Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΜΑΥΡΟΠΕΤΡΙΤΕΣ, ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ της Ελένης Χάρου


Στα Κύθηρα τα λέμε βαρβάκους.
 Η επιστημονική ονομασία είναι falco eleonorae από το όνομα μιάς πριγκίπισσας της Σαρδηνίας, που πρώτη αυτή έλαβε μέτρα προστασίας του είδους.
 Ο μαυροπετρίτης είναι σκουρόχρωμο μεταναστευτικό γεράκι με μακριές φτερούγες.
 Στην Ελλάδα εμφανίζονται τον Απρίλιο και φτιάχνουν τις φωλιές τους σε γκρεμνούς, σε βράχια στην Κρήτη και στις γύρω βραχονησίδες, στα Αντικύθηρα, στα Κύθηρα, στη Χύτρα* κ.α. Τα παλιά τα χρόνια πολλοί κυνηγοί πήγαιναν στη Χύτρα για βαρβάκους.
- Κατά τη Βενετοκρατία γινόταν εξαγωγή γερακιών από τα Κύθηρα (υπάρχουν συμβόλαια του 16ου αι.) 
- Η Βενετία στις αποικίες της εκμεταλλευόταν την επιτόπια πανίδα και τα Κύθηρα προμήθευαν με μαυροπετρίτες τους αριστοκράτες της Ευρώπης και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που τους χρησιμοποιούσαν για το κυνήγι.
 Σήμερα το είδος αυτό, που κινδυνεύει να εξαφανισθεί από τα φυτοφάρμακα και άλλες αιτίες, είναι αυστηρά προστατευόμενο στην Ελλάδα που θεωρείται ο ιδανικός τόπος για την επιβίωσή του.

Σημείωση ιστολογίου: η βραχονησίδα Χύτρα ή αλλιώς Αυγό, βρίσκεται σε μικρή απόσταση απέναντι από το λιμάνι του Καψαλίου. Διαθέτει μια θαλάσσια σπηλιά από την νότια πλευρά της με χρώματα που σε μαγεύουν έξω αλλά και μέσα στο βυθό. Στο τέλος αυτής της σπηλιάς υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου