Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙ. Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΤΑΦΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΙΕΣΠΕΡΟΣ του Θοδωρή Γεωργάκη


Στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων του Ιονίου το σημερινό Μεγανήσι , κατά πολλούς, ταυτίζεται με την μυθική χώρα των Ταφίων, η οποία έχει άμεση σχέση με την γέννηση του ημίθεου Ηρακλή. Η μυθολογία σχετικά με την χώρα των Ταφίων είναι πλουσιότατη και δείχνει την πανάρχαια διαδρομή αυτού του νησιού της Λευκάδος στο διάβα των χιλιετιών.
 Προπάππος του Ηρακλή είναι ο Περσέας, γιός του Δία και της Δανάης, ο οποίος σκότωσε το θαλάσσιο τέρας, την Μέδουσα, και έσωσε την Ανδρομέδα. Ο Περσέας βασίλεψε στην Τίρυνθα και στις Μυκήνες και απ' την Ανδρομέδα απέκτησε πέντε γιούς. Απ' τα πέντε αυτά παιδιά του Περσέα ο μεν Αλκαίος απέκτησε τον Αμφιτρύωνα και την Αναξώ. Ο Αμφιτρύωνας είναι ο...κατά κόσμον πατέρας του Ηρακλή , αφού ουσιαστικά πατέρας του Ηρακλή είναι ο Δίας. Ο άλλος γιός του Περσέα , ο Ηλεκτρύωνας, παντρεύτηκε την ανεψιά του , την Αναξώ και απέκτησε την Αλκμήνη , την μάννα του Ηρακλή.  Η Αλκμήνη, όπως θα δούμε παρακάτω, αρπάχτηκε απ' τον  εξάδελφο και ...θείο της. τον Αμφιτρύωνα, όταν ο τελευταίος σκότωσε τον πατέρα της Αλκμήνης , τον Ηλεκτρύωνα, θείο του και κατοπινό πεθερό του. Ο τρίτος γιός του Περσέα , ο Μήστορας, είχε μιά κόρη , την Ιπποθόη, την οποία άρπαξε ο Ποσειδώνας και την έφερε στα νήσια των Εχινάδων και απ' την οποία απεκτησε ένα γιό , τον Τάφιο. Αυτός έμεινε στην Τάφο , στο κατά πολλούς σημερινό Μεγανήσι και ονόμασε τους κατοίκους του νησιού Τηλεβόες. 
    Ο  Τάφιος απέκτησε έναν γιό , τον Πτερέλαο, ο οποίος , με την σειρά του, απέκτησε έξι γιούς. Οταν αυτά τα έξι παιδιά μεγάλωσαν και γνώρισαν πως ο προπάππος του , ο Μήστορας , ήταν βασιλιάς των Μυκηνών, εξεστράτευσαν και απαίτησαν απ τον Ηλεκτρύωνα , που είχε διαδεχθεί τον αδερφό του Μήστορα στον θρόνο των Μυκηνών, να τους παραδώσει την πόλη. Ο Ηλεκτρύωνας αρνήθηκε και σε συμπλοκή που ακολούθησε με τους Ταφίους σκοτώθηκαν και τα παιδιά του Πτερέλαου και τα παιδιά του Ηλεκτρύωνα. Τότε ο τελευταίος θέλησε να εκδικηθεί τους Ταφίους και αποφάσισε να εκστρατεύσει εναντίον τους. Για όσο διάστημα θα έλειπε στην εκστρατεία κατά των Ταφίων , κάλεσε τον ανεψιό του , τον Αμφιτρύωνα, να τον αντικαθιστά στον θρόνο των Μυκηνών. Ομως σε διένεξή τους ο Αμφιτρύωνας σκότωσε τον θείο του Ηλεκτρύωνα και προκειμένου να εξαγνισθεί απ' το φονικό αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις Μυκήνες. Φεύγοντας , όμως, πήρε μαζί του και την κόρη του Ηλεκτρύωνα , την Αλκμήνη. Εφτασαν στην Θήβα , όπου βασίλευε ο Κρέοντας. Στην Θήβα ο Αμφιτρύωνας ζήτησε απ' την Αλκμήνη να τον παντρευτεί. Η τελευταία του έβαλε σαν όρο να εκστρατεύσει κατά των Ταφίων , γιά να εκδικηθεί τον θάνατο που προκάλεσαν οι Τάφιοι στα αδέρφια της , αλλά και για να υλοποιήσει την επιθυμία του πατέρα της , του Ηλεκτρύωνα , τον οποίο ο ίδιος ο Αμφιτρύωνας είχε σκοτώσει στις Μυκήνες.
     Ο Αμφιτρύωνας πήρε συμμάχους τους Θηβαίους , τους Φωκείς και τους Λοκρούς και έφτασε στην Τάφο που πολιορκούσε για μεγάλο διάστημα. Στην Τάφο , τότε, βασίλευε ο Πτερέλαος , εγγονός του Ποσειδώνα , τον οποίο ο Ποσειδώνας είχε κάνει ανίκητο και αθάνατο βάζοντάς του στο κεφάλι μιά χρυσή τρίχα. Οταν πληροφορήθηκε ο Αμφιτρύωνας από που πηγάζει το ανίκητο του Πτερέλαου, τότε δόλια προσεταιρίσθηκε την κόρη του Πτερέλαου, την Κομαιθώ , η οποία ερωτεύτηκε τον Αμφιτρύωνα και γιά χάρη του έκοψε στον ύπνο την χρυσή τρίχα του πατέρα της Πτερέλαου , με αποτέλεσμα να κηριεύσει ο Αμφιτρύωνας την Τάφο.
   Κατά την απουσία του Αμφιτρύωνα,;oμως , ο Δίας ερωτευτηκε την Αλκμήνη. Ντύθηκε σαν τον Αμφιτρύωνα, προκειμένου να την ξεγελάσει και συνευρέθη μαζί της και έτσι γεννηθηκε ο Ηρακλής. Για να συλλάβει η Αλκμήνη τον Ηρακλή, ο Δίας παρακάλεσε τον Ηλιο να μην βγεί για τρείς ημέρες. Ετσι η νύχτα εκείνη κράτησε τρείς νύχτες, γι' αυτό και ο Ηρακλής , που γεννήθηκε αυτή την τριπλή νύχτα ονομάσθηκε  <<Τριέσπερος>> ή και <<Τρισέληνος>>, αφού βγήκε τρείς φορές απανωτά το φεγγάρι, χωρίς να γίνει μέρα.
 Αυτή είναι μια μυθική πτυχή της ιστορίας του Μεγανησίου και της έμμεσης σχέσης του με την γέννηση του ημίθεου Ηρακλή.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου