Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ Ο ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

 3 Φεβρουαρίου 1908 ιδρύεται ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ). Αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι ιδρυτής του ήταν ένας Κεφαλλονίτης, ο Γεώργιος Καλαφάτης.
Ο δαιμόνιος Κεφαλλονίτης έδωσε σάρκα και οστά στον «σύλλογο μεγάλο» και το «τριφύλλι» αποτελεί μέχρι σήμερα τρόπο ζωής για εκατομμύρια «αιώνια πιστούς» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Ο ιδρυτής του «τριφυλλιού» άφησε τη τελευταία του πνοή στο Ναυτικό νοσοκομείο Αθηνών σε ηλικία 74 ετών, ωστόσο η εικόνα και η μορφή του παραμένει ζωντανή στη μνήμη όλων των παναθηναϊκών οπαδών μέχρι και σήμερα.
Γεννημένος στα Εξάρχεια την Νεάπολη όπως λεγόταν, στις 17 Μαρτίου 1890, ο Γιώργος Καλαφάτης έμελλε να γίνει ο άνθρωπος ο οποίος θα δημιουργούσε μια από τις κορυφαίες ομάδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. 
Ο Καλαφάτης ανήκε σε μια οικογένεια με κεφαλονίτικες καταβολές. Πατέρας του ο Διονύσης και μητέρα του η Μαρία. Είχε πέντε αδέλφια, έναν μεγαλύτερο κατά δύο χρόνια αδελφό τον Αλέξανδρο που ήταν χημικός με σπουδές στο Κάϊρο και τέσσερις αδελφές, την Μαρίνα , την Σμαράγδα, την Ειρήνη και την Ευφροσύνη. Παρά τις δυσκολίες της εποχής κατάφερε να σπουδάσει στη «Γυμναστική Σχολή» αλλά και να ακολουθήσει σπουδαία καριέρα στο Πολεμικό Ναυτικό.
Η ζωή του…Το 1916 ολοκληρώθηκαν οι σπουδές του ιδρυτή του Παναθηναϊκού, όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Βαγγέλη Μελέκογλου, «Γιώργος Καλαφάτης, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού», στη «Γυμναστική Σχολή». Ο ίδιος διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στο γυμνάσιο Μεσολογγίου αλλά ουδέποτε ακολούθησε αυτή τη διαδρομή.
Τον Φεβρουάριο του 1917 προτίμησε να δεχθεί τη θέση στου διδασκάλου της γυμναστικής στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Παράλληλα, έχει αρχίσει σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες γίνονταν επί πληρωμή εκείνη την εποχή, τις οποίες και κατάφερε να ολοκληρώσει μπαίνοντας στη συνέχεια στο στράτευμα.Συνοδοιπόρος του στην Ιατρική ήταν ο παιδίατρος και υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Σταυρόπουλος που πέθανε πρόωρα στην κατοχή τον Νοέμβρη του 1943.
 Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υποναυάρχου.
Κυριακή στις επτάμιση το απόγευμα 29 Ιουλίου  1929 ο Γιώργος Καλαφάτης παντρεύεται  την  Βασιλική κόρη του Λεωνίδα και της Όλγας Ανδροπούλου στον Ι.Ν.Αγίας Ζώνης, αυτός 39 και αυτή 24 χρόνων.Έζησαν μαζί σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη , Θήρας 20, μέχρι τον θάνατο του επιφανή Κεφαλλήνα. 
Ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου 1964 ημέρα Τετάρτη στις πέντε και τέταρτο το απόγευμα , στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών από καρδιακή πάθηση.
Ο αθλητισμός και ο Παναθηναϊκός…
Ο Καλαφάτης από τα 15 του είχε ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Ξεκίνησε να ασχολείται στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, ο οποίος ήταν ο κραταιός της εποχής και ο πλησιέστερος στην περιοχή που ζούσε, ενώ είχε αρχίσει να εκδηλώνει ιδιαίτερη αγάπη για το ποδόσφαιρο. Το γεγονός όμως πως στον σύλλογο των «ολυμπιονικών» δεν έβλεπαν με πολύ καλό μάτι το νέο αυτό άθλημα, τον ανάγκασαν να αποχωρήσει γρήγορα από τους κόλπους του.
Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 1908, με τον αδερφό του Αλέξανδρο να του παρέχει απόλυτη στήριξη, σε μια συγκέντρωση 14 νέων συνολικά , στο Πολύγωνο ψηλά στο Πεδίο του Άρεως αποφασίζεται η ίδρυση ενός νέου σωματείου που θα έχει ως κύριο άθλημά του το ποδόσφαιρο. Αυτό ήταν. Ο Παναθηναϊκός είχε μπει στις ράγες. Έστω και με το όνομα «Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών» ως το 1924 που πήρε την μετέπειτα ονομασία του.
Με τον Καλαφάτη να είναι στην ηγεσία του, ο Παναθηναϊκός άρχισε να πρωτοπορεί σε όλα τα επίπεδα. Ο ίδιος ήταν και αθλητής ως τις αρχές της δεκαετίας του ’20, ενώ ακολούθησε η πορεία του ως διοικητικός παράγοντας του συλλόγου. Ο ίδιος εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλούς διεθνείς αγώνες ενώ πρωτοστάτησε στη δημιουργία σύγχρονων, για την εποχή, συνθηκών για να παίζεται το ποδόσφαιρο.
Το 1919 κατά την παρουσία του μάλιστα στους Πανσυμμαχικούς Αγώνες στο Παρίσι «γνωρίστηκε» με το μπάσκετ. Με την επιστροφή στου στην Ελλάδα φρόντισε να δημιουργηθεί και το αντίστοιχο τμήμα στον Παναθηναϊκό. Παράλληλα, από τη γαλλική πρωτεύουσα ο Καλαφάτης προμηθεύτηκε αθλητικό υλικό για τον Παναθηναϊκό και έφερε νέες ποδοσφαιρικές στολές για την ομάδα του. Όλη του τη ζωή ουσιαστικά την πέρασε στην υπηρεσία του αθλητισμού και του Παναθηναϊκού, που σήμερα τιμά τη μνήμη του, ενώ μετονόμασε το νέο αθλητικό κέντρο του ποδοσφαιρικού τμήματος σε «Γεώργιος Καλαφάτης», διατηρώντας ζωντανό τον ιδρυτή του συλλόγου, που έδωσε νόημα στη ζωή εκατομμυρίων οπαδών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου