Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ και ΚΥΘΗΡΑ της Ελένης Χάρου

 Εικόνα του Αγίου Χαραλαμπους στην Αγία Άννα στη ΧΩΡΑ. Ο Άγιος κρατεί απο τα μαλλιά ενα μαύρο δαίμονα, προσωποποίηση της πανούκλας.
10 Φλεβάρη πανηγυρίζουν στα Κύθηρα:
 ο άγιος Χαράλαμπος στον Καραβά, ο άγιος Χαράλαμπος στα Γερακιτιάνικα των Αρωνιαδίκων, ο άγιος Χαράλαμπος στα Πετροχειλιάνικα των Φρατσίων, ο άγιος Χαράλαμπος στο Μυλοπόταμο. Ναός του αγίου υπάρχει και στον Ποταμό και στη Χώρα υπάρχει βήμα στο ναό της αγίας Άννας.
 Ο άγιος τιμάται σαν προστάτης για τα λοιμώδη νοσήματα και ιδιαίτερα για την πανούκλα. Σε πολλές παραδόσεις του λαού μας αναφέρεται ο άγιος να διώχνει τη λοιμική από τις πόλεις και τα χωριά και να διασώζει τους κατοίκους από τον όλεθρο. 
-Σε πολλές εικόνες ο άγιος απεικονίζεται να ποδοπατεί την πανούκλα που είναι με τη μορφή μιας αποκρουστικής γυναίκας που βγάζει καπνούς από το στόμα της.
- Σε άλλες εικόνες ο άγιος κρατεί από τα μαλλιά ένα μαύρο δαίμονα, προσωποποίηση της πανούκλας. --- -Σε άλλες υπάρχει δίπλα στον άγιο μια φράση "ΛΥΜΗΣ ΟΛΕΘΡΟΥ ΛΙΣΣΟΜΑΙ ΣΟΙ ΠΑΜΜΕΔΩΝ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΡΕΕΙΝ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ" Είναι η ικεσία- μεσιτεία του αγίου προς το Θεό για την προστασία των πιστών από την αρρώστια. "Θεέ Παντοκράτορα, σε ικετεύω να διαφυλάττεις τους πιστούς, που με τιμούν, άτρωτους από τη συμφορά της αρρώστιας''.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου