Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Η διάσημη Λευκαδίτισσα Αγνή Μπάλτσα της Σοφίας Σουμελά


Η σπουδαιότερη δραματική μετζοσοπράνο της εποχής μας όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν. 
Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1944 και μετακόμισε το 1965 στην Αθήνα για να επικεντρωθεί στο τραγούδι.
Φοίτησε στο Ελληνικό Ωδείο με καθηγήτρια τη Φραγκιά-Σπηλιοπούλου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μόναχο με την υποτροφία "Μαρία Κάλλας".
 Έκανε το ντεμπούτο της στην Όπερα της Φρανκφούρτης και της Βιέννης όπου απέσπασε τα ενθουσιώδη σχόλια του κοινού και καθιερώθηκε σε ρόλους πρωταγωνίστριας στο Λυρικό Θέατρο.
 Εμφανίστηκε στις μεγαλύτερες όπερες του Βερολίνου, του Μιλάνου, του Μονάχου, της Ν.Υόρκης, του Σικάγου κ.α. Εμφανίστηκε εκτός από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σε όπερες της Λατινικής Αμερικής και της Ιαπωνίας. Με την καθοδήγηση πάντα του Κάραγιαν καθιερώθηκε πρωταγωνίστρια από το 1970 στο περίφημο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.
 Στο πλούσιο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται πολυάριθμοι ρόλοι και έχει καθιερωθεί ως μοναδική ερμηνεύτρια στους ρόλους της Κάρμεν στην ομώνυμη όπερα του Ζ. Μπιζέ, Οκτάβιαν στον "Ιππότη με το Ρόδο" του Ρ. Στράους και Σαντούτσα στην "Καβαλερία Ρουστικάνα" του Π. Μασκάνι. 
Το 1980, της απονεμήθηκε ο τίτλος "Osterreichische Kammersangerin" και από το 1988 είναι επίτιμο μέλος της Κρατικής Όπερας της Βιέννης. Τιμήθηκε με πολυάριθμες διακρίσεις και από το 1993 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.
 Στις 19/9/2013 έδωσε συναυλία στην Κρατική Όπερα της Βιέννης ερμηνεύοντας με συγκλονιστικό τρόπο τραγούδια των Μ.Θεοδωράκη, Μ.Χατζηδάκη, Σ. Ξαρχάκου, Β.Τσιτσάνη και Σ. Περιστέρη δημιουργώντας χάρη στις φωνητικές της ικανότητες "γέφυρα" ανάμεσα στο κλασικό τραγούδι και στην Ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση.
 Οι παλαιότεροι Λευκαδίτες ίσως θυμούνται το αποχαιρετιστήριο ρεσιτάλ της στο "Πάνθεον" πριν την αναχώρησή της για τη Γερμανία.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου