Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΥΟ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΕΣ ΑΔΕΛΦΕΣ του Γιώργου Καρρέρ

ΑΓΛΑΪΑ ΠΑΠΠΑ - ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΙΝΑΣ ΠΑΠΠΑ.
ΑΓΛΑΪΑ ΠΑΠΠΑ - ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ
Η ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΑΓΛΑΪΑ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΣ ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΠΠΑ.
Η ζωγράφος Αγλαΐα Παππά (1904-1984) υπήρξε μαθήτρια του Κωνσταντίνου Παρθένη και στα έργα της πρώτης περιόδου της δημιουργίας της ακολούθησε την τεχνοτροπία του μεγάλου διδασκάλου της. Στα έργα της δευτέρας περιόδου ακολούθησε μία αφηρημένη τεχνοτροπία με έντονες γεωμετρικές αναφορές. Υπήρξε δόκιμη προσωπογράφος ιδιαίτερα κατά την πρώτη της περίοδο και εργάσθηκε επίσης στην τεχνική της μονοτυπίας αποτυπώνοντας με έναν εντελώς ιδιαίτερο τρόπο τα άνθη.
Η μεγαλύτερη αδελφή της ποιήτρια και πεζογράφος Κατίνα Παππά (1900-1959) είχε σπουδάσει φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάσθηκε ως εκπαιδευτικός αρχικά στην Κέρκυρα και στη συνέχεια στην Αθήνα, όπου το πέρασμά της από το ΣΤ Γυμνάσιο Θηλέων της οδού Επτανήσου στην Κυψέλη άφησε εποχή με την επιτυχή εφαρμογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα της θεραπευτικής παιδαγωγικής.
Στον χώρο της λογοτεχνίας εμφανίστηκε το 1935 με τη συλλογή διηγημάτων ''Στη συκαμιά από κάτω'', η οποία βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Η δεύτερη συλλογή της έχει τίτλο ''Αν άλλαζαν όλα''. 
Τη χρονιά του θανάτου της, το 1959, εκδόθηκε το αυτοβιογραφικό της μυθιστόρημα ''Σ’ ένα γυμνάσιο θηλέων'' που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Τα κατάλοιπα των έργων της, το θεατρικό Ξένος, τα ποιήματά της, καθώς και τις πολλαπλές εκδόσεις των βιβλίων της, ανέλαβε και πραγματοποίησε το 1963 η αδελφή της, η ζωγράφος Αγλαΐα Παπά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου