Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΠΩΣ Η ΕΝΩΣΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ επιμέλεια Δημήτρια Φωκά

Πριν την ένωση το επίσημο νόμισμα της Επτανήσου ήταν το δίστηλο.
Οι κρατικές όμως προμήθειες ,οι μισθοί και οι δημόσιες υποχρεώσεις καταβάλλονται, σε λίρες στερλίνες.
 Παράλληλα κυκλοφορούν νόμιμα τα δίστηλα, τα ισπανικά ή μεξικάνικα τάλιρα με τα οποία με τα οποία πραγματοποιούνται όλες οι ιδιωτικές συναλλαγές (δάνεια, αγορές , εξοφλήσεις) κοστολογεί η αγορά και αμείβεται η εργασία.
Το δίστηλο υποδιαρείται σε εκατό οβολούς .
Την εποχή της Αντιβασιλείας άξιζε -προσέξτε το- 6 δραχμές!
Λίγο πρίν την Ένωση το δίστηλο υπερτιμάται διεθνώς τόσο που η αξία του φτάνει τους 104 παλαιούς οβολούς.
Με την εισαγωγή της δραχμής η αξία του δίστηλου αντιστοιχεί σε 3, 2 δρχ.υποτίμηση της τάξεως του 48%!
Η επιβολή της αναγκαστικής υποτίμησης εκλόνισε και έφτασε στα όρια της χρεωκοπίας την οικονομία των Επτανήσων.
 Ευνοϊκή μόνο για όσους διέθεταν προς πώληση δραχμές, δηλαδή το ελληνικό Θησαυροφυλάκιο και τους υπαλλήλους τους οποίους μισθοδοτούσε! Η ίδια τακτική τηρήθηκε και ως προς τα άλλα νομίσματα που ήταν σε νόμιμη κυκλοφορία.
 Όλα αυτά προσδίδουν μια εσκεμμένη αφανή φορολογία της οικονομίας των Νησιών με την υποτίμηση των νομισμάτων τους ή καλύτερα με την σκανδαλώδη υπερτίμηση του νομίσματος επιβολής , της δραχμής. 
Η μεταβολή 《επέφερεν σύγχυσιν εις άπασαν την κοινωνία》επειδή η παρέμβαση αυτή δεν επεκτάθηκε και στη διαμόρφωση της αγοράς που συνεχίζει να κοστολογεί με τις παλαιές αξίες , γιατί οι έμποροι διαθέτουν τα είδη τους στην προηγούμενη αντιστοιχία που ήταν συντριπτικά ανώτερη,με αποτέλεσμα ακόμα κι οι δραχμοσυντήρητοι να δυσκολεύονται στην αγορά ως ανεπιθύμητοι με την επιμονή τους να τους αναγνωριστεί η συμβατική αξία του νομίσματος που διαθέτουν.
Η Κεφαλονιά στον αστερισμό της Παρθένου...

Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος
Σημείωση σύνταξης ιστολογίου: η μετανάστευση λοιπόν των Επτανησίων από τις πατρογονικές εστίες,ξεκινάει ύστερα από αιώνες παραμονής εκεί,αφήνουν τα κόκκαλα των προγόνων τους και φεύγουν για να επιβιώσουν.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου