Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

ΌΤΑΝ ΟΙ ΜΕΝΤΕΣΕΔΕΣ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ του Άκη Χειρδάρη*

 Εποντίγιωσαν οι μπερντουέλες και δεν ανοίγουνε ούτε ένα πόντο λιμπρέτο τα σκούρα τσι φανέστρες.



Αιτία του εγκλεισμού οι λαουρέντηδες, κάτι προσφυγόπουλα που πήρα για να αδειάσω σύσκαρο μιας τζίας μου το σπίτι.
Αλήθεια τα ξεμπέρδεψα, στου πιάνου το κατέβασμα χαλεύαν τα χτικιάρικα τα έρμα τα νεφρά τους.
Όταν όμως ξεκρεμάσαν όλες τσι μποναγράτσιες αντί να τυλίξουνε με σέστο τσι κοντρίνες, σκουρδί μαλλί τσι κάμανε με ένα σωρό παγιόρουχα που βρήκανε στα αρμάρια στη λετρίνα.
Μεμιάς τσι λεμπαρντάρουνε απ' το μπαρκόνι απάνω και σκάει εις το πόρτιγο βαντάκα που ξεχώριζε ένα καρό ταμπάρο.
-"Ρετούρες κι άλλες συμφορές συνκάτοικοι μας βρήκαν, ασκώνουν ροποθέμελα τσι κάμαρές μας γδύνουν, ανοίγουν τα αρμάρια μας, τσι γιότσες ξεστολίζουν".
Αναφώνησε η άλτο μπλαφονιέρα από τη πάνω κάμαρη με το ψηλό νταβάνι.
-"Κακά μαντάτα έρχονται από τη κανιζέλα!!! Φαλτσέτο κόντρα ακούγεται μέσα από το τοίχο, τα κόκκαλά της τρίζουνε λιγάθινος ο ήχος".
Με ένα λυγμό αποκρίθηκαν τα μέτζο πασαμέντα.
-" Ανάθεμα τη πόρωση που ξέκαμε τη μεγαλοκοπέλλα. Του πιάνου και του τσέμπαλου μαέστρα φαβολόζα ήτανε η Μπερλίνα μας η τίμια κυρά μας". Σεγόνταραν τα τσόκολα με αντάντε στ' όνομά της.
-" Οι μποναγράξιες τσου ενοχλούν που μια ζωή βαστούσαν βαρύτιμες βελούδινες κοντρίνες με νταμάσκα και τα πλατιά καπέτα τους με τσι ντοράτες τρέσες φοδραρισμένα ασορτί στο κάλυμμα του πιάνου".
Τραγούδησαν χορωδιακά τα γύψινα μπαρόντσολα κι όλες οι κασαδούρες.
-" Με σέστο και με μέτρημα όλα μανιφατούρα έργα της εξαδάχτυλης καθολικιάς Πιπίνας απ' τη Σύρα". Αντιφωνεί η μέτζο σκαλιστή ροζέτα με μπορντούρα.
-" Απόστασα πια δε βαστώ τούτες τσι νοβιτούρες τούτοι δε μας σεβάστηκαν κάνουνε λοβιτούρες".
Ακούστηκε σπαραχτικά το μπάσο μπαλαούστρο.
-"Μαλίνια μέσα τσου!!! Που να τσου πέσουνε τα απάσβεστα εις το κεφάλι και να τσου κουκουδιάσει σίσκαρο!!! "
-" Που να μην αξιωθούνε από τσι Κάρτε Λάκουες να ακούσουνε ποτέ τους τον Αμλέτο!!! "
-" Που να ξαγλυστρίσουνε Παναΐα μου το πρωτοκύριακο εις το πλακάδο, την ώρα που μπαίνει η χάρη του και μόνο τ' άγαλμα του κόντε του Τζωρτζέτου να συφτάκει να τσου συλλυπηθεί!!!"
-" Που να γιομίσουνε οι γλώσσες τους τση Βαγγελίστρας διάσονες, να μη λυκάσουν σκορδαλιά, μήτε μπακαλαράκι μόνο παντζάρια να γεφτούν με μια σταλιά ξυδάκι!!!
-" Που να τσου φράξει στο φόρτε του Αντάτζιο το στιψερό τους φάρυγγα του τρομπονιού μποκόνι και να μη προκάμουνε να αριβάρουνε στο οσπιτάλι!!!".
Με στρίγκλισμα στη λήγουσα η νάτολα από πάνου, ρίχνει κατάρες σωρηδόν κι η μπάσα σοτοσκάλα με μπους φερμέ από κάτου, στρώνει χαλάκια μουσικά όπου κατάρα πέφτει να μη φάει τα μούτρα της τσι πλάκες του πλακόστρωτου ο Άγιος πριν στρατέψει.
Αναρίτσιασα...Αν είναι να πέσω στα βαριά ευκέλαια και στην ανάγκη τση Νενές, τση αγιομεσίτρας, μεγάλη η χάρη του, για να με ξορκίσει... Ρουμπαραρούμ να πάνε οι κάμαρες κι όλες οι νοβιτούρες. Φόρτωσα τα ίντριγα, πλέρωσα και τα μπαρλακιασμένα και το 'σκασα...
Μη με χαλέψετε σύντεχνοι κάπου στα γύρου θα γυρνώ, τσου κάμπους θα μαζεύω εγιές το μεσοχείμωνο, νόσπολες τον Απρίλη, μπουρνέλες τον Ιούλιο και του σταυρού τσι τζίντζολες και τ' ώριμο σταφύλι.

* φανατικός Κορφιάτης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου