Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΤΟΚΚΟΙ ΚΟΜΗΤΕΣ ΠΑΛΑΤΙΝΟΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙΙ ΜΕΡΟΣ

Αρχίσαμε μια καταγραφή ενός μεγάλου χρονικού τμήματος της ιστορίας των νοτίων Επτανήσων.
Είναι η ηγεμονία των Τόκκων.
Οπως γράψαμε στο πρώτο μέρος αυτής της τριλογίας,η ηγεμονία τους άρχισε το 1357 και κράτησε έως τα 1479.Μιλάμε για 122 χρόνια,δεν είναι λίγα και όπως ξέρετε τα σχολικά βιβλία παραβλέπουν εντελώς την Επτανησιακή ιστορία και τονίζουν αποκλειστικά τα τεκταινόμενα στον ελλαδικό,υπό οθωμανική κατοχή, χώρο!
Μετά τον θάνατο λοιπόν του Καρόλου Β',ανέλαβε ο γιός του Λεονάρδος Γ'. Ο μοιραίος αυτός, για τα νησιά μας ηγεμόνας,ανέλαβε  επίσημα από τον βασιλιά της Νεαπόλεως την ηγεμονία του.
Ομως εδώ αρχίζουν οι παλινωδίες του.
Αποφασίζει φοβούμενος τους τούρκους να φύγει από την ζώνη επιρροής του βασιλείου της Νεαπόλεως και να προσδεθεί στο άρμα της Γαληνοτάτης στα 1449.
Σύζυγο του έλαβε την Μελίσσα, κόρη του Σέρβου ηγεμόνα Λάζαρου και της Ελένης Παλαιολόγου (κόρη του Θωμά Παλαιολόγου αδελφού του Κωνσταντίνου,τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα).
Εκαναν τρείς ωραιότατες κόρες και ένα γιό που γεννήθηκε στην Λευκάδα το 1464,τον Κάρολο Γ'.
Οι τούρκοι συνεχώς απειλούσαν την ηγεμονία του.
Έτσι ο Λεονάρδος αποφασίζει και επανιδρύει την ορθόδοξη αρχιεπισκοπή των νησιών που είχε καταργηθεί από την εποχή των κομήτων Ορσίνι που διοικούσαν πριν τους Τόκκους για να πάρει τον ορθόδοξο λαό με το μέρος του.
Ανασυστάθηκε λοιπόν η Αρχιεπισκοπή Κεφαλληνίας Ιθάκης Ζακύνθου με αρχιεπίσκοπο τον Γεράσιμο Λοβέρδο,και ανασυστάθηκε και η αρχιεπισκοπή Λευκάδος.
Το 1477 ο Λεονάρδος ύστερα από δέκα χρόνια χηρείας παντρεύεται την ανηψιά, του τότε βασιλέως της Νεαπόλεως Φερδινάνδου,Φραγκίσκα.
ΕΔΩ ήταν το έγκλημα του, γιατί οι Ενετοί δυσαρεστημένοι από την νέα αλλαγή του,ΔΕΝ συμπεριλαμβάνουν τις κτήσεις του Τόκκου στην συνθήκη που υπέγραψαν με τους τούρκους στις 25 Ιανουαρίου 1479  και έτσι τα νησιά μας μένουν αβοήθητα στην  οθωμανική λύσσα.
Εγιναν προσπάθειες ανάκτησης των νησιών από τον Λεονάρδο,που είχε καταφύγει άρον-άρον στην Αυλή της Νεαπόλεως,αλλά απέτυχαν παταγωδώς με τρομερές συνέπειες για τους κατοίκους,τους μακρυνούς προγόνους μας!
Μετά από 15 χρόνια περίπου στυγνής οθωμανικής κατοχής,  τα νησιά απελευθερώθηκαν επιτέλους από την Γαληνοτάτη Ενετική Δημοκρατία και ο Λέων ζέστανε (συγκριτικά με την απέναντι οθωμανική κατοχή) με τα φτερά του για 300 χρόνια τους κατοίκους τους. 
Η Λευκάδα απελευθερώθηκε, δυστυχώς για τους κατοίκους της πολύ αργότερα,στα 1684   από τον Φρ.Μοροζίνη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου