Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

''ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ''

Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, που όπως όλες οι λευκαδίτικες εκκλησίες, είναι βασιλική μονόχωρη, επιμήκης, χαμηλή, χωρίς τρούλο, με πλαϊνές εισόδους, επηρεασμένη από την ενετική αρχιτεκτονική.
 Η εκκλησία χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και ήταν ιδιωτική.Το τέμπλο της έγινε από τον Ζακυνθινό ξυλογλύπτη Ι. Γρόππα και οι εικόνες από τον κρητικό ενετικής καταγωγής Τομάζο Τζεν.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς μεταξύ Σπ.Τσαρλαμπά(γιού του πολιτικού Μάρκου Τσαρλαμπά και αδελφού της δημοσιογράφου Ελλης Στάη) και της Μητροπόλεως,
το οποίο λύθηκε με την παρακάτω απόφαση:

''Διά του παρόντος επιθυμούμε να ενημερώσουμε τον πιστό λαό της Λευκάδος, καθώς και όλους τους ενδιαφερομένους σχετικά με την εξέλιξη της υποθέσεως του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος στην κεντρική πλατεία της πόλεως Λευκάδος.

Όπως είναι γνωστό, η Ιερά Μητρόπολις άσκησε εναντίον του κ. Σπυρίδωνος Τσαρλαμπά την από 6 – 5 - 2010 αγωγή, με αύξοντα αριθμό 35 / 13 – 5 - 2010, η οποία συζητήθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λευκάδος στις 23 Σεπτεμβρίου 2011.

Επί της αγωγής αυτής εξεδόθη την Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012 η υπ’ αριθμ. 20 / 2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λευκάδος, με την οποία η αγωγή έγινε δεκτή και αναγνωρίστηκε ότι ο κ. Σπυρίδων Τσαρλαμπάς δεν έχει εμπράγματο δικαίωμα κυριότητας, αλλά ούτε και κτητορικό δικαίωμα επί του Ιερού Ναού, όπως ο ίδιος ισχυριζόταν. Με την απόφαση αυτή γίνεται δεκτό ότι εγκύρως το 2007 ο αείμνηστος Μητροπολίτης Νικηφόρος αφαίρεσε από τον εναγόμενο Σπυρίδωνα Μ. Τσαρλαμπά το κτητορικό δικαίωμα, με συνέπεια έκτοτε η Ιερά Μητρόπολη να έχει αναλάβει τα καθήκοντα του κτήτορος.


Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι ουδέποτε ο εναγόμενος Σπυρίδων Μ. Τσαρλαμπάς και οι προδικαιούχοι του απέκτησαν εμπράγματο δικαίωμα κυριότητας επί του Ιερού Ναού, αλλά μόνο το κτητορικό δικαίωμα, το οποίο περιοριζόταν σε δικαίωμα διοικήσεως και διαχειρίσεως του Ι. Ναού και συνεπαγόταν σε αυτόν ορισμένα τιμητικά προνόμια και καθήκοντα''

η ανωτέρω απόφαση δημοσιεύθηκε στο http://www.amen.gr/article9005

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου