Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ''ΕΝΩΣΗ'' επιμέλεια Δημήτρια Φωκά

Ο Γουλιέλμος της Δανίας ο μετέπειτα βασιλεύς Γεώργιος ο Α’ της Ελλάδος, από την εποχή της εφηβείας όταν πάμπτωχος αποδέχτηκε το στέμμα της Ελλάδος μέχρι το θάνατο του ,όπου κληροδότησε τεράστια περιουσία , είχε έντονο το αίσθημα της οικονομικής ανασφάλειας.
 Η διαπραγμάτευση για τον θρόνο και η αποδοχή του ελληνικού στέμματος έγινε εφόσον εξασφαλίστηκε στις διαπραγματεύσεις ότι ο βασιλόπαις θα προικιζόταν ισόβια από τις τρεις δυνάμεις με το ποσό των 12.000 λιρών, εκτός της βασιλικής χορηγείας ,και θα εξασφαλιζόταν οικονομικά σε περίπτωση εκθρονίσεως. 
Η επίσκεψη του νεαρού Βασιλιά στα Επτάνησα είναι μέρος της οικονομικής του ανησυχίας εφόσον τα νησιά έχουν δεσμευτεί να πληρώνουν 10000 λίρες στερλίνες ετησίως προς «επαύξησιν της βασιλικής επιχορηγήσεως».
Στις επαφές που θα ακολουθήσουν προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για την παραγωγή των Επτανήσων , το εμπόριο ,τις συναλλαγές ,την οικονομική αντοχή των νησιών.»Η προσπάθεια ενώσεως της Επτανήσου από μέρους του ελεύθερου ελληνικού κράτους δεν απέβλεπε μόνο στην εθνική αποκατάσταση αλλά και στους συναλλαγματικούς πόρους που προσεπόριζε η παραγωγή σταφίδας και κρασιού από την Κεφαλονιά ,Ιθάκη και την Ζάκυνθο …
Η αποδοχή εκ μέρους της βασιλικής οικογένειας της Δανίας να γίνει βασιλεύς ο Γεώργιος ο Α’ ,είχε σαν προϋπόθεση την ενσωμάτωση της Επτανήσου στον εθνικό κορμό κι αυτό για λόγους ηυξημένων συναλλαγματικών προσόδων… Στις 17/29 Ιουνίου 1863 ο βασιλεύς Γεώργιος ο πρώτος επισκέπτεται την Κεφαλονιά για ένα διήμερο.Σε μια από πολλές δεξιώσεις βρέθηκε αντιμέτωπος με την πιο ραφινάτη ομήγυρη του νησιού. 
Κάποια στιγμή ο Γεώργιος φλεγόμενος να πληροφορηθεί την οικονομική κατάσταση δεν άντεξε και ρώτησε λίγο περίεργα και προκλητικά.
-Καλά ! και τελικά αυτό το νησί σας όλο τι παράγει ;
Δεν πρόλαβε να αποσώσει και άκουσε ολόγυρα του σε όλους τους μουσικούς τόνους την απάντηση,
-Ανθρώπους Μεγαλειότατε!...Ανθρώπους!
Και τότε οι γιατροφιλόσοφοι της Πάντοβας και οι διδάκτορες του Δικαίου της Μπολόνιας, αντάμα με τους τραπεζίτες και τους μεγαλέμπορους με τα ιδιόκτητα καράβια και τις ατελείωτες σαράγιες ,ανανοήθηκαν πως τα βάσανά τους με αυτόν τον συμφεροντολόγο έφηβο μόλις άρχιζαν!!!


 Πηγή:

 ΑΓΓΕΛΟΔΙΟΝΥΣΗ ΔΕΜΠΟΝΟΥ ,''Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ''
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου