Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΣΟΚΟΣ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Τα Ιόνια νησιά έχουν τροφοδοτήσει τον ελλαδικό χώρο με Ελληνες οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως εθνικοί.
Εχουμε τον εθνικό ποιητή , τον εθνικό μουσουργό , τον πρώτο 
Κυβερνήτη , τους εθνικούς ευεργέτες και ατέλειωτους άλλους.
Στην χορεία αυτών των μεγάλων δημιουργών ανήκει αναμφισβήτητα ο ζωγράφος Διονύσιος Τσόκος !!!

Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο στα 1820 τέλος Φεβρουαρίου από τον Νικόλαο Τσόκο και την Κιάρα Καμίλλου.Η οικογένεια ήταν ηπειρωτικής καταγωγής(Συρράκο).
αυτοπροσωπογραφία
Εθνική Πινακοθήκη
συλλογή Κουτλίδη
Ο πλούσιος λαδέμπορος πατέρας του,έδωσε στον Διονύση την δυνατότητα για καλές σπουδές τόσο στο Τζάντε,όσο και στην βόρεια Ιταλία. Στα 1844 βρίσκεται εγγεγραμμένος στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας.Εκεί είχε δάσκαλο τον Ludovico Lipparini ο οποίος άσκησε μεγάλη επίδραση στην πορεία του.Παντρεύτηκε την ζακυνθινή Ιωάννα Γούζαρη και έκαμε τρεις κόρες, την Μαριγώ,την Ελένη και την Αικατερίνη η οποία παντρεύτηκε τον φαρμακοποιό Ν.Καζιλάρη,ο γιός της οποίας Ιωάννης πούλησε τους πίνακες που είχε στην κατοχή του στο Μουσείο Μπενάκη το 1937.

Το 1847 έρχεται στην Αθήνα και από το 1856 μέχρι τον θάνατό του,τον Σεπτέμβριο του 1862 είναι καθηγητής στο Αρσάκειο πάνω στο αντικείμενό του.Στην θέση αυτή τον διαδέχτηκε η πρώτη ελληνίδα ζωγράφος Ελένη Μπούκουρη εκ Σπετσών,μητέρα του μεγάλου ζωγράφου Ιωάννη Αλταμούρα.Ετάφη στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Αθανάσιος Διάκος
Ιστορικό Μουσείο Αθηνών
Μνημειώδες έργο του είναι η δολοφονία του Καποδίστρια,που το μεν προσχέδιο βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη, ο δε κύριος πίνακας βρίσκεται στα  γραφεία της ελληνικής κοινότητας στην Τεργέστη και έγινε το 1850 όπως ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει σημειώσει.Στον πίνακα αυτόν έχει προσθέσει το πρόσωπό του στο άκρο δεξιά κατά την παλιά συνήθεια που ίσχυε!
Πολλές οι προσωπογραφίες ηρώων της Επανάστασης και σκηνών από αυτήν.
Στόχος του παρόντος σημειώματος είναι μια επιφανειακή γνωριμία με τον μεγάλο Ζακυνθινό ζωγράφο που πρέπει να τονίσουμε ότι συνεδύασε την βενετική παράδοση και την ελληνική ρώμη!
Είναι ένας κλασσικός Ελληνας Επτανήσιος!

πηγή:  εργασία Κατερίνας Σπετσιέρη από το περιοδικό Ζυγός 1976 (kapodistrias.info)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου