Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ της Δημήτριας Φωκά

 25 Απριλίου οι Βενετοί γιορτάζουν τον πολιούχο τους Άγιο Μάρκο .
Ήταν δυο έμποροι που βρήκαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τα λείψανα του αγίου, ο Buono da Malamocco κι ο Rustico da Torcello και μετά από πολλές περιπέτειες τα έφεραν στη Βενετία το 828μΧ.
 Το λείψανο του Αγίου Μάρκου, όταν μεταφερόταν στην Βενετία πέρασε από τα νησιά Στροφάδια της Ζακύνθου. Τότε, κατά την παράδοση, αυτά σχίστηκαν στα δύο, για να περάσει ανάμεσα. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκαν πολλές φορές οι μοναχοί της Αυτοκρατορικής Μονής των Στροφάδων, όταν ήθελαν να ζητήσουν κάτι από την Γαληνοτάτη.
 Στην φωτογραφία το πέρασμα του Αγίου Μάρκου από τα Στροφάδια, όπως το απαθανατίζει σε έργο του ο Paolo Veneziano!!!
Σήμερα είναι επίσης κι η γιορτή του τριαντάφυλλου..🌹η festa del bocolo.🌹
Οι Βενετοί χαρίζουν στην αγαπημένη τους ένα κόκκινο τριαντάφυλλο.

Σύμφωνα με ένα μύθο μια τριανταφυλιά με κόκκινα τριαντάφυλλα φύτρωνε πάνω στον τάφο του Ευαγγελιστή. Ένας ναυτικός την πήρε και την φύτεψε στην αυλή του.Σαν πέθανε ο ναυτικός η τριανταφυλλιά που βρισκόταν πάνω στο όριο που χώριζε τις περιουσίες των δύο γιων του σταμάτησε να ανθίζει κι οι γιοι του κι οι οικογένειες τους χωρίστηκαν σε δυο αντίπαλα στρατόπεδα για το μοίρασμα της περιουσίας.Το μίσος κι η βεντέτα κράτησε πάρα πολλά χρόνια μέχρι που ένας γιος από τη μια μεριά ερωτεύτηκε ένα κορίτσι από την άλλη ...
Και τότε η τριανταφυλλιά άνθισε για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια!
Στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας εορταζόνταν λαμπρά ο Άγιος Μάρκος και στις 25 Απριλίου διοργανώνονταν προς τιμήν του διάφορα αγωνίσματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου