επτανήσιοι και ολόκληρη η Ελλάδα τιμάνε και θυμούνται το μεγάλο έργο του άνδρα αυτού!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου