Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΙΟΥΛΙΟΣ ΤΥΠΑΛΔΟΣ η ζωή ενός Επτανήσιου στα τρία μεγάλα νησιά

Ο Ιούλιος Τυπάλδος Πρετεντέρης γεννήθηκε το 1814 στο Ληξούρι από αριστοκρατική οικογένεια.
Φοίτησε στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κερκύρα.Εκεί πρωτογνώρισε τον Διονύσιο Σολωμό.Είχε εκεί
δάσκαλο τον Paolo Costa από τον οποίο επηρεάστηκε βαθειά.
Συνεχίζει τις σπουδές του στην Πίζα της Ιταλίας πάνω στο Δίκαιο και επιστρέφει στα νησιά το 1839,όπου διορίζεται στο δικαστικό σώμα Κεφαλληνίας.Αρχίζει να γράφει ποίηση.Διατηρεί στενή σχέση με τους πνευματικούς και πολιτικούς κύκλους της Κέρκυρας.
Μετά από 13 χρόνια στην Κεφαλονιά,μετατίθεται ως πρόεδρος πρωτοδικών στην Ζάκυνθο.Το νησί τον μαγεύει από την πρώτη στιγμή.Ενας κόσμος από άρχοντες,αστούς και ποπολάρους,μεσαιωνικές πλατείες, καντούνια,αρχοντικά,εκκλησίες,με κυρίαρχο στοιχείο την ποίηση και την μουσική.
Εκεί γνωρίζει και μαγεύεται από την Μαρία Λουίζα,κόρη του Γεωργίου Δε Ρώσση και σύζυγο του Γεωργίου Ρώμα.
Ο έρωτας είναι αμοιβαίος και έντονος σε βαθμό που η Μαρία Λουίζα χωρίζει τον Ρώμα,αφήνει τα δύο παιδιά τους και παντρεύεται τον Τυπάλδο! Ο σάλος που ξεσπά στο νησί πέφτει μόνο με την είδηση του θανάτου του Διονυσίου Σολωμού τον Φλεβάρη του 1857 στην Κέρκυρα.
Ο Τυπάλδος ανήκει στο κόμμα των Μεταρρυθμιστών και εχθρεύεται ιδιαίτερα τους ριζοσπάστες.
Απογοητεύεται από το τεράστιο ρεύμα των Ριζοσπαστών στα λαϊκά στρώματα σε τέτοιο βαθμό,ώστε γράφει σε φίλο του: ''Ευρίσκομαι εδώ αλλά εξακολουθώ να ζω στην Φλωρεντία''.
Τον Οκτώβρη του 1862 προάγεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης στην Κέρκυρα.
Η ένωση τον βρίσκει στο νησί λοιπόν, βαθειά δυσαρεστημένο από το γκρέμισμα της Νομοθεσίας 
του Ιονίου Κράτους και προπάντων την κατάργηση της Ιονίου Ακαδημίας, για το οποίο μάλιστα διαμαρτύρεται έντονα και εγγράφως στον Γεώργιο Α'.
Ο μεγάλος αυτός πατριώτης όλα αυτά τα χρόνια γράφει γράφει γράφει!
Γράφει ποίηση για τις αδούλωτες πατρίδες.Θρηνεί για τον μικροκομματισμό που αφήνει σε δεύτερη μοίρα τα εθνικά δίκαια.Πιστεύει ακράδαντα ότι πρώτα πρέπει να απευλευθερωθούν όλα τα κομμάτια του Ελληνισμού και μετά να ενωθούν τα Επτάνησα,για να μην υπάρξει αντιπαράθεση με την Αγγλία,αλλά να σταθεί αυτή αρωγός των δικαίων μας.
Στις 16 Ιουλίου 1883 πεθαίνει στην Κέρκυρα όπου ακολουθούν την κηδεία του, χιλιάδες Κερκυραίοι.
-Τι να γράψω περισσότερο κλείνοντας το ελάχιστο αυτό αφιέρωμα στον γίγαντα αυτόν;
-Απλώς να ευχαριστήσω την τύχη που είχα να  διαβάσω, τα όσα έγραψε ο Ντίνος Κονόμος για τον ΙΟΥΛΙΟ ΤΥΠΑΛΔΟ τον δεκαπενταύγουστο του 1967.
-O Kεφαλονίτης φιλίστορας Τάκης Τόκκας συμπληρώνει:
 να προσθέσουμε ότι την έφεση που είχε για τα γράμματα την καλλιέργησαν οι ευπαίδευτοι και καλλιεργημένοι γονείς του και ιδιαίτερα η μητέρα του η κοντέσσα Τερέζα Ριγκέττι από την Βερόνα.


 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου