Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΔΕΣΥΛΛΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΘΩΚΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η Μαρία Δεσύλλα Καποδίστρια ήταν η πρώτη ελληνίδα-γυναίκα-Δήμαρχος.
Εκλέχτηκε το 1956,μετά τον θάνατο του συζύγου της Δημάρχου, Σταμάτη Δεσύλλα,σε αναπληρωματικές εκλογές με 5.365 ψήφους σε σύνολο 10.207 ψηφισάντων.Παρέμεινε στην θέση αυτή μέχρι το 1959.
Ηταν δισεγγονή του Γεωργίου Καποδίστρια,αδελφού του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
Ποιός όμως ήταν ο Σταμάτης Δεσύλλας και γιατί οι Κερκυραίοι του αφιέρωσαν δρόμο με το όνομα του σε ένδειξη ευγνωμοσύνης,για να τον θυμούνται οι επόμενες γενιές;
Είναι λοιπόν ο Δήμαρχος που με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκύρας(31 Μαρτίου 1952),κατεδάφισε ότι είχε απομείνει από το Δημοτικό Θέατρο Κερκύρας κατά τους γερμανικούς βομβαρδισμούς του 1943.
Βέβαια είχε την θετική γνωμοδότηση των Κερκυραίων: Ιωάννη Κόλλα αρχιτέκτονα και Γεώργιο Λινάρδο και Ρένο Παϊπέτη πολ.μηχανικών,ότι το εναπομείναν κτίσμα ''ουδεμία έχει αρχιτεκτονική ή ιστορική αξία''.
Βέβαια να αναφέρουμε εδεπά,ότι οι Κόλλας και Λινάρδος είχαν αναστηλώσει με ιδιαίτερο σεβασμό το σπίτι όπου έζησε τα τελευταία 16 χρόνια της ζωής του ο Διον.Σολωμός,το σημερινό Μουσείο Σολωμού,και που είχε καταστραφεί από τους ιταλικούς βομβαρδισμούς το 1941.
Αρα κάποιο λόγο θα είχαν να επιμένουν για την κατεδάφιση του Θεάτρου  και μάλιστα να το ψηφίζει ΣΥΣΣΩΜΟ το Δημοτικό Συμβούλιο.Το βέβαιο είναι πάντως ότι ο λαός της Κέρκυρας αντέδρασε στην απόφαση αυτή μαζικά και αντιδρά ακόμα.Ομως από την άλλη μεριά,μετά τον θάνατο του Δημάρχου,εξέλεξε την γυναίκα του με ποσοστό λίγο παραπάνω από το 50%! Εδώ τα πράγματα μπερδεύονται λίγο όσον αφορά την καθολικότητα της αντίδρασης του Κερκυραϊκού λαού!
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου