Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΝΑΓΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ (1835-1911) της Σοφίας Σουμελά


Ο Παναγής Χαροκόπος υπήρξε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού.
 Γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1835. Σε ηλικία 20 ετών μετανάστευσε αρχικά στην Κων/πολη.
''Εφθασα έχων εις το βαλάντιόν μου 12 μόνον γρόσια''  γράφει περιγράφοντας την άφιξή του στην Πόλη.
 Από εκεί αναχωρεί για τη Ρουμανία όπου ασχολήθηκε με τη γεωργία και απέκτησε τεράστια περιουσία καλλιεργώντας εκτάσεις τις οποίες νοίκιαζε και αγόραζε.
 Εργατικός και μοναχικός σ'όλη του τη ζωή, έδειξε από νωρίς πνεύμα αλτρουισμού.
 Ευεργέτησε: "...την φιλόξενον χώραν, ήτις υπήρξε δευτέρα πατρίς..." Δημιούργησε Ίδρυμα Προικοδότησης για τις ρουμάνες χωρικές, χρηματοδότησε εκκλησίες, συλλόγους, νοσοκομεία αλλά και τον ελληνικό στρατό στην επιστράτευση του 1885. Διετέλεσε μάλιστα σύμβουλος του Καρόλου του Α' για γεωργικά θέματα.
 Το 1899 λόγω της κρίσης του ρουμανικού εθνικισμού επέστρεψε στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και άρχισε ν'ασχολείται με χρηματοοικονομικές δραστηριότητες. Αγόρασε 80.000 στρμ. στη Θεσσαλία μετά την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους(1881). Την ίδια χρονιά αγοράζει το τσιφλίκι της Γιάννουλης έκτασης 14.343 τουρκικών στρμ. έναντι 8000 χρυσών λιρών Τουρκίας (280.000 δραχμές). Εκεί άρχισε να οικοδομείται το 1902 ένα από τα μεγαλύτερα κονάκια της Θεσσαλίας ο περίφημος "Πύργος Χαροκόπου" σε σχέδια του επίσης Κεφαλλονίτη "προσωπικού" του αρχιτέκτονα Αναστ. Μεταξά.
 Ο Χαροκόπος δεν ήταν ούτε λόγιος ούτε παιδαγωγός. Όμως, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση στον τομέα της Οικιακής Οικονομίας. Το σπουδαιότερο δημιούργημά του υπήρξε η Χαροκόπειος Οικοκυρική και Επαγγελματική Σχολή  η οποία ανεγέρθηκε σε οικόπεδο 20.000 τ.μ. το οποίο είχε αγοράσει το 1906 στην Καλλιθέα (περιοχή που φέρει μέχρι σήμερα το όνομά του). Η σχολή άρχισε να λειτουργεί το 1929. Το 1951 μετονομάστηκε σε Χαροκόπειο Ανωτάτη Σχολή Οικιακής Οικονομίας. Η Σχολή αυτή απετέλεσε πρόδρομο του σημερινού Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1990.
 Ο Χαροκόπος ενημερώνονταν στις νέες εξελίξεις στον γεωργικό τομέα και είναι αυτός που έφερε στην Ελλάδα την πρώτη αλωνιστική μηχανή και το πρώτο μηχανικό άροτρο. Ίδρυσε τη Γεωργική Σχολή στα Φάρσαλα ενώ το 1910 παραχώρησε 30.000 στρμ. από το τσιφλίκι του για τους κολίγους.
 Η οικία του, το νεοκλασικό αρχοντικό στη διασταύρωση Βασ. Σοφίας και Κουμπάρη 1 --σε σχέδια του Αναστ. Μεταξά-- αγόρασε το 1910 ο Έμμ. Μπενάκης ( Σημερινό Μουσείο Μπενάκη).
 Ο Χαροκόπος άφησε διαθήκη με την οποία κληροδοτούσε 5.500.000 χρυσές δραχμές για φιλανθρωπικούς σκοπούς όπως τη συντήρηση και λειτουργία της Χαροκοπείου Σχολής, την ίδρυση στην Κεφαλλονιά Εργαστηρίου Απόρων Γυναικών και Κορασίδων. Επίσης την ενίσχυση της Γεωργικής Εταιρείας, της Πολυκλινικής της Αθήνας, της Βιοτεχνικής Εταιρείας, του Οίκου Τυφλών και της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Πλαγιάς της Σάμης. " Κατά τας μικράς οικονομικάς μου δυνάμεις προσεπάθησα να ενθαρρύνω τον πόθον προς εργασίαν και να ενισχύσω κοινωφελή της χώρας ιδρύματα" έγραψε λίγο πριν το θάνατό του, το 1911 στην Αθήνα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου