Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2014

Κοκκόροι παστιτσάδα των Φώτων της Δ.Φωκά

Κοκκόροι παστιτσάδα σα στη χώρα
Τεταρτιάζεις τσου κοκκόρους και τσου βάνεις στη ρηχειά με λάδι ,κομμένα κρεμμύδια και σκόρδα να ξαθήνουν.Έτσι και γένει το σβυείς εξακολουθητικώς με ξύδι.
Ρίχνεις νερό και κομιντόρα λιανισμένα,δαφνόφυλλα,πεβερόνι καούρικο,αγιασμό,άνθο και μαϊδανό.
Το νερό να τα κουπώνει ίσα πάνου.Α δε χαζολοίσεις,μου δοκιέται πως ίσιαμε να κάνεις δυο ανακυκλίδια στη ρόκα,θα ναείναι καμωμένο.
Χώρια βράζεις τα μακαρούνια.
¨Εδε και γένουνε τα ρίχτεις στο σουρωπάνι και έτσι και σου καστούνε στεγνά τα αναδεύεις στη ρηχειά, τ'αλικουρνίζεις καλά και κενώνεις.Το αποσούρι από τα μακαρούνια δε το πελείς.
Με την έκβαση τση γιορτής απόβραδα το σμίγεις με το σύβρασμα τση πινιατός ,τότσο λάδι και ψωμί και το κάνεις σούπα.
πηγή:''Κέρκυρα'' της Νινέττας Λάσκαρι

γλωσσάρι

αλικουρνίζω=πασπαλίζω,ανακατεύω
κομιντόρα=ντομάτες
τεταρτιάζω=κόβω στα τέσσερα
κουπώνω=σκεπάζω
ανακυκλίδια=μακρυές τούφες από μαλλί προβάτου,έτοιμα να τα γνέσουν στη ρόκα να γένουν κλωστή
έδε και γένει=έτσι και γίνει
σουρωπάνι=λεπτό ύφασμα σαν σουρωτήρι
ρηχειά=η δεύτερη κατσαρόλα στην χωριάτικη κουζίνα
αποσούρι=αυτό που μένει μετά το σούρωμα
έκβαση γιορτής=τέλος γιορτής
σύβρασμα=πηχτή σάλτσα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου