Κυριακή 7 Μαΐου 2023

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗN ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι *

 



Το 1843 σαν Μέγας Αρμοστής στα Ιόνια Νησιά ο σερ Τζων Κόλμπορν 1ος βαρώνος του Σήτον. Η πολιτική του υπήρξε φιλελεύθερη και διέφερε διαμετρικά από του Μαίτλαντ. Επέτρεψε την κυκλοφορία ελληνικών εφημερίδων και άφησε ελεύθερη την ίδρυση μορφωτικών λεσχών στις οποίες συγκεντρώθηκαν τα πιο φιλελεύθερα στοιχεία του τόπου.

Έτσι στα 1846, οργάνωσαν για πρώτη φορά εορτασμό της επετείου της Παλλιγενεσίας και τον επόμενο χρόνο ανάγκασαν τον Μητροπολίτη στη Κεφαλονιά ύστερα από μια θορυβώδη εκδήλωση, να μην αναπέμψει εμπρός στο Κυβερνείο την καθιερωμένη ειδική ευχή ''υπέρ της Προστάτιδος Ανάσσης'' κατά την περιφοράν του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή.

Οι Επτανήσιοι εκμεταλλεύονται το καθεστώς Σήτον και αγωνίζονται για μεταρρυθμίσεις. Βρίσκουν όμως απέναντί τους, τους Ευγενείς τους ''Καταχθόνιους'' όπως τους αποκαλούσε ο λαός.

Στις 14 Σεπτέμβρη του 1848 εξερράγη κίνημα στη Κεφαλονιά και οπλισμένοι χωρικοί με ελληνικές σημαίες κατέβηκαν στο Αργοστόλι και το Ληξούρι, όπου συγκρούστηκαν με την αγγλική φρουρά και το κίνημα κατεστάλη. 

Ο Σήτον αντιμετώπισε την κατάσταση με σωφροσύνη και ΔΕ συγκρότησε στρατοδικεία, αλλά ανέθεσε τις ανακρίσεις στον έντιμο Σωκράτη Κουρή. Παράλληλα δημοσίευσε το νόμο περί ελευθεροτυπίας που η Ιόνιος Γερουσία είχε αποτρέψει επί Αρμοστού Ντάγκλας (1835-1841)  ''γιατί θα ζημίωνε τα συμφέροντα του Ιονίου λαού'' !!!

* Γρηγ. Μαρκέτος 

από την ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ Αύγουστος 1974 με υπογραφή του κειμένου Ι.Μ.Χατζηφώτης


Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου