Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

ΜΑΓΕΥΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του Θ.ΤΖ.

 Γνωρίζετε αυτό τον υπέροχο πίνακα του γερμανού καλλιτέχνη Joseph Schranz.
  
Ποιό είναι το αρχιτεκτονικό στοιχείο στο κτίριο των ανακτόρων των Αρχ. Μιχαήλ & Αγ.Γεωργίου στην Κέρκυρα,που δεν υφίσταται πλέον και που δεν εικονίζεται σε καμία άλλη απεικόνισή του, ζωγραφική ή φωτογραφική;

Κατά μήκος του εξώστη και των πλαϊνών τμημάτων υπήρχε 
μπαλουστράδα με πέτρινα κολονάκια τα οποία έδιναν άλλη 
όψη στο κτίριο.

To 1834 o G. Whitmore επιστρέφει μετά απο δέκα χρόνια στην Κέρκυρα για να διερευνήσει τα αίτια της άρνησης του αρμοστή Nugent να εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό για τα οχυρωματικά έργα. Καθώς αντικρίζει το μέγαρο του αρμοστή, έργο δικό του, θα σχολιάσει: 
"[..] Παλαιότερα το παλάτι θα ήταν ανοιχτό για μένα αλλά σαν νεοσσός μετά το πρώτο πέταγμά του, έχει ξεχάσει τους γονείς του.

 Το όμορφο κρεμώδες χρώμα της μαλτέζικης πέτρας του έχει καλυφθεί στην ανατολική και νότια πλευρά του απο σκούρες λειχήνες.
 Τα μπαλούστρα (balustrades) του εξώστη έχουν αφαιρεθεί, και γιατί;
 Μια τέντα 2.250 τ. ποδιών ήταν στηριγμένη σε αυτά και μια καταρρακτώδης βροχή ακολουθούμενη απο ανεμοστρόβιλο έκανε την δουλειά. Αλλά γιατί δεν αντικαταστάθηκαν..; [..] " .

Άρα φίλοι μου, ήταν η θυελλώδης βροχή της Κέρκυρας που ξήλωσε τα κολονάκια πάνω στα οποία είχε στηριχτεί ο σκελετός της τέντας που είχε μπει, κάπου μεταξύ 1824-34, για να προστατεύει απο την αντηλιά τους ένοικους των ανακτόρων.

το απόσπασμα απο: J.Johnson, The General The travel memoirs of general sir George Whitmore, 1987, σ. 83.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου