Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Η ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ της Δ.Φωκά

Το 1923 φτάνουν στη Κεφαλονιά 1032 Αρμένιοι πρόσφυγες, δημιουργώντας έτσι μια προνομιακή ,βραχύβια όμως παροικία μέχρι το 1948 όταν κι οι τελευταίοι Αρμένιοι εγκαταλείπουν στον νησί.
 Ανάμεσα στους 4 μεγάλους άνδρες που ανέδειξε στους κόλπους της η αρμενική παροικία ήταν κι ένας επιστήμονας ο οδοντίατρος Καραμπέτ Βογιατζιάν.
¨Άριστος επιστήμονας, με γνώσεις, ήθος, συμπεριφορά, καλλιεργημένος και φιλότεχνος, εγκαταστάθηκε στο πρώτο κτίριο μετά την οικοδομή του Χάλδα,στην πάροδο της οδού Θεάτρου. Απέκτησε σε ελάχιστο χρόνο την πιο ραφινάτη πελατεία, ενώ ο έντιμος χαρακτήρας του, η συνέπεια και η επιστημονική του κατάρτιση τον έκαμαν αποδεκτό και αγαπητό από την κοινωνία του Αργοστολιού.
Ο Βογιατζιάν ήταν ο πρώτος ίσως αρμένιος που δημιούργησε φιλίες και σχέσεις με παράγοντες της αργοστολιώτικης κοινωνίας όπου εντάχτηκε ισότιμα και ομοιόβαθμα αποβάλλοντας πρώιμα το σύνδρομο του πρόσφυγα. Σε αυτό βοήθησε εκτός από την επιστημονική του επάρκεια κι η καλλιτεχνική του έφεση  πού εκτιμήθηκε από τους αστούς λαϊκούς και προύχοντες της εποχής .Εγκατέλειψε την Κεφαλονιά στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1930 αφήνοντας πίσω του μια αξιόλογη πελατεία και μια ακόμα καλλίτερη μνήμη,χωρίς δυσαρέσκειες ή αντιπάθειες.


Στοιχεία από τα βιβλίο, ''ΞΕΝΕΣ ΠΑΡΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ'' του Αγγελοδιονύση Δεμπόνου

κεφάλια αρμενίων από την γενοκτονία των τούρκων εις βάρος των Αρμενίων το 1915
η 24η Απριλίου είναι η παγκόσμια ημέρα μνήμης 


Σημείωση σύνταξης ιστολογίου:

nerkaght λεγόταν η πολιτική παλλινόστησης που εφήρμοσε η Σοβιετική Ενωση στα τέλη της δεκαετίας του '40 προκειμένου να επιστρέψουν οι Αρμένιοι στην δημιουργηθείσα σοβιετική Αρμενία.
Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε η Σοβιετία να αρπάξει στην κυριολεξία πολλούς αρμενίους από διάφορες χώρες και ειδικά από την ταλαίπωρη Ελλάδα την εποχή του εμφυλίου.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου