Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

Η ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

Η σταφίδα,όπως αναφέρει ο Λεωνίδας Ζώης στο Λεξικό του,καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ζάκυνθο,επί Βενετών.
Το γνωστότερο όνομα της,εκείνη την εποχή ήταν λιανορρώγι,από το οποίο παραγόταν ο τσιμπίμπος.
Από έγγραφο του 1516,προκύπτει ότι ο Ιάκωβος Σιγούρος παραχωρεί στον Γερακάρη,κτήματα στην θέση Βαραίς όπου το 1518 την έφερε ένας Θεοδόσης,από την Κόρινθο της νήσου του Πέλοπος.
Εξ ου και το όνομα Κορινθιακή.
Ο Ζώης στο Λεξικόν του,αναφέρει πολλά για την φορολόγηση της και το λαθρεμπόριο που εγένετο κατά καιρούς.
Τα φορολογικά μέτρα ξεκίνησαν με τον δόγη Δονάτο στις 2 Ιανουαρίου του 1545 και συνεχίστηκαν για πολλούς αιώνες μέχρι το σταφιδικό κραχ που έγινε  στα τέλη του 19ου αιώνα οπότε και έληξε άδοξα η βασιλεία της, ή για να το γράψω καλύτερα κατέρρευσε το χρηματιστήριο της σταφίδας!
Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κάποιος το βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη,''ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ'' για να καταλάβει την τεράστια σημασία της σταφίδας για την οικονομία της Δυτικής Ελλάδας και τις ευθύνες των κυβερνήσεων,οι οποίες έπαιξαν τον ρόλο του...παρατηρητή!

1 σχόλιο:

  1. Γιατί η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι διατροφικός θησαυρός (ultrafood) και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ;
    Ανακαλύψτε το εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
    http://goo.gl/GdRG1R

    ΑπάντησηΔιαγραφή