Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΣΣΑ ''ΘΕΙΑ ΛΕΝΑ''


Αντιγόνη Μεταξά – Κροντηρά
Η «θεία Λένα» με τα κυματιστά μαλλιά και τα γαλανά μάτια πήρε στη συντροφιά της τα Ελληνόπουλα στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, για να τα αφήσει, ενηλίκους πια, το 1971.
Άρχισε να συνεργάζεται με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών το 1936. Την “Ωρα του παιδιού” την ανέλαβε έξι χρόνια αργότερα και από τότε δεν σταμάτησε να δημιουργεί νέες εκπομπές για κάθε ηλικία, από τη νηπιακή ως και την εφηβική».
Εξαιρετική ηθοποιός στο «Θέατρο Τέχνης» του Σπύρου Μελά και στον θίασο Βεάκη η Αντιγόνη Μεταξά – Κροντηρά ιδρύει προπολεμικά τον πρώτο μόνιμο παιδικό θεατρικό οργανισμό που «λειτούργησε αδιάλειπτα ως την Κατοχή», ενώ το ταλέντο της διοχετεύεται μετά τον πόλεμο και στη συγγραφή βιβλίων για παιδιά, σε εκθέσεις και σε διαγωνισμούς. «Εχω πάντα στο μυαλό μου την εικόνα της», συνεχίζει η κυρία Κροντηρά – Κατσούφη, «θυμάμαι τα παιχνίδια μας, τις ώρες που περνούσαμε μαζί στους ραδιοθαλάμους… Μου έκαναν πάντοτε εντύπωση οι πρωτοποριακές ιδέες και ο δυναμισμός της. Ηταν από τις πρώτες γυναίκες που τόλμησαν να κρατήσουν το πατρικό τους όνομα πλάι στο όνομα του συζύγου τους».
Τόσο το «Μεταξά» όμως όσο και το «Κροντηρά» έμελλε να ξεχαστούν. Για τους μικρούς της φίλους ήταν πάντα η «θεία Λένα». «Η ιδέα για το νέο της όνομα ανήκε στον Γιάννη Βουλπιώτη, τότε διευθυντή του ΕΙΡ, και στον σύζυγό της, τον ραδιοσκηνοθέτη Κώστα Κροντηρά. Δόθηκε σε αντιπαράθεση με τη “θεία Μπέρτα” του γερμανικού ραδιοφώνου και με το δεδομένο ότι ο πατέρας της ονομαζόταν Κωνσταντίνος».
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και ως τον θάνατό της το πρωινό της 16-10-1971, η «καλημέρα» της γέμιζε τα πρωινά μας από την ΥΕΝΕΔ.
ΠΗΓΗ:http://www.kefaloniatoday.com

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΗΣ ΤΗΣ ''ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ'' ΣΟΦΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ:
-Η Αντιγόνη Μεταξά ήταν κόρη του εκπαιδευτικού Γεωργίου Μεταξά ιδρυτή της "Ελληνογαλλικής Σχολής" που ιδρύθηκε το 1904 αρχικά στον Πειραιά και μεταφέρθηκε το 1910 στην Αθήνα στη οδό Βασ. Σοφίας 11,ανάμεσα στις οδούς Μέρλιν και Σέκερη στο μέγαρο που κτίστηκε το 1861 σε σχέδια του Λ. Καυταντζόγλου και ανήκε στην Ειρήνη Στουρνάρη-Μέρλιν. Το 1927 τη διεύθυνση της Σχολής ανέλαβε η Α. Μεταξά μαζί με τον άνδρα της Κων. Κροντηρά. Η Αντ. Μεταξά σπούδασε Παιδαγωγικά στο Παρίσι, και υποκριτική τέχνη στη σχολή του Ωδείου Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε με χρυσό μετάλλιο. Στο χώρο των γραμμάτων ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο. Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται περισσότερα από 50 παιδικά έργα. Για το σύνολο του έργου της τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος Ευποιίας και με το ειδικό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Στους Αμπελοκήπους, στο πάρκο απέναντι από το μαιευτήριο της "'Ελενας" σε μαρμάρινη πλακέττα μνημονεύεται η "Θεία Λένα''.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου