Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

12 ΜΑΪΟΥ 1797 Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΑΛΗΝΟΤΑΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Θα είμαι ο Αττίλας για την Βενετία, υπόσχεται ο Βοναπάρτης τον Απρίλη του 1797.
Τι είχε κάνει η Βενετία για να έχει τραβήξει την οργή του γάλλου στρατηγού;
Μέχρι τότε η Γαληνοτάτη Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου, υποχωρούσε για να αποφύγει την σύγκρουση. 
Μάλιστα δέχτηκε να απελάσει από τα εδάφη της τον μικρότερο αδελφό του καρατομηθέντος τελευταίου Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου 16ου, που είχε καταφύγει στην Βερόνα, τον μετέπειτα Λουδοβίκο 18ο.
Δυστυχώς οι Γάλλοι κατασκεύασαν μια δικαιολογία όταν οι κάτοικοι της Βερόνας ξεσηκώθηκαν ενάντια στα γαλλικά στρατεύματα και έσφαξαν μέσα στο τοπικό νοσοκομείο 400 στρατιώτες, ενώ σκότωσαν ένα γάλλο καπετάνιο που προσέγγισε στην πόλη της Βενετίας με το πλοίο του.
Η σφαγή αυτή ονομάστηκε βερονέζικο Πάσχα από τους γάλλους για να διεκτραγωδήσουν το γεγονός αυτό, 
Paques veronaises...

Έτσι λοιπόν ο Βοναπάρτης απειλεί ευθέως την εμπορική αυτή Δημοκρατία που έχει κλείσει 1100 χρόνια !!!  ύπαρξης και έχει 120 δόγηδες από το 697 με πρώτο δόγη τον Paoluccio Anafesto φτάνοντας στα 1797 με τον τελευταίο τον Ludovico Manin.

Έτσι το μεγάλο συμβούλιο στις 12 Μαϊου 1797 με 512 ψήφους υπέρ, 20 κατά και 5 αποχές, αποφασίζει να παραδώσει αμαχητί τα πάντα. Προέβη με άλλα λόγια στην μεγάλη μητροκτονία gran matricio, έγιναν δηλαδή μητραλοίες κατά την έκφραση του Ippolito Nievo. 
- Βέβαια τα πράγματα δεν έγιναν χωρίς επεισόδια. Οι κάτοικοι επαναστάτησαν, ξεσηκώθηκαν απέναντι στο προδοτικό Μεγάλο Συμβούλιο που αποδείχτηκε μικρό! 
Στην γέφυρα Rialto που καθημερινά σήμερα συνωθούνται ατέλειωτοι τουρίστες, τότε συγκρούστηκαν αυθόρμητοι Βενετσιάνοι με τους προδότες Ιακωβίνους/Βενετσιάνους.  


Μετράμε 20 νεκρούς επαναστάτες στα σκαλιά της γέφυρας και την σύλληψη του αυθόρμητου αρχηγού των ξεσηκωμένων, του  Antonio Mangarini 25 χρόνων αξιωματικού του Ενετικού Ναυτικού. Εκτελέστηκε στις 23 Ιούνη 1797 στο campo di San Francesco della Vigna.
Στο πρόσωπό του , τιμάμε όλους τους ''ανώνυμους'' καθημερινούς Βενετούς που είπαν ΟΧΙ στην προδοτική παράδοση.
Η μοίρα της Ενετικής Δημοκρατίας, είχε κριθεί μυστικά στο Λεομπέν/Leoben της Αυστρίας, στις 18 Απριλίου και έτσι με την συνθήκη του Campo Formio στις 18 Οκτωβρίου 1797, δόθηκε στην Αυστρία και οι γάλλοι πήραν την Λομβαρδία και τις Κάτω Χώρες. 
Στα νησιά μας,τα Ιόνια, άρχισε η γαλλική κατοχή με τα θετικά και τα αρνητικά της.

Ναπολέων και Μανίν


το τελευταίο Μεγάλο Συμβούλιο
πίνακας του Francesco Jacovacci 1884
Roma,Galleria Nazionale d' Arte Moderna

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου