Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 21.ΟΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

Το αριστούργημα της Ελληνικής όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του διάσημου Κεφαλονίτη Παναγή Καρούσου ερμηνεύουν δυο από τους μεγαλύτερους λυρικούς καλλιτέχνες ο Βασίλης Ασημακόπουλος και η Ειρήνη Κώνστα
Ο Όμιλος UNESCO Κεφαλονιάς και Ιθάκης σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Κεφαλλονιάς «Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.», σας προσκαλεί στην παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του μεγάλου Κεφαλλονίτη Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη.
Οι συντελεστές του έργου είναι από τις καλύτερες φωνές της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η μουσική του έργου πρόσφατα θεωρήθηκε σε παρουσίαση του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ θεϊκή. Ένας ύμνος στον Αισχύλο, την μουσική και την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.
Ο «Προμηθέας» του σπουδαίου συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου που μεγαλούργησε στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θεωρείται το αριστούργημα της νεοελληνικής όπερας.
Σάββατο 15 Ιουνίου και ώρα 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου.
Είσοδος Ελεύθερη
Συμμετέχουν:
Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Αθηνά - Βία: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ιώ: Ελένη Μπούκη-Αγιομυργιανάκη, σοπράνο
Ωκεανός / Ερμής: Χρήστος Δεληζώνας, τενόρος
Βιβή Κλεισούρα, πιάνο
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ασημακόπουλος
Κοστούμια: Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών
Λίγα λόγια για το έργο και τον δημιουργό
Ο «Προμηθέας» πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 και παιζόταν κατά διαστήματα στα γαλλικά μέχρι το 2000. Το 2008 ανέβηκε στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, στα αγγλικά, με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο «Προμηθέας» ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Χολαργού, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην αίθουσα συναυλιών «Παρνασσός», στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο «Βεάκειο», στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων και στη Χαλκίδα.
Ο μουσουργός Παναγιώτης Καρούσος χρησιμοποιεί στη μουσική του την πυθαγόρεια θεωρία της αρμονίας των σφαιρών. Σύμφωνα με την πυθαγόρεια διδασκαλία, οι ήχοι των ουράνιων σωμάτων συνθέτουν μία κοσμική μουσική, γιατί οι αποστάσεις και οι ταχύτητες των πλανητών και των απλανών αστέρων διέπονται από τους ίδιους αριθμητικούς λόγους που παράγουν και τη συμφωνία των ήχων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου