Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΛΙΣΤΟΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Λιστόν  σημαίνει  ο φαρδύς ίσιος  δρόμος και ο κατάλογος. Κατά μία εκδοχή το περίφημο Λιστόν της Κέρκυρας οφείλει την ονομασία του και στις δύο εξηγήσεις καθώς υπήρχε εκεί αναρτημένος κατάλογος με τα ονόματα των ευγενών, το libro d’ oro, οι οποίοι είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα περιπάτου στον δρόμο αυτό!
Το εντυπωσιακό συγκρότημα κατοικιών μπροστά στη Σπιανάδα, το γνωστό Λιστόν κατασκευάστηκε μεταξύ 1807- 1814 από τους Γάλλους Αυτοκρατορικούς. Πρόκειται για συγκρότημα κτιρίων που αναπτύσσονται γραμμικά μπροστά στη Σπιανάδα, με ισόγειες τοξωτές στοές (τις επονομαζόμενες βόλτες). Η ονομασία Λιστόν, δόθηκε όπως είπαμε παραπάνω από τους Κερκυραίους και «παίζει» με την λέξη "λίστα" στη βενετσιάνικη (ιταλιώτικη) διάλεκτο που σημαίνει «ευθεία γραμμή», ή λόγω του ότι εδώ έκαναν τη βόλτα τους μόνο οι ευγενείς εγγεγραμμένοι στη «Λίστα των Ευγενών». Το κτίριο σχεδιάστηκε από το γάλλο αρχιτέκτονα Lesseps, ο οποίος επηρεάστηκε από τους αρχιτέκτονες Percier και Fontaine που είχαν σχεδιάσει την τοξοστοιχία στην Rue de Rivoli στο Παρίσι. Στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της κατασκευής του κτιρίου συνέπραξε ενεργά και ο έλληνας μηχανικός Ιωάννης Παρμεζάν.

Οι στοές στο ισόγειο του Λιστόν συγκεντρώνουν, εδώ και χρόνια, έντονη δραστηριότητα χρήσεων αναψυχής, φιλοξενώντας εστιατόρια και καφενεία. Το Λιστόν αποτελούσε πάντα το κοσμικότερο σημείο της πόλης και τόπο συνεύρεσης και διασκέδασης της αριστοκρατικής τάξη της πόλης.

Οι στοές αποτελούν το χαρακτηριστικό στοιχείο της αστικής ζωής στην Κέρκυρα. Αποτελούν ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο που έχει την ικανότητα να συγκεντρώνει πλήθος κοινωνικών, πολιτιστικών και πολιτικών δραστηριοτήτων, στεγάζει, προστατεύει και ενοποιεί το κτίριο με το δημόσιο χώρο. Έτσι η μεγάλη στοά του Λιστόν, σε συνδυασμό με τη μεγάλη πλατεία της Σπιανάδας που ανοίγεται μπροστά του, συντέλεσε στο να δημιουργηθεί ο πιο εντυπωσιακός και ζωντανός δημόσιος χώρος της Ελλάδας.
Συμπλήρωση στο κείμενο του φιλίστορος Κερκυραίου γιατρού Γιώργου Πανουσάκη: Θα ήθελα να κάνω μερικές προσθήκες και διορθώσεις στο κείμενο::οι <επονομαζόμενες βόλτες> δεν είναι η σωστή έκφραση.Η σωστή είναι< τα βόλτα>.Τα δύο κτίρια του Λιστόν κατ'αρχήν αποτελούνταν από ισόγειο και έναν όροφο.Στο ισόγειο στεγαζόταν οι Γάλλοι στρατιώτες και στον όροφο οι αξιωματικοί.Αργότερα εκεί λειτούργησαν πολυτελή ξενοδοχεία της εποχής εκείνης,σε ένα δε απ'αυτά κατοίκησε όταν πρωτοήρθε στη Κέρκυρα ο Διονύσιος Σολωμός

1 σχόλιο:

  1. Για να αποκαθίσταται η αλήθεια:Το Λιστόν σχεδιάστηκε την εποχή των Δημοκρατικών Γάλλων από τον Κερκυραίο Αρχιτέκτονα Παρμεζάν.Ο Ιωάννης Παρμεζάν (1748-1826), που υπήρξε βασικό στέλεχος της Κερκυραϊκής Τεχνικής Υπηρεσίας, ήταν στρατιωτικός μηχανικός και σημαντικός εκπρόσωπος του τεχνικού κόσμου, με δράση από τα τέλη της Βενετοκρατίας μέχρι και τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας. Το πιο χαρακτηριστικά από τα έργα του είναι τα σχέδια των κτιρίων του Λιστόν, των οποίων μάλιστα επέβλεψε εν μέρει και την κατασκευή.Μάλιστα στην αρχή επί εποχής διοίκησης του στρατηγού Ανσέλμο Ζεντιλί δόθηκε η εντολή στον Παρμεζάν να κατασκευαστεί από την θέση που σήμερα βρίσκεται το πεντοφάναρο προς την είσοδο του φρουρίου και να εισπράξει ο Παρμεζάν τα χρήματα απὀ τα διαμερίσματα που θα αγόραζαν οι ευγενείς Κερκυραίοι από τα χαρτιά για να έχουν χρήματα για την κατασκευή.Μετά την αποχώρηση του Ζεντιλί και ανέλαβε Διοικητής ο στρατηγός Σαμπώ αποφασίστηκε το κτηριακό συγκρότημα να κατασκευαστεί στη θέση που βρίσκεται σημερα.(Πηγές:«Το έργο του Κερκυραίου Μηχανικού Ιωάννη Παρμεζάν» της καθηγήτριας κας Αφροδίτης Αγοροπούλου – Μπιρμπίλη και "Το Λιστον" Λεωνίδα Στανέλλου.) Όσον αφορά το όνομα Lesseps και την Κέρκυρα πρέπει να γνωρίζουμε:Mathieu Maximilien Prosper Comte de Lesseps (4 Μαρτίου 1771 - 1728 Δεκέμβριος 1832) ήταν ένας Γάλλος διπλωμάτης, αυτοκρατορικός επίτροπος υπό τον στρατηγό François-Xavier Donzelot, στην Κέρκυρα από το Μάιο του 1810 μέχρι τον Ιούνιο του 1814, κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων.Δηλαδή την εποχή που εἰχαν καταλάβει την Κέρκυρα οι Αυτοκρατορικοί Γάλλοι Ἐνας από τους γιους του ήταν ο Ferdinand de Lesseps, (19 Νοεμβρίου του 1805 - 7η Δεκεμβρίου 1894) που ήταν ο υπεύθυνος για την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή