Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΟΥΠ(Π)ΑΣ ή ΚΩΠΑΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ

Η οικογένεια Κούπα έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο και μετά την Αλωση ένας κλάδος της εγκαταστάθηκε στο νησί της Κεφαλονιάς.
Ο Γεράσιμος Κούπας δραστηριοποιήθηκε στην νότια Ρωσία στην Βαρδένσκα όπου απέκτησε μεγάλη περιουσία.
Ελεγε χαρακτηριστικά:
'' Είμαι Ελλην και ανήκω εις ευγενέστατον Εθνος της υφηλίου''.
Κατασκεύασε ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα και πολυτελέστερα κτίρια της Αθήνας, το Μέγαρο Κούπα σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ, Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου.


Γεννήθηκε στα 1814 και πέθανε στις 4 Μαϊου 1901.Από τα πέντε παιδιά του,τρία αγόρια και δύο κορίτσια,η κότη του Ελένη υπήρξε η δεύτερη σύζυγος του Ναυάρχου και Προέδρου της Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη.
Το 1878 αποφασίζει να χρηματοδοτήσει τον εξοπλισμό, της υπό ανέγερση Βιβλιοθήκης, δωρίζοντας 115.000 τόμους! 
Εδώ δείχνει για μια ακόμα φορά το πρόσωπο της , η επαρχιώτικη νοοτροπία του αθηνοκεντρικού κράτους. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και τον όρο,φαναριώτικη οπισθοδρομική νοοτροπία.
Είτε έτσι, είτε αλλιώς ο βουλευτής και εκδότης της εφημερίδας Αιών, Τιμολέων Φιλήμων, ζήτησε από βήματος Κοινοβουλίου να εκφράσει το σώμα την ευγνωμοσύνη του , στον ευεργέτη. 
Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο Φιλήμων ήταν και έφορος της Βιβλιοθήκης. Αρχίζουν λοιπόν οι αντιδράσεις των ελλαδιτών,ως συνήθως, με απαράδεκτες εκφράσεις εναντίον!!! του Κεφαλλήνα ευεργέτη,όπως γιατί ευεργέτης και όχι δωρητής,γιατί βαθειά και όχι σκέτη ευγνωμοσύνη.
Αυτός λοιπόν είναι ένας ακόμα Ελληνας και μάλιστα Επτανήσιος και μάλιστα Κεφαλονίτης που μεγαλούργησε, αλλά βρήκε κλειστά μάτια και αυτιά.

Πηγή: εφημερίδα των Αθηνών ''Δημοκρατία''Ελευθέριος Σκιαδάς.
ιστολόγιο ernstziller.blogspot.gr Βασίλης Μαντάς απ'όπου και οι φωτογραφίες του Μεγάρου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου