Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΟ BORGO SERATO ΚΥΘΗΡΩΝ της Ελένης Χάρου

Η παλιά πόλη στη Χώρα Κυθήρων περιοριζόταν στη Φορτέτσα πάνω στο φρούριο και στον οχυρωμένο οικισμό κάτω από το φρούριο, στο Borgo Serato.
 Aυτοί οι δύο οικισμοί που επικοινωνούσαν μεταξύ τους κάποτε, όταν έσφυζαν από ζωή, περικλείουν ένα αρχαιολογικό θησαυρό με 18 ναϋδρια και τοιχογραφίες από το 14ο αι, πολυτιμότατα μνημεία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής αγιογραφίας και μάλιστα της Κρητικής Σχολής.
 Ένα από αυτά τα ναϋδρια είναι αφιερωμένο στο Χρυσόστομο και κάποτε ήταν ιδιόκτητο της οικογενείας Βενιέρη.
Βυζαντινές τοιχογραφίες στο Χρυσόστομο, ο άγιος Γιώργης και η Παναγία Καρδιοβαστάζουσα.
 Ο ναός είναι διπλός. Το δεύτερο κλίτος είναι αφιερωμένο στον άγιο Φίλιππο που γιορτάζει την επομένη ημέρα. Ο ναός του Χρυσοστόμου είναι καμαροσκέπαστος με πελεκητούς πωρόλιθους κατά το ισοδομικό σύστημα. Στο αρκοσόλιο δεσπόζει η παράσταση του αγίου Γεωργίου με το «αναπετάριν» που ανεμίζει στους ώμους του και στην κόγχη η Παναγία Καρδιοβαστάζουσα. Δεξιά εντός πλαισίου μια ολόσωμη γυναικεία μορφή, παράσταση κεκοιμημένης με σχετική επιτάφια επιγραφή.
Ο Θεολόγος, ο άγιος Νικόλαος και η αγία Αικατερίνη. Βυζαντινή τοιχογραφία στον άγιο Φίλιππο.
 Ο ναός κατά το 18ο αι. λειτουργούσε σαν μια μικρή ενορία και εντός γίνονταν ενταφιασμοί, όπως και σε όλες τις ενορίες σε εποχές που δεν υπήρχαν δημοτικά κοιμητήρια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου