Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Μπακαλιαρόπιτα από τα Φωκάτα τση Κεφαλληνίας

Μπακαλιαρόπιτα Κεφαλλονίτικη η αυθεντική !
Υλικά:
  • 1 φύλλο μπακαλιάρου αλμυρό
  • 1 κούπα ρύζι καρολίνα
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 3 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • μάραθο, μαϊντανό, δυόσμο, σάψιχο (ντόπιο αρωματικό βότανο) ψιλοκομμένα
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι μπαχάρι
  • πιπέρι
Για το φύλλο
500 γραμμ. αλεύρι
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί
λίγο χλιαρό νερό
λίγο αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίστε τον μπακαλιάρο, κόψτε τον σε κομμάτια και τοποθετήστε τα σε μια λεκάνη με νερό για 12-14 ώρες. Αλλάξτε τρεις, τέσσερις φορές το νερό.
Βγάλτε τον μπακαλιάρο από το νερό, στραγγίστε τον και ζεματίστε τον για 3 λεπτά σε βραστό νερό. Τρίψτε τον μπακαλιάρο και χωρίστε τον σε ίνες. Βάλτε το κρεμμύδι να σοταριστεί ελαφρά και μαζί το σκόρδο κι έπειτα προσθέτετε τον μπακαλιάρο, το ρύζι και τις ντομάτες. Μαγειρέψτε τα για 5 λεπτά, στη συνέχεια ρίξτε τα μπαχαρικά και τέλος τα αρωματικά βότανα. Ανακατέψτε καλά.
Ετοιμάστε το φύλλο με αυτόν τον τρόπο:
Σε μια λεκάνη ρίξτε το αλεύρι και κάνοντας μια λακκούβα στη μέση, προσθέστε εκεί το κρασί, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Ανοίξτε δύο φύλλα. Σε καλά λαδωμένο ταψί στρώστε πρώτα στη βάση του το ένα και αδειάστε το μίγμα του μπακαλιάρου. Απλώστε από πάνω το δεύτερο φύλλο και κλείστε καλά να μη φαίνεται η γέμιση.
Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια, λαδώστε την επιφάνεια του φύλλου και ραντίστε τη με λίγο νεράκι. Ψήστε την πίτα στους 200 βαθμούς για μια ώρα, ώσπου να ροδίσει.
(από το «Ημερολόγιο 2013 Αγίων Εδέσματα», της Σοφίας Σουλή)
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου